Codul Silvic se va reinventa în Neamț

harbuz

 * dezbaterea noului act normativ este organizată de deputatul  PSD Liviu Harbuz, vicepreședinte al comisiei pentru agricultură

Deputatul PSD Liviu Harbuz  aduce “ acasă “ o dezbatere de interes național privind noul Cod Silvic, unul dintre cele mai importante proiecte de acte normative ce vor intra în atenția Camerei Deputaților.

Dezbaterea va avea loc în perioada 27-30 ianuarie, la Durău. Inițiativa organizării acestei dezbateri în județul Neamț aparține vicepreședintelui comisiei pentru agricultura, deputatul Liviu Harbuz, atât pentru că este nemțean, dar și pentru că Direcția Silvică din Neamț ocupă un rol important atît prin vasta experiență în problemele legate de fondul forestier, dar și în cazuistica și legislația privind retrocedările. Este un proiect la care țin foarte mult și pe care am promis că îl voi discuta inclusiv în județul Neamț , iar acum nu fac decît să-mi țin promisiunea făcută anul trecut.  Dacă vreți, este o ambiție ca noul Cod Silvic să devină o lege de nivel european,  care să asigure corectitudine, să apere proprietățile si pe cele private și pe cele ale statului , să fie utilă celor care lucrează în acest domeniu si să evite, pe cît posibil, sute de procese, să minimalizeze riscul defrișărilor masive și să-i pedepsească mai aspru pe cei care devin infractori din dorința de a se îmbogăți. De aceea avem nevoie de aceste dezbateri obiective, să putem afla și să tinem cont de părerile celor implicați direct în aplicarea acestei legi, extrem de importante“ ,  a declarat deputatul PSD Liviu Harbuz.

La dezbaterile de la Durău sunt așteptați reprezentanți ai Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice, Regiei Naţionale a Pădurilor Romsilva, Direcţiei Silvice Neamţ, Asociaţiei Proforest din România, Societății Progresul Silvic din România. De asemenea, vor participa  reprezentanți ai Academiei  de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”, ai  Facultății de Silvicultură şi Exploatări Forestiere Braşov, ai Asociaţiei Constructorilor Forestieri din România, ai  Asociaţiei Administratorilor de Păduri din România, Asociaţiei Patronale a Forestierilor din România, ai Confederaţiei Consilva, ai  Asociaţiei  Proprietarilor de Păduri din România, precum și ai Institutului de Cercetări şi Amenajări Silvice. Dată fiind importanța dezbaterii Codului Silvic, sunt așteptați să participe la conferință toți parlamentarii de Neamț, indiferent de culoarea politică.

Conferința despre Codul Silvic face parte dintr-o campanie lansată în teritoriu, pe teme de interes major, sub patronajul comisiei pentru agricultură, silvicultură, industrii alimentare și servicii specifice din Camera Deputaților și cu sprijinul consiliilor județene.

D.V.