Cod portocaliu cu efecte mai puţin grave

inundatii

Judeţul Neamţ a traversat cu bine avertizarea hidrologică de COD PORTOCALIU sub care s-a a flat o parte a teritoriului din după-amiaza de vineri până duminică dimineaţa, înregistrându-se, punctual, doar câteva efecte nedorite ale ploilor torenţiale şi scurgerilor violente de apă de pe versanţi.
Conform situaţiei centralizate aseară la Prefectura Neamţ, 4 localităţi au avut probleme: comuna Văleni (satul Văleni), comuna Oniceni (satul Solca), comuna Mărgineni (satul Hoiseşti) şi comuna Gâdinţi (satul Gâdinţi).
Punctual, cei mai afectaţi au fost localnicii din Oniceni unde 6 gospodării au fost afectate, fiind inundate curţile. Aceeaşi problem a fost înregistrată şi într-o curte din comuna Gâdinţi.
În satul Hoiseşti din Mărgineni a fost colmatat un podeţ de pe DJ 157, iar la Văleni, un drum communal a fost serios “spălat” de ape, pe o distanţă de 400 de metri.
În afara celor 4 localităţi menţionate, prefectul Vlad Angheluţă şi ceilalţi membri ai Comitetului Judeţean pentru Situaţii de urgenţă unde reacticarea riscului de alunecare de teren pe un drum comunal poate crea serioase probleme în viitor dacă fenomenul va lua amploare.

În stare de alarmă

Un fapt mai puţin cunoscut de către populaţia din Neamţ este că autorităţile judeţene şi cele locale s-au aflat, în week-end, practic în stare de alarmă.
Încă de vineri, prefectul Angheluţă a cerut instituirea serviciului de permanenţă în primăriile din Neamţ, avertizarea preventivă a locuitorilor din zonele vulnerabile, monitorizarea cursurilor de apă dar şi a terenurilor de pe care puteau apărea torenţi care să creeze probleme, decolmatarea pâraielor şi a zonelor din preajma podurilor şi podeţelor, pregătirea utilajelor necesare în caz de intervenţie dar şi luarea altor măsuri specificice.
Pe problemele intervenite, în teren au fost în sprijinul locuitorilor afectaţi atât pompierii de la ISU Neamţ cât şi voluntarii din serviciile de urgenţă din Văleni, Mărgineni, Gâdinţi.
Încă de vineri când vicepremierul Victor Dragnea a condus o videoconferinţă care a avut ca temă exact fenomele meteo din week-end, preşedintele Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Neamţ, prefectul Ioan Vlad Angheluţă, a solicitat factorilor responsabili din judeţ să se implice în gestionarea tuturor situaţiilor care pot să apară în acest context şi să solicite sprijin atunci când situaţia o impune. Acesta a insistat şi pe necesitatea ca serviciul de permanenţă de la primăriile din commune să fie realizat cu seriozitate.
“Vă rog să trataţi cu responsabilitate misiunile pe care le aveţi şi să asiguraţi nemijlocit coordonarea tuturor activităţilor. Solicit autorităţilor publice locale să acorde o mare atenţie avertizării populaţiei aflate în zonele de risc, inclusiv din zonele turistice. Este foarte important ca în această perioadă să fie supravegheate permanent podurile şi podeţele pentru a preveni blocarea cursurilor de apă. Accentuez, din nou, importanţa instituirii serviciului de permanenţă la fiecare primărie, serviciu care constituie o verigă foarte importantă în cadrul fluxului informaţional care trebuie să funcţioneze fără cusur atunci când apar probleme. Personalul care efectuează serviciul de permanenţă trebuie să fie în măsură să informeze imediat structurile de intervenţie, inclusiv prin serviciul 112, atunci când se confruntă cu probleme. De asemenea, personalul trebuie să fie în măsură să preia şi să disemineze rapid orice informaţie referitoare la evoluţia fenomenelor hidrometeorologice, pentru a permite intervenţia Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă încă din fază incipientă a acestor manifestări”, a punctat, preventiv, prefectul Vlad Angheluţă.

Daniel VINCA