Circotecă în formă continuată la Salvarea Neamț împotriva juristului Mihăiță Lupu

Ambulanta01 (2)Consilierul juridic Mihăiță Lupu a fost suspendat de la Serviciul Județean de Ambulanță Neamț pentru a treia oară, printr-o decizie de vineri, 12 februarie, înregistrată cu nr. 38, semnată de managerul general interimar Dorice Albu și vizată spre legalitate de avocata Monica Anton, cea care beneficiază de absența unui jurist la Salvare prin aceea că prestează, prin intermediul cabinetului ei, servicii plătite respectivei instituții. Motivul suspendării contractului de muncă este o nouă cercetare disciplinară.

Mihăiță Lupu reușise, vineri, să revină la serviciu doar două zile în această etapă de nesuspendare. Revenirea consilierului juridic fost provocată de Dispoziția nr. 33 din 05.02.2016 „Pentru încetarea termenului de suspendare a contractului individual de muncă“. Ciudat este că și pentru suspendarea suspendării, și pentru suspendarea pentru a treia oară a fost folosit un argument comun: „Ordonanța Procurorului pronunțată la data de 11.01.2016 și comunicată la data de 01.02.2016 în Dosarul nr. 4573/P/2014“.

Și mai ciudat este că respectiva Ordonanță 11.01.2016 din Dosarul 4573/P/2014 dispune „1. Clasarea cauzei privind săvârșirea de către Lupu Mihăiță a infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată“, „2. Renunțarea la urmărirea penală cu privire la săvârșirea de către AN infracțiunii de fals în înscrisuri sub semnătură privată“ și „3. Renunțarea la urmărirea penală cu privire la săvârșirea de către Lupu Mihăiță a infracțiunii de uz de fals“.

Acest dosar a furnizat „argumente“ pentru toate suspendările, inclusiv acum, când e clasat. Mostre de argumentare: „în dosarul penal 4573/P/2014 aflat pe rolul Parchetului de pe lângă Judecătoria Piatra Neamț, în care aveți calitatea de suspect, s-a stabilit că adeverințele de vechime prezentate de dumneavoastră la dosarul de personal sunt false, aspect stabilit prin expertiza grafoscopică efectuată în cauză. Drept urmare, până la finalizarea judecării cauzei, sub aspect penal beneficiați de prezumția de nevinovăție, însă pe latură civilă înscrisul a fost stabilit cert că este întocmit în fals“ – Adresa nr. 28188/4.12. 2015 a Serviciului de Ambulanță Județean Neamț către Mihăiță Lupu.

Or, dosarul cu pricina nu a mai reușit să ajungă la „finalizarea judecării cauzei“, căci a fost clasat. Mai mult, Mihăiță Lupu susține că nici nu au existat expertiză grafoscopică și că nu înțelege cum a stabilit Ambulanța că „înscrisul a fost stabilit cert că este întocmit în fals“.

Povestea încâlcită a consilierului juridic Mihăiță Lupu începe când i-a fost suspendat contractul de muncă pentru prima dată, la data de 21.11.2014, după ce fusese angajat, prin concurs, la data de 18.03.2014.

Decizia respectivă a fost atacată în instanță, iar Curtea de Apel Bacău a anulat, definitiv, această suspendare. Numai că transpunerea în practică a acestei anulări, prin respectarea deciziilor instanțelor judecătorești, e mai complicată la Salvarea Neamț. Motiv pentru care Mihăiță Lupu s-a văzut nevoit să facă plângeri atât la Tribunalul Neamț, cât și la Inspectoratul Teritorial de Muncă și Ministerul Sănătății. Juristul crede că aceste „reangajari“ și resuspendări nu au decât un singur scop, de a masca intenția de a nu fi respectată decizia definitivă a unei instanțe judecătorești, și anume a Curții de Apel Bacău.

Mihael BALINT