* Spectacolul „Familie, iubire, prafuri”, producţie a cursului, va participa la Festivalul Interaţional de Teatru
Clasa de actorie a Şcolii Populare din cadrul Centrului pentru Cultură şi Arte „Carmen Saeculare” Neamţ îşi reia activitatea sâmbătă, 21 septembrie. Cunoscut ca unul dintre cursurile de mare succes al şcolii, clasa de actorie este pe cale să devină, dacă nu a şi devenit deja, o pepinieră a învăţământului artistic superior. De ani buni de zile universităţile şi academiile de artă ţară şi din străinătate au printre studenţi foşti cursanţi pietreni.
Dincolo de a ajunge actor într-un teatru, scopul cursului este acela de a realiza o dezvoltare personală, individuală a fiecărui elev, indiferent că este vorba de la cei mici, de cinci, şase ani, sau de cei mari, care urmează cursul de actorie până la vârste de 20 de ani sau chiar mai mult. Aflată înaintea unui nou început, actriţa Maria Hibovski enumără o serie întreagă de elevi pe care i-a pregătit la orele de studiu, în echipă şi individual: absolventele Cătălina Ieşanu, acum actriţă la TT, Roxana Iftimie, care a terminat UNATC Bucureşti şi se ocupă cu proiecte teatrale în Italia, Adina Iftimie – actriţă la Teatrul „Bacovia” Bacău, cea care s-a hotărât să se facă actriţă după ce a văzut-o pe Maria Hibovski evoluând în spectacolul „Sperietoarea”, Andreea Amihăiesei şi Ana-Maria Ambrosă ambele profesând în domenii diferite de arta scenică.
„O mare realizare a mea – dincolo de premii, de ceea ce au obţinut aceşti copii pe plan artistic pe durata cursului, care e, în mod normal, de doi ani – este faptul că ei continuă să vină patru, şase, uneori chiar opt ani la cursuri!”, a afirmat Maria Hibovski. „Astfel că ajungem să ne cunoaştem foarte bine unii pe ceilalţi şi să devenim o adevărată familie. Mă gândesc cum mi se rupe sufletul acum, când va trebui să ne despărţim de Ilinca şi cei doi Dan, care vor pleca la facultate”.
Spectacolul „Familie, iubire, prafuri”, una dintre cele mai recente producţii ale cursului de actorie, va participa la Festivalul Internaţional de Teatru de la Fălticeni, unde sunt doar nouă spectacole invitate.
„Nu ne aşteptăm la nici un premiu în mod deosebit, noi muncim la clasa de actorie pentru fiecare elev, pentru dezvoltarea sa individuală”, a subliniat Maria Hibovski. „Eu sunt mândră de ceea ce am reuşit până acum. Pentru că există trupe de la licee de specialitate care iau majoritatea premiilor, pe când noi, care ne întâlnim de două ori pe săptămână în cadrul Şcolii Populare de Arte, am reuşit totuşi să avem un palmares bogat. Îmi doresc să fim sănătoşi şi anul acesta şcolar să facem cea de-a doua ediţie a Zilelor clasei de actorie”.
G. NICORESCU