Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ găzduiește dezbaterea „Opțiunile de educație și formare profesională ale absolvenților de clasa a VIII-a“

profesionala Colegiul CartianuLa Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ Piatra Neamț va avea loc o dezbatere publică privind definitivarea opțiunilor de educație și formare profesională ale absolvenților de clasa a VIII-a în sistemul profesional-dual, în data de 8 iunie, cu începere de la ora 10. Dezbaterile au loc în toată țara, la nivel regional, astfel încât la Piatra Neamț vor veni parteneri din județele Regiunii de dezvoltare Nord-Est.

Aceste întruniri au loc după ce, pe 1 iunie 2016, la inițiativa ministrului educației naționale și cercetării științifice, Adrian Curaj, a avut loc o întâlnire consultativă privind documentul-concept „Educație și formare profesională ale absolvenților de clasa a VIII-a“, la sediul Ministerului Educației. Ministrul a subliniat faptul că orientarea și consilierea profesională de calitate a elevilor, ca si consilierea părinților sunt esențiale.
La dezbatere au participat reprezentanți ai Cancelariei Prim-Ministrului, ai Ministerului Economiei, ai Camerei de Comerț și Industrie a României, ai camerelor de comerț bilaterale, ai Ambasadei Austriei și Franței, ai Coaliției pentru Dezvoltarea României, ai Asociației Oamenilor de Afaceri din România, ai Asociației Constructorilor de Automobile din România, ai Colegiului Național „Costin C. Kirițescu“. De asemenea, au participat reprezentanți ai unor companii private reprezentative la nivel național.
„Discuțiile au condus spre conturarea unor elementele cheie, care pot constitui baza în vederea asigurării condițiilor necesare pentru implementarea programelor de formare în sistem profesional-dual. Acestea ar fi: sistemul educațional poate asigura formare profesională-duală doar împreună cu mediul economic, astfel încât să fie construit un sistem viabil care să dezvolte colaborarea dintre mediul educațional și cel economic; implicarea activă a camerelor de comerț este absolut necesară.
Este necesară diseminarea avantajelor fiecărei rute de formare profesională astfel încât elevii să poată opta pentru ruta de formare în cunoștință de cauză. Formarea cadrelor didactice, pregătirea pedagogică a tutorilor constituie elemente importante în asigurarea unei pregătiri relevante a elevilor. Evidențiem necesitatea flexibilizării pregătirii cadrelor didactice, astfel încât să se școlarizeze calificări relevante pentru piața muncii și nu calificări care să asigure norme didactice“, se arată în comunicatul Ministerului Educației.
Nu în ultimul rând, este subliniat faptul că se impune intervenția companiilor în ceea ce privește dotarea unităților de învățământ cu echipamente adecvate, astfel încât atelierele și laboratoarele din școli să devină funcționale.

Geanina NICORESCU