Circ pe atribuţii la Consiliul Județean

circ cj 2
* “De câte ori schimbăm vicepreședinții să schimbăm și organigrama?”
* „Voi și Arsene, dacă ați putea ați schimba și președintele de trei ori pe zi”
* „Doamna secretar, să vă citesc legea?”

Hotărât lucru, la Consiliul Județean nici un sobor de preoți nu ar reuși să alunge toți dracii care și-au băgat coada în cea mai importantă instituție a județului.
Ședința de ieri și mai ales dezbaterile aprinse de la punctul 3 al ordinii de zi (modificarea organigramei) au fost un pretext minunat pentru disputa de fond: dorința PSD (și a aliaților) ca președintele Culiță Tărâță să delege atribuții importante celor doi vicepreședinți social-democrați care, după spusele unui consilier, „trebuie să vină la Consiliul Județean să ascută creioane și să conducă femeile de serviciu”.
Ei bine, de la acest moment, ședința a explodat, semn că negocierea Culiță Tărâță (președinte UNPR) – Ionel Arsene (președinte PSD) de care se vorbea în seara din ajunul ședinței fie nu a avut loc, fie s-a consumat steril la telefon, fie… Dumnezeu mai știe!
Tabăra “pro-organigrama Tărâță” i-a avut ca purtători de cuvânt pe președintele CJ Neamț, pe secretarul județului, Daniela Soroceanu, și pe consilierii UNPR Alin Antohi și Gabriel Farcaș. Vârfuri de lance la PSD au fost Nicolae Pușcașu, (ca de obicei) Radu Tudorel și Adrian Bourceanu. Au mai spus câte o frază și alții, dar așa, pe post de scutieri, cavalerii din duelul tip telenovelă fiind cei menționați mai sus.
După ce semnalul de luptă a fost dat prin parola “atribuțiile vicepreședinților”, a început „răzbelul”. Secretarul județului a spus de n ori că organigrama e una și atribuțiile vicepreședinților reprezintă altceva. “De câte ori schimbăm vicepreședinții să schimbăm și organigrama?”, a punctat strategic fostul vicepreședinte Farcaș dovedind că “tot pățitul e priceput”. Pregătit pentru bătălie, președintele Culiță Tărâță a scos din mapa sa decizia dată la sfârșitul lunii iulie și a citit rar, ca pe “Tatăl nostru” – “să știe lumea că le-am dat atribuții” – sarcinile de coordonare încredințate celor doi ajuncți, pe departamentele din structura CJ, la instituțiile subordonate, sau la firmele la care CJ este acționar.
„Da, teorie…”, murmurau PSD-iștii. Și au urmat, de o parte și de alta, discursuri ferme sau amestecate (nu mai înțelegea nimeni nimic), referiri la lege (fiecare invocând legislația convenabilă), ironii sau chiar glume mai puțin sărate. Duelul juriștilor a opus tabăra Soroceanu + Antohi lui Bourceanu + Onu, replicile populare aparținând oponenților Tărâță – Tudorel.
Când a realizat că nu poate zdruncina unitatea taberei PSD & aliații și că aceasta ține morțiș ca „vicepreședinții să nu mai fie la bunul plac al președintelui” (solicitare prin care se cerea ca organigrama să conțină raporturile de subordonare ale compartimentelor față de adjuncți) Culiță Tărâță a încercat, în stilu-i inconfundabil, să dea lovitura de grație. Ținta sa generală a fost grupul PSD iar cea punctuală Ionel Arsene, liderul filialei nemțene: „Să spunem lucrurilor pe nume: faceți ce vă spune domnul Arsene”, “Voi și Arsene, dacă ați putea ați schimba și președintele de trei ori pe zi”, “A venit acest individ Arsene la mine și mi-a propus să-mi dau demisia, să ajungă el președinte la județ și eu să ies deputat în locul lui”, “dacă a ajuns PSD să fie la mâna acestui individ”, “da-ți-o naibii de treabă…” (de vreo trei ori), “Domnul Tudorel, te văd oleacă mai nervos” etc. Consilierul Tudorel a ripostat cerându-i lui Culiță Tărâță să nu mai critice PSD iar acesta a modulat: “Nu am nimic cu PSD dar dacă faceți ce vă spune Arsene?”…
La nivelul duelurilor juridice, citând din litera legii, s-au completat de minune secretarul Soroceanu (“Legea spune că președintele dă dispoziție și vicepreședinții doar coordonează. Deci președintele conduce, cei doi coordonează. Sunt cuvinte diferite și clare”) și avocatul Bourceanu (“Doamna secretar, să vă citesc și din Legea 215 – a administrației publice locale – care spune Consiliul Județean conduce aparatul propriu. De ce citiți doar paragrafe care vă susțin o teorie?”).
După aproape o oră de replici, înțepături sau chiar jigniri, numărând din ochi potențialul rezultat, avocatul Onu a dat “tonul la cântec”: “Domnule președinte, așa nu ajungem nicăieri. De ce nu dați drumul la vot?”.
Deși inițial vicepreședintele Manoliu a propus o amânare, nu a insistat ca propunerea sa să fie votată ca amendament (așa cum lăsase de înțeles și Comisia de Servicii Publice) și s-a trecut la exprimarea voinței. Rezultatul a fost zdrobitor împotriva organigramei respective, doar 11 voturi pentru, 18 împotrivă și o abținere.
Restul proiectelor au fost votate în pas de defilare, cu câte 30 de voturi pentru, 0 abțineri, 0 împotrivă. Bătălia se consumase.
Daniel VINCA
Tăcerea vicepreședinților

Au urmat discuțiile, iar subiectul laitmotiv în tabăra jurnaliștilor (tăcuți și cuminți în timpul ședinței) a plecat de la neimplicarea în dezbateri a celor doi vicepreședinți.
Deși miza întregii dispute era legată de atribuțiile lor – practic de puterea lor fictivă sau reală pe aceste funcții – cei doi vicepreședinți (Emilia Arcan și Dan Manoliu) au făcut parte din rândul celor care nu s-au remarcat în dezbateri. Dan Manoliu propusese amânarea, dar nu s-a zbătut ca această idée să devină amendament de votat, a mai făcut o remarcă referitoare la păstrarea unui ton civilizat (după o replică a consilierului UNPR Farcaș) și… cam atât.
Emilia Arcan s-a remarcat, ca de obicei, prin finețe și discreție.
Arsene: “Ce să comentez la replicile lui Tărâță?”

Vizat de câteva replici deloc amabile ale președintelui CJ Neamț, Culiță Tărâță, președintele PSD, Ionel Arsene nu a dorit să comenteze în vreun fel aceste atacuri.
„Cine îl mai ia în serios pe acest om? Acestea sunt replici demne de un om politic? Și mai are apoi curajul să vorbească de dialog și negociere? Vă rog să mă scuzați, sunt oricând dispus să răspund la întrebările ziarului Ceahlăul, dar pe chestiuni seriose nu pe deviații de limbaj…”, a punctat Arsene.