Codul Silvic din nou în dezbatere

Tina-cod silvic* Transportul lemnului noaptea, interzis prin lege

* Limitare a cantităţii de lemn pe care firmele o pot cumpăra şi prelucra

 

Codul Silvic urmează să fie supus din nou votului plenului Parlamentului. Asta după  ce a fost pus în dezbatere publică, în mai multe zone. În judeţul Neamţ, o acţiune de acest gen s-a desfăşurat în Staţiunea Durău. Timp în care la proiectul Codului  Silvic s-au adus foarte modoficări. A fost introdusă o prevedere care limitează cantitatea de lemn pe care firmele o pot cumpăra şi prelucra, pentru a preveni tăierile abuzive. De asemenea, firmele de mobilă din România vor avea întâietate la cumpărarea de lemn. Măsura îşi propune să reducă exporturile româneşti de masă lemnoasă brută şi, ca atare, ieftină. Deputaţii din comisie nu au fost, în schimb, de acord cu înfiinţarea Poliţiei Pădurilor.

În sinteză, principalele modificări sunt cele care se referă la exploatarea durabilă a pădurilor, la înăsprirea pedepselor pentru furtul de masă lemnoasă, gestionarea eficientă şi durabilă a micilor proprietăţi şi identificarea de pârghii economice pentru descurajarea exportului de buşteani.

În ceea ce priveşte exploatarea durabilă a pădurii, se doreşte, practic, să nu se mai vândă lemnul pe picior. O serie de modificări se referă la schimbarea modului de valorificarea a lemnului: trecerea de la vânzarea lemnului estimat, din pădure, la vânzarea lemnului măsurat, din rampe şi depozite, precum şi un control mai riguros pentru introducerea lemnului pe piaţă, comerciantul nemaiavând acces în pădure. Această măsură a intrat în vigoare progresiv, pentru jumătate din masa lemnoasă, de la 1 ianuarie 2014, şi pentru cealaltă jumătate, va fi de la 1 ianuarie 2015, astfel încât să fie asigurat timpul necesar realizării rampelor şi depozitelor. În acest moment, în România, doar 30 la sută din masa lemnoasă se vinde în rampe şi depozite.

Cea mai importantă modificare a Codului Silvic va fi aceea că, de acum, administratorul pădurii va scoate la licitaţie serviciul de exploatare a masei lemnoase, lemnul va fi scos la drumul forestier, va fi sortat, va fi marcat cu plăcuţe cu număr de înregistrare şi cu serie şi va fi comercializat de către administrator.

A doua modificare importantă a Codului Silvic, cea referitoare la infracţiuni, prevede aplicarea Codului Penal şi pentru furtul de masă lemnoasă. Se va aplica Codul Penal pentru furtul de masă lemnoasă,  se aplică pentru orice furt. Se va interzice transportul lemnului pe drumurile publice pe timp de noapte.

A treia măsură, tot pentru a întări aceste sancţiuni, va viza introducerea autorizaţiei de practică pentru lucrătorii din domeniul silviculturii. Această autorizaţie presupune ca, atunci când se constată nereguli în pădurea pe care un pădurar o administrează, această autorizaţie de practică se va ridica, iar pădurarul va avea activitatea suspendată.

Tina CONDREA