Circus Județean Neamț

soro1
*La număratoare voturilor pe un proiect, președintelui Culiță Tărâță i-au ieșit 41 de consilieri deși în CJ sunt 35 de toți și la ședință au participat 31!
*Un proiect a fost votat de 4 ori. Și tot a picat!
*La penultimul proiect, președintele a părăsit sala. L-au urmat consilierii UNPR și PNL

Ședința de ieri de la Consiliul Județean poate fi o bună pledoarie pentru cei care cred că democrația ar trebui înlocuită de dictatură. Sau de bâlci. Sau de orice altceva care numai administrație și dezbatere politică serioasă să fie.
Convocată în regim extraordinar de către Culiță Tărâță și având pe ordinea de zi un punct foarte important referitor la programul județean de transport (care face un inventar al traseelor, care adjudicate, care date direct, care urmează a fi licitate…), ședința a fost dată peste cap de câteva propuneri de suplimentare a ordinii de zi din care două (atribuirea direct a unor trasee către Troleibuzul și schimbarea reprezentantului CJ în AGA ADI Eco Neamț) nu au fost deloc pe placul colaliției minoritare UNPR-PSD. Susținut cu exces de zel de secretarul județului, Daniela Soroceanu, Culiță Tărâță a încercat din răsputeri să blocheze intenții grupului PSD – PDL – PPDD. Nu a reușit și de aici a început un circ care nu onorează deloc o instituție publică

Consilierii s-au înmulțit precum parlamentarii

Cea mai tare fază a zilei a fost când, după un vot ieșit pe dos față de cum ar fi vrut, președintele Tărâță a anunțat rezultatul: “14 voturi pentru, 22 împotrivă și 5 abțineri!”. Nici consilierii județeni și nici vocala până atunci Dana Soroceanu nu au remarcat absurdul situației care ține de aritmetica de clasa 1: suma cifrelor de mai sus este 41 iar în CJ Neamț, cu tot cu președinte, sunt 35 de aleși (ieri au fost și câteva absențe și la totalul pe fiecare proiect au ieșit ba 29, ba 30, ba 31 de voturi).
Dacă aleșii și secretarul județului nu s-au prins de eroare comisă de președinte pe fondul respectiv de surescitare, în schimb, în spatele sălii (unde stau cameramanii, reporterii și publicul prezent la ședință) distracția și râsetele au fost maxime. Neînțelegând ce se întâmplă (de obicei, jurnaliștii și invitații respect statutul de observator care nu tulbură dezbaterile inteligente ale aleșilor), Culiță Tărâță a încercat mai întâi, timid, prin gesture, apoi ferm să ceară liniște în sală. Și – pentru prima dată în istoria recent a CJ Neamț – au explodat jurnaliștii care au strigat că… s-au înmulțit consilierii precum parlamentarii. În rumoarea respectivă, președintele a înțeles eroarea și un angajat al CJ a repetat, corect de astă dată, votul: ”7 pentru, 17 împotrivă și 5 abțineri”. Adică 29 de consilieri.

Votat de patru ori

La începutul ședinței, tabăra președintelui s-a opus suplimentării ordinii de zi. Cealaltă a ținut-o ferm, cu suplimentarea. Susținut de secretarul județului, Tărâță a refuzat inițial să supună la vot, pentru includerea pe ordinea de zi, cele două proiecte. Pe scurt, că nu putem reda aici tămbălăul de circa 30 de minute, circ!
Vicele Dan Manoliu a cerut pauză de consultări și, după ce s-a sfătuit și cu cîțiva specialiști din CJ Neamț și a aflat că nu poate refuza supunerea la vot a unui proiect (pașii democratici și legali fiind vot împotrivă la suplimentare, vot împotrivă la proiect și, eventual, ulterior, atacarea în Contencios), Culiță Tărâță și consilierii din tabăra lui au acceptat acele suplimentări. „Și de ce tot acest circ de până acum?”, a întrebat în șoaptă o jurnalistă arătând din cap spre secretarul județului…

Vasiloiu către Soroceanu: ”Vă pricepeți să spuneți povești!”

Unul din proiectele cu care se propunea suplimentarea viza acordarea unor trasee (lăsate liber de un operator intrat în insolvență) direct Troleibuzului (firma CJ). A fost votat de majoritatea prezentă. Următorul (inițiat de Executiv) se referea la regulamentul pentru noul program de transport (care urmează a fi trimis la București) și care, pe categorii, prezintă traseele deja adjudicate, cele încredințate și cele libere spre a fi licitate.
Tabăra PSD – PDL – PPDD a cerut ca acest proiect să fie amendat (corectat) prin menționarea ca fiind date direct traseele de la punctual precedent și a început a doua repriză de circ. ”Dresorul” Gabriel Farcaș (specialist în transporturi) a încercat să convingă adversarii ca nu trebuie menționat ce a fost deja votat. Ceilalți au venit cu argumentul că proiectul cu programul e anterior, deci nu conține ce votaseră ei mai devreme.
Urmează dueluri în grup sau punctuale. La un moment dat, nu se mai știa dacă ședința nu e condusă și de consilierul Farcaș sau de secretarul Soroceanu, respectivii intervenind în discuție fără să ceară cuvântul și ”reușind” o dezorganizare a dezbaterilor. Acuzat de interese în Transporturi, răbufnește consilierul Vasiloiu: ”Sunteți ajutor de președinte?” (referire la Farcaș) sau ”Veți fi o bunică foarte bună. Vă pricepeți să spuneți povești” (pentru Dana Soroceanu).
După schimbul inerent de opinii pro și contra, s-a supus la vot. Proiectul în forma dorită de UNPR-PNL a căzut la vot. S-a luat iar pauză de consultări. S-a revenit și (deja de la circ s-a trecut la desene animate), președintele Tărâță a anunțat că votul va fi reluat pentru că… a fost o defecțiune tehnică la sistemul de vot electronic. Au continuat dezbaterile pe necesitatea amendamentului. Cum președintele a refuzat să supună la vot amendamentul (!!!), s-a trecut la votul direct pe proiect. Dumnezeu nu doarme și unii consilieri au început să acuze că nu merg butoanele. S-a mai votat de câteva ori, s-a revenit și – a patra oară! – la numărătoarea cu “consilieri înmulțiți” s- constatat definitive că proiectul a picat.

”Sunteți secretarul județului sau al președintelui!”

A urmat, spre finalul ședinței încă o porție de contondență administrativă dusă la extrem. Era vorba de penultimul proiect de pe ordinea de zi aprobată (înainte de Diverse), cel cu schimbarea liberalului Vișan în AGA de la ADI Eco Neamț.
Parlamentări pro și contra. Argumente corecte sau (mai mult) scoase din context.
Culiță Tărâță aruncă în joc replica dură folosită în astfel de moment: “Interesele lui și lui Arsene”. Îi și ceartă pe PSD-iști că votează cu PDL-ul. Vacarm, acuzele sunt repetate. Răbufnește ca niciodată consilierul Claudiu Stafie: “PDL-ul a adus proiectele astea în județ. Să aduceți și dumneavoastră bani și finanțări și apoi să ne dați lecții”. Tărâță ripostează vorbind despre cheltuirea judicioasă a fondurilor. ”Am înțeles. Asta vrem și noi. Dar aduceți și investiții dacă tot țineți prelegeri”, i-a mai aruncat Stafie.
Și urmează bomba: UNPR-iștii (prin vocea consilierului Farcaș) anunță că părăsesc ședința; se ridic[ de la masă și, odată cu ei se ridică și președintele CJ care era și președinte de ședință. Se ridică și liberalii…
Se ridică de pe scaun (se putea altfel?) și Dana Soroceanu. În timp ce se îndrepta spre lateral unde e poziționat secretariatul tehnic, consilierii județeni o întreabă de ce pleacă. Primele ei răspunsuri susțin ”teza” că s-a terminat ședința. Stafie: ”Doamna Soroceanu, sunteți secretarul județului sau al președintelui? Ca să știm și noi”. Secretarul (cui?) răspunde neinteligibil…
După câteva minute (timp în care cei rămași stabileau ce au de făcut), Soroceanu se întoarce la masă. Și citează din lege paragrafe care duc spre ideea că dacă președintele de ședință are un leșin, sau o tulburare, sau altă problemă, nimeni nu-i poate ține locul. (vom reveni în ziarul de mâine cu prevederi complete pe această ”teză”).
Cert e că grupul PSD-PDL-PPDD nu a dat prea mulți bani pe consilierea Danei Soroceanu, l-au votat pe vicele Dan Manoliu drept președinte de ședință și au validat apoi retragerea mandatului de reprezentare lui Gabriel Vișan și mandatarea (la AGA ADI ECO Neamț) lui Mircea Pintilie.
Acesta a fost – în sinteză – circul de ieri. În extenso, a durat mai binee de o oră și jumătate…

Daniel VINCA

Arsene ripostează

Date fiind acuzele lansate iarăși de președintele Tărâță la adresa „intereselor lui Ștefan și Arsene”, am încercat – așa cum cere deontologia profesională – să luăm punctele de vedere ale celor vizați.
Primarul Gheorghe Ștefan a refuzat, pentru moment, să facă vreun comentariu: „Mă abțin, deocamdată. Sunt în concediu – anunțat, legal, la Primărie. Când mă întorc o să văd și eu exact ce s-a spus și voi reacționa atunci”.
Deputatul Ionel Arsene era deja la curent cu faptul că i-a fost iar pomenit numele. Și a ripostat prompt: ”Of… Ce să mai zic? Cred că toată lumea s-a săturat de placa asta pe care o pune domnul Tărâță atunci când nu are argumente legale. Normal că aceste replici expirate vin de la un personaj politic expirat. Păcat că nu poate reveni cu picioarele pe pământ și nu înțelege că nu e el în măsură să dea lecții. Nici de administrație, nici de moralitate. Din fericire, avem la Consiliul Județean o majoritate – și așteptăm și pe alți colegi să ni se alăture – care chiar vrea binele județului. Eu aștept ca și domnul Tărâță să facă administrație, să se bată pentru proiecte, să aducă fonduri. El, până una alta nu face decât să discute sau să taie panglici la proiecte aduse de alții. Acum, noi parlamentarii USL ne batem la București să aducem finanțări pentru că domnul Tărâță nu aduce niciun leu. Îmi pare rău să o spun, dar prin atitudinea și lipsa sa de performață, acest domn Tărâță și Culiță – așa vă rog să scrieți – dovedește că este cel mai trist rezultat al votului democratic și al politicii din județul Neamț”.