Comisarii financiari – vinovaţi de corupţie

comisari*Tribunalul Neamţ s-a pronunţat ieri în dosarul în care fostul şef al Gărzii Financiare Neamţ şi doi subalterni au fost judecaţi pentru luare de mită

Procesul de corupţie declanşat împotriva foştilor comisari ai Gărzii Financiare Neamţ s-a încheiat ieri, la doi ani şi jumătate de la debut, prin pronunţarea sentinţelor. Tribunalul Neamţ i-a găsit vinovaţi de luare de mită şi a decis în cazul lui Constantin Nistor, fostul şef al Gărzii Financiare, şi a subalternilor lui, Corneliu Antonie şi Gheorghe Enăşoaie, câte o pedeapsă de 3 ani închisoare, cu suspendare sub supraveghere. Ei sunt obligaţi de instanţă la plata a câte 6.000 lei cheltuieli judiciare către stat. Banii care au constituit mita, 4.010 lei, sunt sub confiscare specială. Banii au fost găsiţi de procurorii DNA asupra comisarilor, care nu i-au putut justifica, la flagrantul organizat la finele lunii septembrie 2011, în timpul unui control derulat de comisari la un restaurant din Poiana Largului. Acolo i-au chemat pe patronii de pe Valea Muntelui pentru verificări şi în timpul celor două ore au fost supravegheaţi de procurorii DNA. Înregistrările audio şi video au fost probe importante în proces. Sentinţa de ieri nu este definitivă, cu poate fi atacată cu recurs.

În acelaşi dosar au fost judecaţi şi ieri şi-au primit sentinţele 12 patroni de firme din Roman şi de pe Valea Muntelui. Daniela Broască, Teodor Chirilă, Dumitru Pintilie, Petru Ţifui, Constantin Vadana, Constantin Lebădă şi Vasile Scripcaru au fost condamnaţi la câte şase luni închisoare cu suspendare.

În schimb, Teodor Todirel, Iosif Sescu şi Ion Ciobanu au fost achitaţi, instanţa stabilind că nu sunt vinovaţi.

Singurii care vor executa pedeapsa sunt Dumitru Ghelasă şi Vasile Buzdugan, care au o pedeapsă de şase luni închisoare. Tribunalul Neamţ a ţinut cont de faptul că aceştia sunt recidivişti.

În acest dosar a mai fost condamnat un alt patron de firmă, Petru Ciobanu, care a recunoscut de la început şi a primit patru luni cu suspendare.

Comisarii financiari au intrat în atenţia DNA după un denunţ al unui om de afaceri din Roman care a sesizat faptul că funcţionarii cer bani pentru a face controale formale. În cursul anului 2011, comisarii au fost supravegheaţi pe parcursul a două controale, unul din Roman şi celalalt de la Poiana Largului. Comisarii au fost arestaţi preventiv din octombrie 2001 până în luna iulie 2012. Sentinţele de ieri pot fi atacate cu recurs.

Cristina IORDACHE