Circul de la Cabinet Președinte mutat în partide

* Doi din cei patru sfetnici ai lui Culiță Tărâță care au contestat în instanță desființarea posturilor fac parte din partide ai căror aleși au votat pentru asta

* Mihai Hanganu este președintele organizației de pensionari PSD Piatra Neamţ

* Luminița Vârlan este președinte al organizației județene de femei PDL și consilier municipal

Diferențele de opinii din Consiliul Județean referitoare la desființarea posturilor de consilieri din cadrul Compartimentului Cabinet Președinte ar putea inflama și relațiile de colegialitate din interiorul unor filiale de partid nemțene. Asta deoarece doi din consilierii (de la Cabinet) care au atacat în instanță votul prin care le-au fost desființate posturile fac parte din partide ai căror aleși județeni au ridicat mâna în favoarea acestei restructurări.

Pe scurt, istoria e așa: consilierii județeni din PSD, PNL, PDL și PPDD au votat, într-o ședință extraordinară pentru desființarea posturilor ocupate actualmente de Mihai Hanganu, Luminița Vârlan, Lucian Ciobotaru și Irina Corduneanu. Nu au participat la ședință și ulterior s-au pronunțat împotriva hotărârii cu pricina președintele CJ Culiță Tărâță și ceilalți 4 consilieri UNPR. Împotriva hotărârii majorității s-au pronunțat și cei vizați de pierderea job-urilor, care au atacat în instanță disputata hotărâre.

Până aici nu ar fi nimic deosebit; niște salariați consideră nelegală o măsură care le afectează cariera sau existența. Că deh, tot omul trebuie să mănînce o pâine…

Surpriza sau ciudățenia transpare când ne uităm mai bine la numele unora dintre acești „sfetnici” care s-au adresat instanței și care ar urma să-i convingă pe judecători cât de nelegal, aberant etc este votul dat de coaliția ad-hoc PSD – PNL – PDL –PPDD: doi dintre contestatari sunt membri de vază a două dintre partidele respective.

* Președinte la PSD

Astfel, Mihai Hanganu este președinte la PSD. Mai concret, unul din președinți, el fiind liderul organizației de pensionari PSD Piatra Neamț, dar vicepreședinte la organizația similară de la nivel de județ.

Relația sa cu PSD-ul este însă bine ancorată în timp. Ani de zile, Mihai Hanganu a fost directorul Direcției de Asistență Socială și Protecție a Copilului Neamț (instituție din subordinea Consiliului Județean), funcție pe care a ajuns în perioada în care conducerea județului avea culoarea roșu-PSD.

Și apropo de roșu, dincolo de vechimea până la Revoluție în funcții (de nomenclatură, le-ar zice unii) din actualul sediu CJ Neamț, fost sediu al Comitetului Județean PCR, în vremurile democrate și capitaliste de după anii 90, Mihai Hanganu s-a remarcat și în managementul afacerilor. În mandatul său de director la Agroindustriala SA, fosta societate care avea în patrimoniu foste „ferme de partid”, fostul hotel UCA etc s-a îndreptat în glorie spre faliment.

Oricum, se pare că experiența sa în management nu este de ici-colea. Deși angajat la Cabinet Președinte CJ pentru expertiza sa în probleme sociale (a se vedea perioada de la DASPC), ușor-ușor a primit sarcini în zona evaluării managerilor. Astfel, în februarie 2013 a făcut parte din comisia de concurs pentru postul de director al Parcului Național Ceahlău și, recent, a fost nominalizat și pentru comisia de concurs pentru postul de director la Spitalul Județean Neamț. Unde deja și-au anunțat intenția de a candida actualul director Ioan Lazăr (preferat de președintele CJ) dar și actualul vicepreședinte CJ, Emilia Arcan (colegă de PSD cu Hanganu).
Vesel, nu?

* Președinte PDL

Luminița Vîrlan este al doilea „sfetnic” de la CJ Neamț care a ajuns în postura de a contesta votul dat de colegii de partid.

Și ea este președinte. Al organizației județene de femei din PDL. Tot pe palier politic, de ani de zile face parte din biroul municipal sau județean fiind chiar vicepreședinte.

La intersecția dintre politic și administrație, Luminița Vîrlan ocupă și funcția de membru în Consiliul Local al municipiului Piatra Neamț, post în care a fost propulsată, firește, de partid. Același partid i-a votat dorința de a candida, la alegerile parlamentare din decembrie 2012, pentru funcția de senator în Colegiul 1 Senat Neamț.

Încrederea acordată de PDL nu se rezumă la cele de mai sus: timp de patru ani, Luminița Vîrlan a ocupat una din cele mai râvnite funcții de conducere la nivel de instituții descentralizate, cea de inspector general al Inspectoratului Școlar Județean. Evident că postul respectiv nu putea fi obținut fără susținerea partidului.

* Când a greșit partidul?

În cazul ambilor angajați de la Cabinet Președinte, unii consilieri județeni care au votat recent pentru desființarea acestor posturi au votat anterior, în numeroase rânduri, politic, în partid, pentru susținerea oamenilor politici Mihai Hanganu, respectiv Luminița Vîrlan. Au votat când a fost vorba de funcții politice sau administrative, pentru delegații de partid care au mers la București etc. Adică au votat aocrdându-le încredere celor doi.

Probabil că dacă ar fi întrebați, consilierii județeni PSD sau PDL vor spune că au avut dreptate și au votat corect în ambele cazuri: și când au zis „da, merită încrederea noastră” și când, politic, strategic au decis să desființeze posturile de la CJ.

Evident că actualii sfetnici vizați de desființarea posturilor și pierderea voturilor, prin atacarea în Contencios a deciziei transmit mesajul că tovarășii de partid nu au votat mereu bine.

Pentru spectatorul neutru, pentru alegătorul chemat din când în când la urne, rămâne întrebarea – dacă au greșit cei care au ridicat mâna, într-un fel sau altul, pe cazurile Hanganu și Vîrlan, totuși când au votat „în eroare”?