Clinica de Oftalmologie Cristal Vision din Piatra Neamț va desfășura, în luna iunie, o campanie de conștientizare a părinților cu privire la importanța verificării timpurii a dezvoltării acuității vizuale. Sub egida ”Și copilul tău are dreptul să vadă bine!”, cei mici vor beneficia de reducerea la jumătate a tarifului la consultația completă și de un discount consistent la lentilele pentru ochelari. Cu ajutorul tehnicii moderne de care dispun și a pregătirii profesionale de excepție, medicii Clinicii Cristal Vision acordă consultații complete, aplică și recomandă tratamente care ajută la corectarea vederii, dacă problemele ochiului aflat în dezvoltare sunt identificate la timp. Dr. Gabriela Mirela Pînzaru, medic specializat la Iași, care activează în cadrul Clinicii de Oftalmologie Cristal Vision, ne oferă detalii privind importanța urmăririi etapelor de dezvoltare a ochiului.
Copilul trebuie să beneficieze de control oftalmologic de rutină la naștere, la 4 ani și la vârsta de 7 ani
Rep.: Datorită aparaturii moderne, evaluarea oftalmologică la populația de vârstă mică este din ce în ce mai facilă. Care sunt treptele de evaluare oftalmologică pe care ar trebui să le parcurgă fiecare copil, chiar dacă nu sunt elemente de atenționare?
Dr. Gabriela Pînzaru: Screeningul oftalmologic la copil este foarte important deoarece o funcţie vizuală bună reprezintă cheia dezvoltării fizice si psihice a copilului, a succesului şcolar si a bunăstării generale. Trebuie ştiut faptul că sistemul vizual nu este pe deplin format la naştere. Acesta continuă să se dezvolte până la vârsta de 8-9 ani. La nou-nascuţi, ochii nu funcţionează împreună până la 3-4 luni, iar pe masură ce sistemul vizual se dezvoltă, creierul combină cele două imagini provenite de la cei doi ochi, alcătuind o fuziune oculară care formează o singură imagine pe care o transmite creierului. Astfel se formează vederea în spaţiu, numită stereopsis sau vedere binoculară. Academia Americană de Oftalmologie, împreună cu Asociaţia de Oftalmologie Pediatrică şi Strabism recomandă ca primul screening oftalmologic să se efectueze după naștere, către medicul neonatolog, prin urmărirea conformaţiei ochilor şi a reflexului roşu pupilar. Screeningul este completat cu un examen oftalmologic complet dacă apare obstrucția de canal lacrimal, ori tulburări de dezvoltare ale ochilor – glaucom congenital, cataractă congenitală, tumoră oculară. De asemenea, se impune un consult oftalmologic dacă nou-născutul este prematur, a avut un scor Apgar mic la naştere, prezintă afecţiuni congenitale cu implicare oftalmologică sau istoric familial de afecţiuni oftalmologice grave. Următoarea evaluare oftalmologică se recomandă la 3-6 luni, în cazuri precum: lăcrimare excesivă a unui ochi sau a ambilor, când lacrimile curg pe obraz chiar dacă bebelușul nu plânge; în cazul în care culoarea pupilei este alba sau gălbuie; dacă este diferență mare de mărime între cei doi ochi, ori dacă un ochi sau amii sunt blocați spre nas. Tehnologia modernă ne facilitează realizarea unei investigații corecte și rapide cu ajutorul aparatului numit PLUSOPTIX, aflat în dotarea clinicii noastre. Acest dispozitiv ajută la depistarea de dioptrii și a diferenţei de dioptrii între cei doi ochi. Se verifică reflexul cornean și diagnostichează precoce strabismul.
Rep: Care este vârsta la care copilul mic trebuie să beneficieze de o evaluare oftalmologică de rutină, completă, chiar dacă nu sunt semene vizibile de afectare?
Dr. G. Pînzaru: La vârsta de 4 ani se indică screening, chiar dacă lipsesc elementele de atenționare. Se testează acuitatea vizuală folosindu-se teste sau simboluri corespunzatoare vârstei, se verifică refracţia si motilitatea oculară dar si urmărirea mediilor transparente oculare şi a fundului de ochi. Părinții trebuie să știe că al treilea control de rutină ar trebui făcut la vârsta școlarului, la 6-7 ani.
Rep: În ce constă un examen oftalmologic complet?
Dr. G. Pînzaru: Dacă în timpul screeningului este suspectat un viciu de refracţie cum ar fi o miopie, hipermetropie sau astigmatism sau o alta problema oculara, copilului i se fac teste suplimentare. Este important ca aceste afecţiuni să fie diagnosticate şi tratate precoce pentru a se asigura o funcţie vizuală cât mai bună ce va aduce beneficii pe tot parcursul vieţii.
”Trebuie reţinut faptul că tratamentul ambliopiei trebuie efectuat până la vârsta de 8 ani, după această vârstă funcţia vizuală este greu sau deloc recuperabilă”
Rep: Părinţii ar trebui să ştie care sunt șansele de corectare a vederii în cazul prezentării tardive la medic?
Dr. G. Pînzaru: Studiile de specialitate arată că parinţii ar trebui să ceară un consult oftalmologic atunci când copilul nu are capacitatea să fixeze un obiect; prezintă asimetrii pupilare sau oculare; mişcări anormale sau oscilatorii ale ochilor; daca îi “fuge” un ochi sau ambii; dacă sunt prezente afecţiuni medicale generale ce pot masca o afecţiune oftalmologică, cum ar fi artrita idiopatică juvenila, bolile genetice, ori dacă există un istoric familial de cataractă sau glaucom congenital, retinoblastom sau alte afecţiuni oftalmologice grave. Un subiect aparte îl reprezintă ambliopia sau “ochiul leneş”- tulburare de vedere ce este din ce in ce mai frecventă în ţara noastră. Aceasta apare în primii ani de viaţa şi este secundară unei stimulări vizuale anormale, fie din cauza unui viciu de refracţie necorectat, a unui strabism nediagnosticat, sau- mult mai rar- după o cataractă congenitala, a unei afecţiuni corneene, ori ptoză palpebrală. Tratamentul ambliopiei este de lungă durată, terapia este individualizată şi, în funcţie de etiologie, se poate trata prin corecţie optică, ocluzie oculară sau tratament chirurgical. Trebuie reţinut faptul că tratamentul ambliopiei trebuie efectuat până la vârsta de 8 ani, după această vârstă funcţia vizuală fiind greu sau deloc recuperabilă. Rep: Există semne ce le pot indica părinților o afecţiune oftalmologică la copilul lor? Dr. G.Pînzaru: Da, sunt cel puțin patru semne care ar trebui să determine părinții să solicite o consultație oftalmologică, și anume“capacitatea de atenţie scurtă”- copilul îşi pierde rapid interesul pentru jocuri sau activităţi ce necesită folosirea ochilor pe o perioada lungă de timp; dificultăţi la lectură-“pierde rândul”- pe masură ce copilul citeşte intâmpină dificultăţi în a observa unde se află pe pagină; copilul evită lectura, desenul sau alte activităţi ce necesită concentrarea de aproape; întoarce capul într-o anumită poziţie –torticolis- întoarcerea capului ajută copilul să fixeze şi să vadă mai bine, poate fi semn al unui strabism sau a unor sindroame congenitale. Trebuie să reţinem faptul că prin ochii unui copil se poate construi viitorul, altfel spus succesul şcolar este strâns legat de sănătatea ochilor. Un copil care nu vede bine, va trăi într-o lume “normală” pentru el dar anormală pentru noi. De aceea este foarte important ca fiecare copil să beneficieze de un consult oftalmologic complet si complex, pentru a vă asigura că acesta deţine abilităţile necesare pentru reuşita şcolară.
”Modalitatea de tratament, fie prin ochelari sau lentile de contact, trebuie aleasă după ce echipa formată din medic-părinţi-pacient au pus în balanţă avantajele şi dezavantajele fiecărei metode terapeutice”
Rep: Purtarea ochelarilor poate fi incomodă pentru unii copii. Ce alte variante de corectare a vederii pot fi aplicate la vârsta copilariei?
Dr. G. Pînzaru: La copii, viciile de refracţie pot fi corectate cu ajutorul lentilelor aeriene, adică cu ochelari sau cu lentile de contact. Deşi au aparut lentilele de contact, ochelarii de vedere nu îşi pierd din valoare și rămân o metodă sigură, eficientă şi cu puţine complicaţii în tratarea viciilor de refractie. În clinica noastră, există personal specializat ce ajută micul pacient să se adapteze la purtarea ochelarilor, ce vor fi aleşi în funcţie de viciul de refracţie, de fizionomia feţei, a nasului, a distantei interpupilare şi de activităţile extraşcolare ale pacientului. Pe de altă parte, corectarea viciului de refracţie cu lentile de contact este recomandată dacă medicul impune acest lucru sau pacientul efectuează activităţi ce nu permit portul ochelarilor. De actualitate sunt lentilele de contact pe timp de noapte, recomandate în miopie şi astigmatism care pe lângă beneficiul estetic deţin un rol foarte important în încetinirea progresiei acestor vicii de refracţie. Modalitatea de tratament, fie prin ochelari sau lentile de contact, trebuie aleasă după ce echipa formată din medic-părinţi-pacient au pus în balanţă avantajele şi dezavantajele fiecărei metode terapeutice. Vizita de succes la medic reprezintă doar jumătate din bătălia de îmbunătaţire a vederii copilului; un rol important îl deţin părinţii în respectarea terapiei şi a programului de urmărie a pacientului, conform indicaţiilor oferite de medic. În concluzie, părinții trebuie să știe că se recomandă evaluare oftalmologică dacă sunt semne de suspiciune la copilul mic, dar și evaluare de rutină, chiar fără semne, la toți copiii, la vârsta de 4 ani și la 7 ani.
Interviu realizat de Geanina NICORESCU
Cristal Vision – Clinica de oftalmologie – Operație cataracta
bld. Decebal, nr. 2, bl. H3, ap. 31
Piatra Neamt ,jud Neamt
Tel. : 0799 336 520
Mail: office@oftalmologieneamt.ro
Site: www.oftalmologieneamt.ro