COD ROŞU DE DEZASTRE ÎN NEAMŢ

01/07/2018

Puhoaiele au năvălit peste sute de case, trimiţând familii întregi în tabere de sinistraţi, au inundat drumuri naţionale şi judeţene, au muşcat din drumuri comunale blocând accesul în câteva localităţi, şi au înghiţit podeţe, în special pe Valea Muntelui şi în comunele de pe lângă Roman şi Tîrgu Neamţ. Debitele apelor din judeţ au crescut peste cotele de alertă, manifestându-se ameninţător chiar şi în oraşe. O persoană a decedat, luată de viitură, iar altele au fost salvate în ultimul moment de pompierii militari şi pompierii voluntari aflaţi permanent, în ultimele trei zile de urgii, în zonele afectate de inundaţii. Judeţul Neamţ s-a aflat, încă de sâmbătă, sub Cod Roşu de inundaţii, iar debitele apelor din judeţ au crescut considerabil în doar câteva ore. Prefectul Daniela Soroceanu s-a deplasat în zonele afectate când ploile torenţiale au determinat ieşirea din matcă a cursurilor de apă, pentru a planifica şi coordona intervenţiile de Cod Roşu în cunoştinţă de cauză. Prefectul Daniela Soroceanu a convocat, duminică dimineaţă, la Roman, o şedinţă extraordinară a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, la care a invitat şi primarii comunelor riverane din zonă, luând în considerare prognozele de creştere a debitelor râurilor Moldova şi Siret.

Farcaşa: peste 400 săteni evacuaţi; mobilizare pentru salvare turme de oi şi de capre, rămase izolate pe insule, la Timişeşti şi Cotu Vameţ

Potrivit Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamt, în comuna Farcaşa, care a fost cea mai afectată de viitură, au fost evacuaţi 430 de săteni. Este vorba despre 230 de persoane de la Stejaru, 100 la Bușmei, 50 la Frumosu , 50 la Soci. Pompierii au reuşit să scoată din casa un copil cu dizabilitati chiar înainte ca apa să pătrundă în locuinţa în care se afla acesta. Pe reţelele de socializare nemţenii şi-au exprimat furia, arătând cu degetul spre cei care au tolerat tăierile masive de arbori din zonele afectate: “La catastrofe toţi sunt în alertă, dar de ce nu erau în alertă când se produceau cele mai masive catastrofe de măcelărie în pădurile comunelor. Acum se trag clopotele, dar când erau drujbele şi tafurile în păduri, tăceau mâlc. Natura nu rămâne datoare şi se răzbună!”, a comentat cineva pe Facebook. La Timişeşti au fost salvaţi, din locuinţe inundate, 5 adulţi şi doi copii. În aceeaşi localitate cu problem mari din cauza inundaţiilor, pompierii au salvat 230 animale surprinse pe o insulă, pe râul Ozana. La Cotu Vameş, în comuna Horia, tot în dimineaţa de 30 iunie, 70 oi şi capre rămase izolate pe o insulă de pe râul Siret au fost evacuate de pompieri. Un alt echipaj de militari a intervenit la Tarcău, unde a salvat dintr-o gospodărie inundată 23 de păsări şi animale.

 

Fântâni colmatate, drum comunal blocatlegătura dintre DN15D şi intersecția cu DC 92 Miron Costin

O altă localitate unde stihiile naturii au făcut ravagii este Trifeşti-ul. Acolo, multe case și grădini au fost inundate. În câteva zeci de curţi, puhoaiele de apă au ajuns până la un metru, iar viitura și aluviunile au pătruns în interiorul unor locuințe. Autoritățile au decis închiderea drumului DC 91, legătura dintre DN15D și intersecția cu DC 92 Miron Costin. Apele învolburate au pătruns şi în fântâni, colmatându- le. Pompierii au fost mobilizaţi de urgenţă, pentru transportul de apă cu autocisternele, astfe încât localnicii să nu după lipsă de apă potabilă. Potriit autorităţilor, 30 persoane s-au autoevacuat , 20 de persoane au ramas în case asumânduşi riscurile, iar alte 3 persoane au fost transportate de pompieri.

 

“Sute de persoane şi animale au fost evacuate din calea apelor”, a spus col. Ioan Niţică, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Neamţ

În judeţul Neamţ intemperiile au cauzat mari probleme, aşa încât pentru evaluarea efectelor fenomenelor hidrometeorologice periculoase produse în intervalul 27-30 iunie 2018 a fost prezent în Neamţ generalul de brigadă Dan Paul Iamandi, Inspectorul general al Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, după cum a subliniat col. Ioan Niţică, şeful ISU Neamţ: “Evoluția situațiilor înregistrate în județele din nord-estul țării a fost atent monitorizata din dispeceratul IGSU, iar inspectorul general a mers în zonele inundate din județele Neamțcomunele Farcașa şi Borca), Suceava – localitățile Boroaia şi Gura Humorului, şi Iași- localitatea Roșcani, pentru asigurarea coordonării misiunilor în sprijinul populației și evaluarea necesarului de tehnică utilizat de salvatori.A fost o zi lungă pentru forțele care au intervenit în comunitățile afectate de vremea nefavorabilă. Sute de persoane și animale au fost evacuate preventiv din calea apelor și alte zeci, aflate în dificultate, recuperate în siguranță. Răspunsul promt la solicitări a fost asigurat de peste 5000 de pompieri, la nivel național, iar misiunile de răspuns au fost optimizate prin suplimentarea echipajelor de pompieri și a tehnicii de intervenție la inundații,” a transmis, în data de 30 iunie, colonelul Ioan Niţica, şeful Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ.

 

Persoană decedată la Gârcina, localnic salvat din mijlocul puhoaielor la Cotu Vameş, persoană dispărută în Cracău

Ieri, sute de pompieri încă se aflau în zonele afectate pentru înlăturarea efectelor inundaţiilor şi pentru a participa la misiuni de salvare de vieţi. În noaptea de 29 spre 30 iunie s-au înregistrat precipitaţii de peste 50 l/mp. Pompierii ISU au căutat o persoană luată de viitură la Cuiejdi (comuna Gârcina) în dupăamiaza de 30 iunie, operaţiunea fiind suspendată la lăsarea întunericului. Bărbatul a fost luat de ape în timp ce scotea lemne la mal. Era însoţit de soţie, iar aceasta a dat alarma când a sesizat că bărbatul este luat pe sus de vâltoarea apelor. Trupul neînsufleţit a fost găsit ieri dimineaţă (1 iulie), în jurul orei 9, în zona staţiei de betoane din Dărmăneşti, în Piatra Neamţ. Un bărbat a sunat la 112, iar un echipaj de pompieri cu o barcă pneumatică s-a deplasat la locul indicat, recuperând cadavrul. Pompierii au fost solicitaţi, ieri dimineaţă, pentru salvarea unei persoane rămasă izolată într-o balastieră de pe râul Siret, pe raza localitaăţii Cotu Vameş, din comuna Horia. ISU Neamţ a intervenit cu un echipaj cu barcă pneumatică de la Detaşamentul Roman, au preluat persoana aflată în pericol şi au transportat- o la mal. Tot ieri, la ora 14.30, pompierii au plecat întro misiune de căutare a unei persoane dispărute în apele învolburate ale Cracăului, în zona satului Căciuleşti, din comuna Girov.

 

Vanele Hidroelectrica, deschise pentru scăderea nivelului apelor în amonte; multiple misiuni de evacuare a apei din gospodăriile inundate şi degajare arbori de pe carosabil

Vanele barajelor Hidroelectrica au fost deschise după ce puhoaiele au crescut considerabil nivelul apelor, astfel încât nivelul râurilor din amonte să poată scădea. Ieri, pompierii au continuat misiunile de evacuare a apelor din curţile colmatate şi de pe drumurile afectate. Una dintre misiune a fost de evacuare apă în comuna Borca, sat Soci, unde la solicitare s-a seplasat un A2003 cu o motopompă şi 5 subofiţeri. Un arbore căzut pe carosabil la ieşirea din sat Galu, la intrarea în Poiana Teiului a blocat ambele sensuri de circulaţie. Cei de la ISU au luat legătura cu SDN care a deplasat o echipă în zonă. La drumul Roseni intersecţie cu DN 17B, se lucra, ieri, cu buldoexcavatorul de la Primăria Poiana Teiului, iar câţiva arborii căzuţi pe carosabil la Calugareni – comuna Poiana Teiului, au fost degajați de către Echipele de la drumuri. După această intervenţie s-a reluat traficul în condiţii normale. Şi la Roznov-Slobozia este menţinută starea de alertă, din cauza nivelului foarte ridicat al apelor din râul Cracău. Primarul Ionel Ciubotaru a luat măsuri încă de joi, când meteorologii au lansat avertizări hidrologice, o parte din debit fiind direcţionat pe un canal care ocoleşte Slobozia, însă cantităţile de precipitaţii au întrecut orice aşteptări, iar debitul a crescut rapid, fiind nevoie de degajarea apei pe lângă drumurile comunale, fiind astfel distruse porţiuni de şosea.

 

Ieri, la ora 13, pe DN 15B (Poiana Largului- Vânători Neamţ) se circula pe un singur fir, terasamentul drumului a cedat

Ieri, la ora 13, situaţia pe drumurile naţionale, judeţene şi comunale din judeţul Neamţ era următoarea: Pe DN 15B Poiana Largului- Vânători Neamţ, între localităţile Stânca şi Leghin, urmare a ploilor abundente din ultima perioadă, terasamentul drumului a cedat , afectând partea carosabilă. S-a semnalizat zona, iar circulaţia se desfăşura pe o jumătate de cale. De asemenea, pe DN 17B, la Dreptu, viitura de pe versanţi au adus în carosabil potmol, copaci şi stânci. La faţa locului s-au deplasat reprezentanţi ai drumurilor naţionale, acţionându-se cu un UNIMOG şi un Buldoexcavator. De asemenea, circulaţia se desfăşura, la ora 13, pe jumătate din cale. Tot pe DN 17B, la Frumosu, precipitaţiile abundente au geneat viitură de pe versanţi, blocând drumul cu stânci şi potmol. La faţa locului, la ora 13, se aflau deja reprezentanţii drumurilor naţionale şi s-a acţionat cu utilaje pentru degajare, circulaţia fiind desfăşurată pe o jumătate din cale. La Preluca, Vaduri, pe DN15, podul este extrem de degradat, astfel încât ieri se circula alternativ, pe mijlocul podului. În judeţul Neamţ se intervenea, ieri, la orele după-amiazei, cu 8 utilaje, respectiv cu 6 utilaje pe DN 15 şi două utilaje pe DN 17B.

 

53 de locuinţe şi 122 de gospodării afectate de inundații

Inundaţiile produse în judeţul Neamţ au afectat 53 de locuinţe şi 122 de gospodării, potrivit ultimului bilanţ realizat de Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU). Viiturile au mai inundat 4.130 hectare de teren arabil, 119 hectare de păşune şi fâneţe şi 55 fântâni şi au rupt 6 diguri. De asemenea, au fost afectate parţial sau total porţiuni de pe 2 drumuri naţionale, 4 drumuri din municipiul Roman, 8 drumuri judeţene, 121 drumuri comunale şi săteşti, 20 de poduri, 32 de podeţe şi 24 de punţi. Duminică dimineaţă era blocată circulaţia pe drumul naţional DN 15 Bistricioara, în punctul Bistricioara, traficul fiind redirecţionat din cauza aluviunilor. De asemenea, pe acelaşi drum era restricţionată circulaţia pe un singur sens în zona Chiriţeni. Sâmbătă, localităţile Agapia, Nemţişor şi Mănăstirea Neamţ au fost afectate parţial de întreruperea energiei electrice timp de câteva ore, dar defecţiunile au fost remediate.

Avertizare hidrologică cod portocaliu, până în această după-amiază

Ieri, Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a emis două coduri, respectiv galben și portocaliu. În primul caz, avertizarea hidrologică este valabilă până mâine, la ora 16, pe râurile din bazinele hidrografice Olt – bazin superior şi mijlociu (judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Sibiu), Siret – sector aval confluenţă cu râul Suceava (judeţele Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti, Jijia, Prut – afluenţii aferenţi sectorului amonte confluență Jijia (judeţele Botoşani și Iaşi), unde se pot forma creşteri de debite şi niveluri ca urmare a propagării viiturilor formate anterior în amonte, cu depăşirea cotelor de apărare. A doua avertizare hidrologică cod portocaliu este valabilă până astăzi după-amiază, la ora 16, pe râurile din bazinele hidrografice Olt – bazin superior amonte S.H. Hoghiz, (judeţele Harghita, Covasna şi Braşov),Siret – sector aval S.H. Lespezi (judeţele Neamţ, Bacău, Vrancea şi Galaţi), Jijia (judeţele Botoşani şi Iaşi), Prut – sector amonte Ac. Stânca Costeşti, (judeţul Botoşani). Se menţionează că fenomenele hidrologice periculoase se pot produce şi pe afluenţi de grad inferior. Se impune urmărirea evoluţiei situaţiei hidrometeorologice, în conformitate cu „Regulamentul privind gestionarea situaţiilor de urgenta generate de inundaţii, fenomene meteorologice periculoase, accidente la construcţii hidrotehnice, poluări accidentale pe cursurile de apă si poluări marine în zona costieră”Trecem de la veștile rele, la cele bune. Conform Administrației Naționale de Meteorologie, la Piatra Neamț, pe parcursul acestei săptămâni ploile vor fi destul de rare, doar astăzi e posibil să mai cadă ceva precipitații, însă slabe cantitativ. Pe parcursul acestei săptămâni, temperaturile maxime ale aerului se vor situa între 19 și 26 de grade Celsius. Vântul va sufla slab la moderat. ( G.N și A.V)

Lasa un comentariu