Comisarii pentru protecția consumatorilor au depistat cum ne păcălesc unii producători și comercianți de lactate

O schimbare radicală de atitudine s-a produs la nivelul Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor. Instituția a emis cel mai detaliat comunicat din ultimii ani, prin care nu doar a informat asupra faptului că inspectorii au controlat comercianții și au împărțit amenzi, ci și numele tuturor firmelor găsite în ofsaid.

În luna martie 2017 comisarii din cadrul Comisariatului pentru Protecția Consumatorilor din Neamț au desfășurat o acțiune de control pentru verificarea modului de respectare a prevederilor legale referitoare la comercializarea, conformitatea, modul de etichetare, prezentare și publicitate a laptelui de consum, a produselor lactate, a laptelui conservat, parțial sau integral deshidratat, laptelui pentru cafea. Controlul tematic s-a derulat la nivelul întregii țări, iar la aproximativ 60% dintre operatorii economici verificați s-au constatat abateri.

Ca urmare a deficiențelor constatate a fost luată măsura opririi temporare de la comercializare a circa 4,1 tone de lapte de consum și produse lactate în valoare de 51.000 lei până la remedierea neconformităților constatate, oprirea definitivă și scoaterea din circuitul consumului uman a circa 182 kg produse în valoare de 2.382 lei care erau improprii consumului uman; aplicarea de 686 sancțiuni contravenționale, constând în 330 avertismente și 356 amenzi contravenționale însumând 1.045.200 lei, pentru încălcarea reglementarilor privind protecția consumatorilor.

Lapte de consum și produse lactate expirate de juma’ de lună

Conform prevederilor legale în vigoare, operatorii economici sunt obligați să comercializeze numai produse în cadrul datei durabilității minimale, respectiv a datei limită de consum stabilite de producători. Controlul a scos în evidență încălcarea acestor prevederi în magazine din mai mult de jumătate dintre județele țării, printre care și la Neamț.

„În județul Neamț, SC Bogdan&Dragos SRL Bașta comercializa smântână expirată de 2 zile, SC Adralex SRL Roman – iaurt Danone Activia Musli expirat de 1 zi, SC Cordusim Prod SRL Stefan cel Mare, magazin Vânători-Neamț – lapte bătut Ferma Andrei a 500 g și brânză topită cu smântână Hochland a 140 g expirate de 15 zile și, respectiv, 2 zile, SC Carmys Grup SRL Tarcău – amestec de grăsimi tartinabile 57% grăsime Koliba expirat de 22 de zile.

În ceea ce privește neasigurarea informării consumatorilor care să permită alegerea sortimentului dorit, comisarii au constatat la SC Mig Do Prodcom SRL Roman, județul Neamț comercializarea brânzei de burduf fără etichetă, iar la SC Sleven SRL Borca, magazin Piatra Neamț – cașcaval și brânză dulce fără etichetare“, se menționează în comunicatul ANPC.

Brânză etichetată impropriu FETA

Nemțenii mai trebuie să știe că unele etichete mint prin inducerea în eroare a clientului. Spre exemplu, potrivit ANPC, Produsul vrac Specialitate pe bază de lapte și grăsimi vegetale era comercializat cu denumirea improprie Delicatese FETA pe eticheta ambalajului de către SC Fermamad SRL Galați, în condițiile în care denumirea FETA este o denumire cu indicație geografică înregistrată la nivelul Uniunii Europene. Produsul comercializat sub denumirea „Brânza Akadia“, furnizor Golden Provider Distribution SRL, deși nu era un sortiment de brânză, fiind de fapt un produs alimentar amestec de grăsimi vegetale și animale, inducând astfel în eroare consumatorii, comercializat de Pinos Trade 2001 SRL Constanța.

Koliba calup afumat (preparat mixt), este denumit la raft Cașcaval, Hulala spumă desert este denumită frișcă, inducând în eroare consumatorii asupra naturii acestora, produse comercializate de SC Dunărea Prod SRL București, boxa lactate Piața Moldovei Focșani.

Iată alte produse expuse spre comercializare care au afișate la raft, pe eticheta de preț, denumiri incorecte care induc în eroare consumatorii: produsele Brânză Grana Padana și Brânză Biraghi, diverse cantități și forme de prezentare, sunt denumite la raft Parmezan, comercializate de SC Daddy Acord SRL magazin Casa Italia în Focșani, județul Vrancea. Iaurt grecesc OLYMPUS cu măr și scorțișoara/coacaze/rodie și zmeura 1,6% grăsime, 125 g, producător Fabrica de lapte Brașov SA – denumirea poate induce în eroare consumatorii asupra naturii produsului, conținutul de grăsime este înscris cu cifre foarte mari, iar virgula este greu vizibilă, produs comercializat de Kaufland Romania SCS București – supermarket Focșani.
SC Artima SA, supermarket Piatra Neamț – preparatul alimentar pe bază de grăsimi vegetale și animale President Toastella are afișată, pe eticheta de raft, denumirea de unt President 82%.
La SC Hervian SRL Roman, județul Neamț s-a depistat unt de masă 65% grăsime, producător Vranlact SA Focșani, la care declarația nutrițională are doar valoarea energetică, lipsind: grăsimi, acizi grași saturați, glucide, zaharuri, proteine și sare. SC Rewe Romania București, supermarket Roman, județul Neamț – cașcaval Armonia Bucovinei, la care declarația nutrițională nu era completă, lipsind grăsimile și acizii grași saturați.
SC Adridan SRL Piatra Neamț, supermarket – cașcaval Arcaș, producător Supercoop SC Târgu Neamț, la care declarația nutrițională este incompletă, fiind înscrisă doar valoarea energetică, preparatul alimentar Akadia avea afișată la raft denumirea de Akadia Feta, iar specialitatea vegetală Viotros avea afișată la raft denumirea de Cașcaval vegetal Panda. SC Bârliba Marnec SRL Vânători-Neamț – cașcaval Arcaș, producător Supercoop SC Târgu Neamț, la care declarația nutrițională este incompletă, fiind înscrisă doar valoarea energetică.

Înlocuitori de produse lactate expuși „la rang“ de lactate

Comisarii au identificat în Neamț și în alte județe ale țării expunerea înlocuitorilor de produse lactate (unele chiar cu denumiri asemănătoare cu cele ale produselor lactate consacrate) alături de produse lactate, în același spațiu frigorific, fără o informare corespunzătoare a consumatorilor, ceea ce induce în eroare consumatorii. Spre exemplu, la SC Vanessa SCM Roman, specialitate albă daneză pe bază de lapte și grăsimi vegetale expusă la comercializare în imediata vecinătate a produselor lactate (smântână și caș).
SC Lidl Discount SRL Nedelea, supermarket Piatra Neamț, grăsime vegetală tartinabilă 70% grăsime Rama Maestro expusă la comercializare în imediata vecinătate a produsului unt 82% grăsime Pilos. SC Profi Rom SRL Timișoara, supermarket Piatra Neamț – produsul Untar Proxi 57% grăsime, amestec de grăsimi tartinabile expus la comercializare în imediata vecinătate a produsului lactat unt de masă Proxi 65% grăsime. SC Artima SA, supermarket Piatra Neamț – produsele: preparat alimentar pe bază de grăsimi vegetale și animale President Toastella și specialitate Akadia, preparat din lapte degresat și grăsimi vegetale în saramură, erau expuse la comercializare în imediata vecinătate a produselor lactate. SC Ceramica Y Decoration Espanola SRL Târgu Neamț – produsele: creminos cu unt, amestec de grăsimi tartinabile Lurpak, specialitate pe bază de grăsimi vegetale Viotros, erau expuse în imediata vecinătate a produselor lactate. SC Orion SA Piatra Neamț, produse pe bază de grăsimi vegetale (zmântica, cu 15% grăsimi vegetale, amestec de grăsimi tartinabile Lurpak) expuse la comercializare în imediata vecinătate a produselor lactate similare (smântână și unt).

Geanina NICORESCU