Comisarii gărzii vor noi probe în favoarea lor

Procesul comisarilor Gărzii Financiare Neamţ şi a celor 12 patroni judecaţi pentru luare şi respectiv pentru dare de mită continuă cu un nou termen, la mai bine de un an de la debut. Tribunalul Neamţ a admis o serie de probe noi, cerute ieri de comisari, prin care aceştia vor să-şi dovedească nevinovăţia. Aşa cum a susţinut de la bun început, comisarul Gheorghe Enăşoaie este în continuare hotărât să-şi apere reputaţia. Completul i-a admis o parte din noile dovezi, aşa cum este cea prin care se va solicita Inspectoratului de Poliţie Neamţ să precizeze dacă denunţătorii au fost la rândul lor cercetaţi pentru comercializarea ilegală de ţigări şi alcool, sau cea prin care unul dintre patronii acuzaţi va mai fi audiat încă o dată. Comisarul romaşcan va demonstra comportamentul dincolo de orice suspiciune şi corectitudinea activităţii sale de funcţionar public prin dosarul său profesional fără pată din perioada 2007 – 2011, prcum şi prin mărturia soţiei sale.

În acest proces, instanţa a admis, până acum, majoritatea probelor cerute de toate părţile. Inclusiv audierea şi vizionarea casetelor şi a CD-urilor pe care procurorii DNA s-au bazat atunci când i-au acuzat pe comisari şi pe patroni. Anchetatorii au început să-i supravegheze pe comisari după ce un patron de la Roman a făcut plângere penală că i se cer anumite atenţii cu ocazia controalelor, pentru a scăpa mai uşor cu sancţiunile. Timp de aproape trei luni, procurorii i-au urmărit pe Gheorghe Enăşoaie şi Corneliu Antonie, comisari de la Roman, şi pe şeful lor, Constantin Nistor, la acţiunile derulate la firmele din zonă. Controalele din 4 şi 11 august 2011, derulate la cofetăria Tosca, unde au fost invitaţi cinci patroni de firme din oraş, au fost înregistrate de procurori cap-coadă. La fel şi acţiunile din septembrie, una din data de 9 septembrie şi cea din 29 septembrie 2011, la ultima comisarii fiindt prinşi în flagrant, la popasul de la Poiana Largului, cu 4.010 lei băgaţi între filele chitanţierelor. Procurorii au stabilit că la controale comisarii solicitau sume de bani pentru ca patronii să nu fie sancţionaţi prea aspru, iar procesele verbale din perioada iulie – septembrie au fost falsificate la datele când au avut loc verificările. Iniţial, procurorii DNA au trimis în judecată 13 administratori de firme pentru dare de mită. Unul singur a recunoscut, Petrică Ciobanu fiind condamnat definitiv la patru luni de închisoare cu suspendare.

Iniţial, toţi trei comisari au fost arestaţi preventiv, însă din toamnă au fost puşi în libertate, sub control judiciar.