Clase desfiinţate din cauza subfinanţării / 48 de elevi din Goşmani vor face naveta la şcoala din centru

microbuz_scoala_campanie_02786300* Singurul microbuz şcolar, cu 18 locuri, trebuie să facă trei curse în fiecare dimineaţă

Clasele V-VIII de la structura Goşmani a Şcolii Gimnaziale „Gheorghe Nicolau” Români au fost desfiinţate. Această măsură a fost luată acum două zile, prin hotărâre de consiliu profesoral şi aprobată în şedinţă de Consiliu Local, în vederea reducerii cheltuielilor de personal în condiţiile diminuării drastice a bugetului alocat pentru anul 2015. Sistemului educaţional din tot judeţul are de suferit după ce Ministerul Educaţiei a „tăiat în carne vie” obligând şcolile la reduceri de norme pentru a se putea încadra în finanţare. Ar trebui să dispară vreo 280 de norme didactice.

Printr-o scrisoare semnată „Părinţi din satul Goşmani” ne-a fost semnalat faptul că la „La Şcoala Gosmani s-a recurs la unele lucruri nu tocmai ortodoxe pentru a determina părintii şi copiii să „joace” după cum „cântă” doamna directoare. După ultima şedinţă a Consiliului Profesoral doamna directoare a trimis rapid la Goşmani două cadre didactice, s-a facut o şedinţă cu părinţii şi li s-a spus acestora că la şcoala Goşmani nu vor mai fi profesori de MATEMATICĂ şi LIMBA ROMÂNĂ  ( acestea fiind cele mai importante obiecte ) iar acei copii care vor să înveţe să meargă la Şcoala Români. Se mai încearcă de asemenea concedierea oamenilor de serviciu pentru a avea unele motive în plus să închidă şcolile.                                                                                                                      Ultima oară când ne-am adresat ISJ Neamţ în legatură cu Şcoala Goşmani ni s-a spus că doamna directoare va găsi o soluţie sşi vor fi profesori. Unde sunt aceştia? Astea sunt măsurile luate?”

Directoarea Şcolii din Români, profesoara Mihaela Aldea, susţine că singura soluţie pentru diminuarea  cheltuielilor de personal a fost tăierea din orele plătite profesorilor pensionari: „Într-adevăr, în cauză este profesorul de matematică aflat la pensie, care era plătit cu ora, dar şi cel de franceză şi de alte obiecte de la clasele V-VIII, aşa încât, cu acordul părinţilor, am dispus mutarea celor 48 de elevi de gimnaziu la şcoala din Români. În toată nebunia asta care s-a iscat din cauza finanţării deficitare am încercat să păstrăm raportul între reducerile impuse şi calitatea actului didactic, aşa încât părinţii au înţeles, cred eu, că nu primează să ai şcoală în sat, ci calitatea actului educaţional”.

Manole Ciobanu, primarul de la Români, recunoaşte că este destul de greu să aduci elevii din Goşmani la cursuri, în fiecare zi, cu un microbuz care are doar  18 locuri, dar este totuşi optimist şi trage speranţă că Ministerul Educaţiei va trimite încă un microbuz şcolar în comună: „În fiecare dimineaţă trebuie făcute 3 drumuri pentru ca toţi cei 48 de elevi transferaţi de la Goşmani la şcoala din Români să ajungă la cursuri. Este destul de greu acum, dar eu sunt optimist şi cred că prin martie vom primi microbuzul pe care ni l-a promis domnul ministru al Educaţiei încă de anul trecut. Sigur că este regretabil că s-a ajuns aici, că şcoala din Goşmani a mai rămas cu ciclul primar şi cu grădiniţa. Acea unitate, la fel ca altele din comună, au fost renovate, cu banii comunităţii, cu bani europeni, şi asistăm neputincioşi la scăderea efectivelor de elevi din cauze independente de voinţa noastră”.

Reprezentanţii sindicatului din Învăţământ se tem de faptul că reducerile de norme vor face şi victime în rândul profesorilor, în sensul concedierilor, nu doar a reducerilor de norme ori a trimiterii acasă a pensionarilor. Până pe 13 februarie toate unităţile de învăţământ trebuie să transmită la Inspectoratul Şcolar Neamţ cum au rezolvat problema încadrării în cheltuieli în limita bugeatră impusă.

Geanina NICORESCU