Comisarii OPC au descoperit la vânzare alimente care ne îmbolnăvesc

carne-stricata-* Produse expirate de jumătate de an!

* Preţ schimbat de la raft până la casa de marcat

Comisarii pentru protecţia consumatorilor din Neamţ au identificat o groază de neconformităţi la 80% dintre operatorii economici verificaţi dacă respectă încadrarea în termenul de valabilitate a produselor alimentare expuse la vânzare. Controalele, derulate săptămâna trecută, au vizat şi modul de respectare a prevederilor legale la indicarea preţurilor.

În cadrul verificărilor întreprinse, comisarii din Neamţ au găsit băuturi răcoritoare şi bere cu data durabilităţii minimale expirată între 3 şi 40 de zile, sos de vită şi sos de maioneză cu data valabilităţii ştearsă, respectiv expirată de 50 zile, precum şi băuturi răcoritoare, condimente şi cremă cu ciocolată cu datele durabilităţii minimale expirate de 4 până la 160 de zile! Nici băuturile energizante nu au scăpat de „lupa” comisarilor, fiind identificate doze cu data durabilităţii minimale expirată de 30 zile. La vânzare mai erau muştar şi ciocolată expirate de 2 şi 3 zile, dar şi produse din carne (guşă cu şoric, cârnaţi populari) cu data limită de consum expirată de 3 zile.

La nivel naţional au fost controlaţi 732 operatori economici, constatându-se abateri la 622 dintre aceştia. A fost verificată o cantitate de 141 tone produse alimentare, constatându-se că 14 tone(10%) nu se încadrau în prevederile legale privind protecţia consumatorilor.  S-a dispus oprirea definitivă şi retragerea de la comercializare a 916 kg produse alimentare în valoare de 10.000 lei, produse improprii consumului uman. Au fost aplicate 688 sancţiuni contravenţionale dintre care 459 amenzi contravenţionale în valoare de 1.293.300 lei şi 229 avertismente pentru încălcarea reglementărilor privind protecţia consumatorilor.

La 95% dintre operatorii economici controlaţi în judeţul Neamţ comisarii pentru protecţia consumatorilor au constatat neindicarea concomitentă, în cazul produselor alimentare preambalate, a preţului de vânzare şi a preţului pe unitatea de măsură pentru compararea cu uşurinţă a preţurilor produselor.

Spre exemplu, la produsul „pui pentru gătit” comercializat într-un market, echipa de control a depistat că un preţ era afişat la raft şi altul se regăsea pe bonul fiscal. La peste 65% dintre operatorii economici controlaţi, la unele sortimentele de carne porc refrigerată s-a constatat neindicarea preţurilor pe unitatea de măsură la produsele vândute vrac, prin cântărire. În alte cazuri, comisarii au constatat neindicarea preţului de vânzare şi a preţului pe unitatea de măsură în mod vizibil şi într-o formă neechivocă, uşor de citit.

Geanina NICORESCU