Conducerea Bibliotecii Judeţene „G.T. Kirileanu” a început o nouă colecţie pe care doreşte să o găzduiască la această instituţie. Adrian Alui Gheorghe a demarat, astfel, unul din proiectele pe care vrea să le implementeze în perioada mandatului său de manager al bibliotecii şi apelează la toţi scriitorii din ţară şi din afara graniţelor, membri în asociaţia profesională, să contribuie cu 10-15 pagini de manuscris. Fiecare autor care va contribui va fi mediatizat, iar documentul va fi inclus în patrimoniul cultural naţional. Colecţia care acum se lansează poate fi întregită şi cu manuscrisele autorilor care nu mai sunt printre noi, apelul conducerii bibliotecii fiind către rudele, familia, cunoscuţii sau prietenii scriitorilor români şi a deţinătorilor unor astfel de documente.
Crearea Fondului Naţional de Manuscrise are mai multe semnificaţii, nu doar aceea a unui proiect personal de realizat în cei cinci ani la conducerea bibliotecii. „Într-o perioadă în care manuscrisul în format clasic este pe cale de dispariţie, înlocuit de forme şi variante electronice, considerăm că amprenta individualităţii fiecărui scriitor trebuie păstrată, conservată şi valorificată. Solicităm deţinătorilor de manuscrise ale unor autori dispăruţi să aibă bunăvoinţa şi să ne ofere pagini de manuscris, poezie, proză, corespondenţă, jurnal, obligându-ne să le conservăm şi să le valorificăm spre celebrarea şi promovarea operei şi numelor în discuţie. Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” se obligă să păstreze în bune condiţii manuscrisele, pe care le aşteptăm cu multă bucurie, le vom valorifica prin expoziţii tematice, aniversare, omagiale, le vom promova în cărţi, albume, în alte programe documentare”, explică directorul Adrian Alui Gheorghe.
* Carte nouă în toate filialele
Preocupările pentru dezvoltarea bibliotecii ca un spaţiu de cultură şi informare au făcut ca în această vară colecţia de cărţi de la sediul principal şi de la filiale să sporească cu aproape 700 de noi titluri. Copiii pot găsi la secţia de împrumut carte ce le este destinată 210 noi titluri cuprinse în 694 de volume. „Printre titlurile care deja se bucură de mult succes printre cititorii noştri mai mici se numără „Ce poţi face cu două cuvinte ?”, „Scrisori către părinţi”, „Watership down”, „Bunele maniere” „Băiatul care a îmblânzit vântul”, „Fabrica de talente”, „50 de idei geniale care au schimbat omenirea”, „365 de glume”, „Ocolul Pământului în 80 de poveşti”, „ABC-ul curajului”. De larg interes sunt şi cărţile din colecţia „Discovery Education”, iar acum, în prag de nou an şcolar, îi aşteptăm pe elevi cu bibliografie şcolară, îmbogăţită prin achiziţiile din această vară”, a mai spus directorul bibliotecii.
Cele mai citite cărţi de la secţia de împrumut pentru adulţi sunt cele de dezvoltare personală, cele din domeniul sănătăţii, al spiritualităţii creştine, cererile mari făcând ca o parte din investiţiile din vară să fie pentru titluri din această categorie. Pe rafturile secţiei pentru adulţi sunt acum 472 de noi titluri şi aproape un număr dublu de volume. „Preferinţele publicului s-au materializat în solicitări pentru cărţi precum „Exerciţii de echilibru” semnate de Tudor Chirilă, cele mai recente cărţi ale lui Lucian Boia – „De ce este România altfel ?” şi „Sfârşitul Occidentului ?”, scrierile lui Amos Oz şi ale lui John Maxwell Coetzee, ca să dau doar câteva exemple. Au fost făcute, de asemenea, importante achiziţii, potrivit interesului crescut pentru cărţile de dezvoltare personală, pentru cele din domeniul sănătăţii, precum şi pentru cele ce acoperă domeniul spiritualităţii creştine, cu titluri care se regăsesc şi printre noutăţile oferite de filiale, iar pasionaţii de filme artistice şi documentare se vor bucura, desigur, să constate că oferta destinată lor s-a îmbogăţit cu 161 DVD-uri, disponibile împrumutului la domiciliu prin secţia Carte de artă şi informare audiovizuală”, a mai spus directorul Adrian Alui Gheorghe.
Cristina IORDACHE