Comisarul șef Viorel Andronic trece în arest la domiciliu

* Procesul celor 13 polițiști de la Biroul Rutier al Poliției Piatra Neamț va avea un nou termen, mâine, în ședință secretă

La termenul de mâine al procesului în care este judecat pentru luare de mită, comisarul șef Viorel Andronic va pleca de acasă. El a fost plasat în arest la domiciliu încă de luni, 20 februarie, după ce Înalta Curte de Casație și Justiție a decis să respingă recursul DNA Bacău față de hotărârea Curții de Apel Bacău, dată în ziua de 15 februarie, prin care i s-a înlocuit arestul preventiv, cu arestul la domiciliu. În continuare, polițistul intră în supravegherea foștilor colegi de la Biroul Supravegheri Judiciare din cadrul Poliției municipiului Piatra Neamț și nu are voie să comunice în nici un fel cu ceilalți inculpați, 12 foști subalterni din Biroul Rutier și nici cu cei 53 de șoferi acuzați de dare de mită și complicitate la fals intelectual. „Pe durata măsurii preventive a arestului la domiciliu, obligă inculpatul să nu părăsească imobilul în care locuiește, fără permisiunea judecătorului de cameră preliminară sau a instanței de judecată, după caz, și de a se supune unor restricții stabilite de acesta. În baza art.221 alin.2 și alin.3 C.pr.pen., pe durata arestului la domiciliu, inculpatul se va supune următoarelor obligații: – să se prezinte în fața judecătorului de cameră preliminară sau în fața instanței de judecată, ori de câte ori este chemat; – să nu comunice, direct sau indirect, cu ceilalți inculpați din cauză. Inculpatul va fi pus în libertate și plasat în arest la domiciliu la rămânerea definitivă a prezentei încheieri, în măsura în care nu este arestat în altă cauză. În temeiul art.221 alin.4 C.pr.pen., atrage atenția inculpatului că, în caz de încălcare cu rea-credință a măsurii preventive a arestului la domiciliu sau a obligațiilor care îi revin, aceasta poate fi înlocuită cu măsura arestării preventive“, spune minuta Curții de Apel Bacău.

Procesul celor 13 polițiști de la Biroul Rutier al Poliției municipiului Piatra Neamț continuă cu un nou termen mâine, 22 februarie, tot în ședință secretă. De la începutul acestei luni sunt în arest la domiciliu și ceilalți polițiști care au fost încătușați și arestați preventiv în ziua de 10 noiembrie 2016: Iulian Ciolpan, Marius Laurențiu Greaca, Constantin Neamțu, Bogdan Eugen Miziligeanu, Dragomir Loredan Covasan și Ionuț Alexandru Berbec. În vreme ce polițiștii Ioan Alexandru Gălușcă, Ioan Inimosu-Botcă, Marius Ioan Munteanu, Ionuț Popescu, Vasile Lucian Chifu și Adrian Ovidiu Zaharia se află de la început sub control judiciar. Cu toții sunt acuzați prin rechizitoriul DNA Bacău că ar fi primit mită de 116 ori în perioada 22 aprilie – 18 mai 2016, în timp ce executau activități de prevenire a evenimentelor rutiere cauzate de excesul de viteză, dar și că „inculpații Ciolpan Iulian, Greaca Marius-Laurențiu, Covasan Dragomir-Loredan și Berbec Ionuț-Alexandru au falsificat procesele verbale de constatare a contravenției cu ocazia întocmirii acestora, prin atestarea unor fapte necorespunzătoare adevărului, respectiv consemnarea unei viteze de deplasare inferioare celei constatate, cu consecința reducerii amenzii sau consemnarea unei alte contravenții decât cea real constatată“, potrivit rechizitoriului.

După încheierea etapei preliminare, cauza intră în fază de judecată. (C.I.)