Colegiul Medicilor Neamț face apel la boicotarea contractelor pentru gărzi suplimentare

Spitalul Judetean* Colegiul Național al Medicilor solicită Ministerului Sănătății să revină de urgență la prevederile ordonanței inițiale și să stabilească „un sistem de plată legal și corect“ * Avocatul Poporului este invitat să se autosesizeze * Medicii din unele secții ale Spitalului Județean și din celelalte unități sanitare cu paturi din Neamț au semnat contractele

În urma întâlnirii cu reprezentanții celor 41 de județe, Neamțul fiind reprezentat de dr. Mihaela Covrig, și a analizei făcute cu această ocazie, liderii Colegiului Național al Medicilor din România solicită public îndreptarea situației privind plata gărzilor suplimentare.

Potrivit reprezentanților Colegiului Medicilor, ca urmare a faptului că OUG 20/2016 este imprecis redactată s-a ajuns la situația inacceptabilă ca la nivel național să existe sisteme diferite de retribuire a orelor de gardă. Doctorii susțin că dovada impreciziei redactării derivă atât din faptul că la nivel național gărzile sunt retribuite diferit, în funcție de cum s-a interpretat legea, cât și din faptul că Ministerul Sănătății a fost nevoit să trimită în teritoriu o circulară referitoare la modul de interpretare și de aplicare a dispozițiilor din OUG 20/2016.

„Interpretarea Ministerului Sănătății este nelegală cel puțin pentru motivul că, pentru același angajat, stabilește două valori de plată, respectiv salariul de bază este plătit la o valoare majorată, iar pentru calculul gărzilor se indică spitalelor să folosească un salariu de bază mai mic, nu cel real.

Datorită acestor reglementări și dispoziții confuze și contradictorii medicii se simt, pe de o parte, înșelați în promisiunile făcute de autorități iar, pe de altă parte, consideră, în mod justificat, ca fiind nedrept să existe o plată diferențiată a muncii în serviciu «normal» față de serviciul de gardă. Spre surprinderea tuturor, garda, un serviciu suplimentar, este plătit mai prost.

Managerii unităților spitalicești sunt depășiți de situație înțelegând și nemulțumirea medicilor față de nedreptatea făcută, dar sunt, în același timp, și îngrijorați față de imposibilitatea asigurării serviciului de gardă în condiții legale și de maximă siguranță pentru pacienți. Toate aspectele de mai sus au creat o tensiune suplimentară în sistemul de sănătate, sistem și așa suprasolicitat și care funcționează de multă vreme cu un deficit cronic de medici și de resurse financiare“, subliniază comunicatul Colegiului Medicilor din România.

Dr. Iosif Koszeghi, președintele Colegiului Județean al Medicilor din Neamț, ne-a declarat că medicii din foarte multe spitale din țară nu au semnat contractele și bine fac. „Eu încurajez acest lucru pentru că muncă patriotică, din timpul perioadei comuniste, tot am făcut și tot facem în continuare. Nu este corect să fim plătiți la nivelul anului 2009. Un medic face minim 20 de ore suplimentare de gardă pe lună, în funcție de specificul secției. Din Spitalul Județean de Urgență Piatra Neamț au semnat doar unele secții. Parțial s-a semnat și în celelalte spitale din județ. Cerem respectarea demnității corpului medical în primul rând, iar aceasta trebuie să se regăsească în remunerație. Societatea încă nu pricepe rolul doctorului. Din șpăgari nu ne mai scoate. Dar nimeni nu știe câți bani alocă un doctor pe parcursul vieții pentru informare și formare continuă pentru a fi la zi cu noutățile în domeniu. Am participat la Sinaia la un curs pentru care am plătit în jur de 5.000 de lei noi, din banii mei, pentru binele bolnavului“, a subliniat dr. Iosif Koszeghi.

„Se merge pe importul medicilor din Moldova și Bulgaria pentru că ai noștri pleacă, fiind tratați mizer de stat“

Față de situația creată, considerând că riscurile la care sunt supuși pacienții sunt inacceptabile, că presiunile care se fac asupra medicilor pentru acceptarea unui sistem de plată injust și nelegal sunt nedrepte și nelegale, Colegiul Medicilor din România solicită public Ministerului Sănătății să revină de urgență și să stabilească un sistem de plată a gărzilor legal și corect în raport de importanța și volumul suplimentar de muncă pe care îl implică serviciul de gardă, iar Avocatului Poporului îi solicită să se autosesizeze în temeiul 14, din Legea 37/1997 privind organizarea și funcționarea instituției Avocatului Poporului și, în raport de situația constatată, să dea curs dispozițiilor art.23 și art.25 din lege. Medicii punctează că „autosesizarea trebuie să se bazeze pe situația existentă și de notorietate publică, situație care dă naștere unui sistem de plată injust dar și neunitar, faptul că există o presiune nelegală și stresantă asupra medicilor de a semna contracte individuale de muncă suplimentare și faptul că drepturile pacienților sunt pe cale a fi grav puse în pericol“.

Dr. Koszeghi subliniază că, la ora actuală, se merge pe importul doctorilor din Moldova și din Bulgaria, pentru că medicii noștri pleacă. România este cea mai mare producătoare de medici din lume, fapt recunoscut pe plan mondial. Și cu toate astea, la noi nu sunt medici suficienți. „Pentru că, la modul mizer în care sunt tratați, nu merită să rămână!“, a conchis dr. Koszeghi.

Geanina NICORESCU