Colegiile din județul Neamț au coborât ștacheta la admiterea din 2016, față de anul trecut

mediiColegiile cu prestigiu din județul Neamț au coborât ștacheta admiterii foarte mult, comparativ cu anul trecut. Conform informațiilor publicate pe site-ul Ministerului Educației în urmă cu două zile și afișate ieri la unitățile de învățământ, un exemplu elocvent este Colegiul Național „Petru Rareș“, unde ultimul absolvent admis are media 7,92! Anul trecut, la Rareș nu s-a intrat sub 8,97.

Colegiul Național de Informatică Piatra Neamț a tras linie după o medie de 8,33. Anul trecut, ultimul promovat a fost cu media 8,75. Colegiul Național „Calistrat Hogaș“ Piatra Neamț a admis ultimul elev cu media 8,09, la profilul Umanist, specializarea Filologie, pe când anul trecut ultima medie admisă a fost 8,6. Colegiul Național „Gheorghe Asachi“ Piatra Neamț și-a completat numărul de locuri coborând ștacheta până la media 7,80 – profil Umanist, specializarea Filologie. Anul trecut, la acest colegiu nu s-a intrat cu medii sub 8,47! Liceul Tehnologic „Spiru Haret“ Piatra Neamț și-a completat clasa la specializarea Economic cu ultima medie 7,50. În anul 2015 ultima medie admisă a fost 8,19. La Liceul Tehnologic-Administrativ Piatra Neamț ultima medie de intrare a fost 6,57, la Turism și alimentație. Ultima medie de admitere din acest an la Colegiul Tehnic „Gheorghe Cartianu“ din Piatra Neamț a fost 5,31 – la profilul Resurse naturale și protecția mediului. Anul trecut, cea mai mică medie de absolvire la acest colegiu a fost 5,35. La Colegiul Tehnic Forestier Piatra Neamț s-a intrat inclusiv cu media 4,44, la Mecanică. Colegiul Tehnic de Transporturi Piatra Neamț are ultimul elev admis cu media 4,24- la profil Tehnic, specializarea Electric. Anul trecut ultima medie admisă a fost 2,91.

În zona Roman, la Colegiul Național „Roman Vodă“ Roman s-a intrat cu ultima medie 7,30, la profil Umanist – specializarea Filologie. Acest colegiu a fost ales și de Miruna Mihaela Ignat, care a avut cea mai mare medie din județ. Fata a ales profilul Matematică-informatică. Anul trecut, cea mai mică medie de admitere a fost 8,39. Colegiul Tehnic „Petru Poni“ Roman a admis ultimul elev cu media 5,19 – la specializarea Electric. La Liceul Tehnologic „Vasile Sav“ s-a intrat cu ultima medie 5,08 – la Mecanică. La Colegiul Tehnic „Miron Costin“ ultima medie de admitere a fost 3,70 – la Electromecanică. Cea mai joasă medie de admitere a fost 2,25, înregistrată la Colegiul Tehnic „Danubiana“ din Roman, la profilul Resurse naturale și protecția mediului, specializarea Protecția mediului. De altfel, colegiul încă mai are rămase două locuri libere la această specializare.

Liceul Tehnologic „Gh. Ruset Roznovanu“ din Roznov a avut ultima medie de admitere 5,37 – profilul Umanist, specializarea Științe Sociale. Liceul „Carol I“ Bicaz a admis ultimul elev cu media 2,86 – specializarea Fabricarea produselor din lemn. Anul trecut nu s-a intrat sub media 4,64. La Colegiul Național „Ștefan cel Mare“ Târgu Neamț ultima medie de admitere a fost 7,47, iar anul trecut nu a trecut de 8,23. Colegiul Tehnic „Ion Creangă“ Târgu Neamț a admis ultimul elev cu 2,51. Anul trecut s-a tras linie după 2,28.

La nivel de județ au mai rămas neocupate, în colegii și licee, 104 locuri în clase de a IX-a. Acestea sunt publicate pe site-ul Inspectoratului Școlar Județean Neamț încă ieri. În perioada 21-29 iulie candidații repartizați trebuie să depună dosarele de înscriere la școlile unde au fost admiși. Din 28 iulie va avea loc a doua repartizare computerizată. Pe 1 și 2 septembrie se va proceda la a III-a etapă de repartizare, fiind incluși și elevii care au trecut cu brio de corigențe.

Geanina NICORESCU