Cireașa românească, la mare preț: costă cât carnea

25/05/2018

* Ofertă variată de fructe, prin magazine: struguri din Africa și India, pere din Argentina, banane din Ecuador și piersici din Grecia

În aceste zile, marile magazine pietrene au ofertă scumpă la cireșe, considerate trufandale de sezon. Acestea se vând la prețul unui kilogram de carne, fiind „cotate” la prețul de 23 de lei. În consecință, puțină lume își va permite să se înfrupte din aceste delicatese, poate doar așa cât poți lua într-o mână, cât să-i faci unui copil pofta. Interesant e că cireșele provin din România și nu sunt aduse de peste mări și oceane, din cine mai știe ce continent, ca să dăm vina pe distanță sau pe alte criterii. Ieri dimineață am discutat cu un client care privea cu atenție marfa și dădea din cap a lehamite: ”Scump domnule, foarte scump! Mai bine îmi cumpăr un kilogram de mușchi de porc și mănânc câteva zile, decât să plătesc 23 de lei pe o mână de cireșe!”. Și n-am putut să nu remarc cum marile supermarket-uri “încurajează” producătorii din țara noastră, aducând la comercializare fructe din aproape toată lumea și mai puține autohtone ori de la frații de peste Prut. Și vă vom prezenta câteva exemple grăitoare.
Pe rafturile aceluiași magazin era pus un afiș cu preț “redus”, la mere aduse din Italia, care costau 12 lei kilogramul, iar la o palmă distanță era un carton pe care era trecut prețul și denumirea produsului, respectiv mere roșii bio, care se comercializau cu aproape 15 lei kilogramul. Un pic mai încolo am văzut alt carton viu colorat, pe care era trecut un preț ceva mai creștinesc, e vorba de 8 lei kilogramul. Dar asta e, calitatea ne frige la buzunare! Dar să mai analizăm și costurile altor fructe, respectiv nectarine iberice, care se vindeau cu 17 lei kilogramul. Și delicioasele banane provenite de la Ecuador, care erau destul de “ieftine”: vreo 8 lei kilogramul. Pepenele din Italia arăta foarte bine, însă nu și prețul: 12 lei kilogramul. În aceeași zi, portocalele zemose din Spania se dădeau cu 7 lei kilogramul, iar perele bio din Argentina, cu 7 lei mai mult. Poate vi s-a făcut poftă de niște struguri albi fără sâmburi. Cum în țărișoara noastră nu avem așa ceva, comercianții aduc masiv din afara graniței, respectiv India și le vând cu aproape 17 lei kilogramul. Și prețul la afinile bio este “accesibil”, fiind vorba de aproximativ 10 lei kilogramul. Dar să mai facem niscaiva geografie pe rafturile “patriotice”. Ieri dimineață, cine a vrut să cumpere piersici grecești trebuia să achite în jur de 12 lei kilogramul, iar pentru ananasul din Costa Rica, cu 6 lei mai puțin. Și în fine, perele la pungă din Africa de Sud erau la 7 lei kilogramul.
Bani să fie, că marfă străină este din belșug!
V. ANDRIEȘ

Lasa un comentariu