Clase întregi de a IX-a riscă desfiinţarea!

elevi de liceu

* Cei 234 de corigenţi care au reuşit să scape de repetenţie nu vor ocupa nici jumătate din băncile goale

* Inspectorul general crede că directorii sunt vinovaţi pentru că nu şi-au promovat ofertele educaţionale

 Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Neamţ au tras linie după sesiunea de examene de corigenţă la clasa a VIII-a şi au constatat că, din cei 260 de elevi care riscau repetenţia, doar 234 au reuşit să obţină note de trecere. Din păcate, însă, aceşti „tomnatici” vor umple doar jumătate din numărul de locuri libere la licee în clasa a IX, la seral şi la frecvenţă redusă. Per total, oferta educaţională este de 543 de locuri, din care 324 la licee şi colegii- învăţământ de zi. Conducerea ISJ Neamţ încă mai speră ca, până la începutul anului şcolar 2013-2014, numărul cererilor de înscriere să crească, fie prin revenirea în ţară a copiilor din familii plecate peste hotare, fie printr-o „infuzie” de elevi proveniţi din alte judeţe.

„Vom desfiinţa clasele din liceele care nu şi-au făcut planul de şcolarizare. Vom comasa clasele acolo unde e vorba de acelaşi profil sau vom muta elevii de la un liceu la altul, acolo unde nu avem copii suficienţi“, a declarat Viorel Stan, inspector şcolar general, imediat după ce a constatat realitatea din teritoriu.

Cele 543 de locuri libere la clasa a IX-a înseamnă aproximativ 18 clase. Potrivit datelor centralizate de ISJ Neamţ, există clase care au completat cel puţin jumătate din efectivul necesar pentru funcţionare şi pentru acestea mai există speranţe, dar sunt clase întregi cu unul sau două locuri ocupate, atât la învăţământul de zi cât mai ales la seral. Unul dintre cele mai afectate este Liceul Teoretic Roznov, unde pe partea tehnologică sunt trei clase (mecanică, fabricarea produselor din lemn şi construcţii-instalaţii şi lucrări publice) cu câte unul, cel mult două locuri ocupate.

La clasele de seral şi fără frecvenţă este jale şi mai mare. Din cele 260 de locuri scoase „la mezat”, 219 sunt, în acest moment, neocupate. Înainte de cea de-a treia etapă de repartizare computerizată, la Liceul Tehnologic „Ion Ionescu de la Brad” Horia, clasa de agricultură-seral, nu este ocupat nici un loc din cele 29 disponibile, situaţie similară fiind la Liceul Tehnologic „Dimitrie Leonida” Piatra Neamţ (electronică-automatizări, seral), la Liceul Teoretic „Mihail Sadoveanu”Borca (matematică-informatică, frecvenţă redusă) şi la Colegiul Tehnic „Ion Creangă” Târgu Neamţ (ştiinţele naturii, frecvenţă redusă).

Asigurarea numărului necesar de ore pentru toţi profesorii va fi o piatră de încercare pentru conducerea fiecărei unităţi care are clase ce riscă să fie desfiinţate. Inspectorul general  Viorel Stan arată cu degetul spre directorii de şcoli care nu au reuşit să-şi promoveze oferta educaţională, să poată atrage elevi din judeţele vecine…

Luni, 2 septembrie 2013, încep înscrierile pentru elevii care optează pentru admiterea la un liceu vocaţional, iar pe 3 şi 4 septembrie se vor derula probele de aptitudini. Pe 5 septembrie vor fi afişate rezultatele, iar elevii respinşi vor putea formula contestaţii. Ulterior, pe 6 septembrie, va fi făcută publică lista cu repartiţia tuturor celor admişi.

Geanina NICORESCU