Colegiul Dentiştilor strigă „Ruşine!”, în gura mare: „Oprirea finanţării serviciilor stomatologice e foarte gravă!”

*Dentiştii din Neamţ primeau bani puţini, dar măcar acopereau câteva „găuri”

* Prin lege, copiii au gratuitate, însă dentiştii nu le mai pot acorda servicii gratuite, iar cele 9 cabinete şcolare din judeţ sunt insuficiente şi slab dotate

 Asiguraţii nu mai pot beneficia de gratuitate la serviciile medicale stomatologice pentru că onor Ministerul Sănătăţii a sistat finanţarea pentru această ramură sanitară. Colegiul Medicilor Dentişti protestează şi condamnă cu vehemenţă „situaţia unică în istoria sistemului de asigurări de sănătate din Europa privind sistarea alocării de fonduri pentru asigurarea asistenţei stomatologice, cu afectarea iremediabilă a politicilor publice de sănătate în domeniu ” şi le cere imperios reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii să-şi repare greşeala. Cei 93 de stomatologi din Neamţ au fost anunţaţi ieri de reprezentanţii Casei de Asigurări de Sănătate Neamţ că, din lipsă de fonduri, se suspendă contractarea, până la noi ordine. Dr. Gheorghe Cotae, preşedintele Colegiului Dentiştilor din Neamţ, a depus la CAS protestul semnat la nivel naţional de membrii forului, subliniind că până la sfârşitul acestei luni speră ca situaţia să fie deblocată.

* Contractele stomatologilor cu CAS, suspendate!

„Colegiul Medicilor Dentişti din România, luând act de situaţia creată la nivel naţional ca urmare a deciziei unilaterale a Ministerului Sănătăţii privind sistarea alocării de fonduri pentru asigurarea asistenţei stomatologice în sistemul public de asigurări de sănătate, protestează cu fermitate şi condamnă cu vehemenţă implementarea unei astfel de măsuri adoptată arbitrar de către autoritatea de stat fără a ţine cont de consecinţele extrem de grave ale acestui demers”, susţin reprezentanţii CMDR.

Cu toate că legea prevede că pâna la vârsta de 18 ani asistenţa stomatologică este gratuită, din cauza lipsei fondurilor elevii şi preşcolarii nu mai beneficiază de asistenţă stomatologică gratuită. În momentul în care au probleme cu dinţii, nici măcar 10% din elevi nu au posibilitatea să se adreseze unui cabinet stomatologic şcolar, pentru că în tot judeţul funcţionează doar 9: 6 la Piatra Neamţ, două la Târgu Neamţ şi unul la Roman. Doctorii sunt angajaţi ai primăriilor, în cadrul serviciul Asistenţă Comunitară şi Medicină Şcolară, astfel că, la ieşirea unuia din sistem, postul liber rămâne blocat. Nici la capitolul dotări cabinetele şcolare dentare nu excelează, pentru că investiţiile de anvergură nu sunt o prioritate pentru primării. Până la urmă, copiii trebuie să ajungă tot pe mâinile privaţilor. Până luna trecută, fiecare stomatolog care avea contract cu CAS Neamţ primea, în medie, 1.000 de lei, fond pentru acordarea de servicii gratuite asiguraţilor, însă cu siguranţă era mai bine decât nimic, după cum apreciază medicii.

„În general, banii erau folosiţi pentru tratarea copiilor, pentru că nu-i puteam lăsa să se nenorocească pe viaţă de la o carie sau de la o afecţiune gingivală”, ne-a declarat dr. Ana Roşca, din fosta policlinică stomatologică din Piatra Neamţ. „Noi mai lucrăm şi în rate, pentru că-i vedem pe oameni că sunt săraci, abia le ajung banii pentru mâncare, iar la dentist ajung când efectiv le crapă măseaua”.

* Prin policlinica stomatologică „bate vântul”

Stomatologii,  prin vocea Colegiului Medicilor Dentişti, atrag atenţia că „persoanele asigurate au dreptul la furnizare de servicii de medicină dentară prin pachetul de bază, fiind încălcat unul dintre principalele drepturi garantate prin Constituţia Pagina 2 din 4 României, dreptul la ocrotirea sănătaţii (art. 34), statul fiind obligat să ia măsuri pentru asigurarea sănătăţii publice”. Dr. Cotae, preşedintele Colegiului Neamţ, a subliniat faptul că dentiştii se consideră, totodată, prejudiciaţi moral, „cu afectarea demnităţii medicului dentist pe de o parte, prin alocarea unui buget necorespunzator faţă de nevoile populaţiei şi ulterior prin diminuarea constantă a bugetului până la sistarea totală la acest moment, iar pe de altă parte, prin subevaluarea drastică a serviciilor de medicină dentară şi prin promovarea  unei politici autoritare şi lipsite de transparenţă”.

Ieri, prin policlinica stomatologică din Piatra Neamţ „bătea vântul”. Coridoarele erau goale, iar pe uşile dentiştilor scria, cu litere de-o şchioapă: „NU AVEM FONDURI PENTRU GRATUITĂŢI!”.