Cioacă de Neamţ – mai preocupat de mită decât de crimă

tutuianu1

*Cel judecat de uciderea Elodiei de Neamţ a încercat să scape măcar de una dintre acuzaţii

*Un martor-cheie a murit

Unul din martorii cheie în dosarul în care Costel Narcis Ţuţuianu este judecat pentru uciderea Ramonei Georgiana Ţuţuianu nu a mai putut fi audiat. Ionel Tănase, expertul de la poligraful Poliţiei Bacău, acolo unde inculpatul a fost testat, a decedat la finele lunii martie. Acest lucru a fost adus la cunoştinţa Tribunalului Neamţ ieri, de către criminalistul Teodor Sandu din cadrul Poliţiei Neamţ.

Agentul şef principal Teodor Sandu este cel care l-a însoţit pe Costel Ţuţuianu la detectorul de minciuni, în februarie 2012. Anchetatorii au recurs la această variantă întrucât suspectul nega că ar avea ceva de-a face cu dispariţia fostei sale soţii. Ramona Ţuţuianu a dispărut în seara de 22 ianuarie 2012, cu 300 de metri înainte de a ajunge acasă, la Taşca. A coborât din maşina patronului la care lucra, dar n-a mai ajuns niciodată la copilaşul ei, care o aştepta împreună cu bunica lui şi pe care fiica o sunase să încălzească mâncarea.

Cadavrul ei n-a fost nici până în ziua de azi găsit, iar anul acesta instanţa a declarat-o oficial moartă. Lipsa cadavrului şi atitudinea suspectului i-a determinat pe procurori să ceară testarea lui Costel Ţuţuianu la detectorul de minciuni. N-a reuşit să treacă proba şi atunci a încercat să-l mituiască pe expertul care l-a chestionat. “Expertul a spus că i-a avansat suma de 500 de lei”, a precizat poliţistul ieri, în faţa judecătorului.

 

*Întrebări scrâşnite adresate martorilor direct de Cioacă de Neamţ

 

Reacţia lui Costel Ţuţuianu faţă de întreaga declaraţie a martorului a fost una surprinzătoare. Având în vedere că cei audiaţi la termenele anterioare, care au dat depoziţii în legătură directă cu dispariţia Ramonei, au fost oarecum ignoraţi de inculpat, care a preferat să le adreseze câteva întrebări prin intermediul avocatei sale.

Iar felul în care acum Costel Ţuţuianu a luat taurul de coarne, adresându-i întrebări direct poliţistului, unele scrâşnite printre dinţi şi altele la care se aprindea ca racul în obraji de furie, a surprins pe toată lumea prezentă ieri în sala de judecată. Nu că ar fi incriminat explicit vreo ilegalitate sau ar fi scos în evidenţă ceva relevant în această cauză, ceea ce a exasperat procuroarea de şedinţă. Iar la un moment dat avocatul familiei Ramonei s-a convins că nu are ce clarificări cruciale să ceară, aşa că a plecat şi a pledat în sala de alături, unde mai avea un dosar. Probabil că ambientul din această sală l-a îmbiat pe inculpat, pentru că şedinţa a avut loc în a doua sală de judecată de care dispune Secţia penală a Tribunalului Neamţ, un spaţiu mai mic, dar cu sistem de climatizare.

 

*Fratele lui Ţuţuianu a refuzat să dea declaraţie

 

Cert este că nici întâlnirea cu fratele lui nu a fost una firească, cei doi evitându-se ostentativ. Claudiu Ţuţuianu a fost adus la instanţă cu forţa. Tribunalul l-a citat la un alt termen, el nu s-a prezentat, iar acum a fost adus escortat de o poliţistă.

Dar chiar şi aşa, martorul nu a putut fi audiat. Nu pentru că ar fi băut un coniac mic şi-o cafea înainte, fapt speculat chiar de apărătoarea lui Costel Ţuţuianu. Martorul nu a negat acest lucru, ba dimpotrivă, a recunoscut. Dar a refuzat să spună ceva pro sau contra fratelui său, iar legea îi permite, fiind rudă de gradul întâi cu inculpatul. Poliţista l-a însoţit până ce judecătoarea i-a dat voie să plece.

 

*Audieri de martori şi după vacanţa judecătorească

 

Doi prieteni ai soţilor Ţuţuianu au mai fost audiaţi ieri, depoziţiile acestora neaducând ceva nou sau semnificativ pentru cauză. Unul dintre ei a confirmat că iepurele călcat cu maşina de Ţuţuianu, după revelionul 2012, a fost aşezat de acesta în dubă lângă uşi, departe de petele de sânge ale Ramonei care au fost găsite de experţii criminalişti în spatele dubei, pe tavan.

Aşa că atunci când, la final, acuzarea a cerut să se continue cu audierea martorilor şi a propus 6 pentru termenul următor, judecătoarea a exclamat: “O să vină vacanţa judecătorească peste noi!”. Cu alte cuvinte, procesul se va lungi târziu în toamnă, pentru că  procuroarea a insistat ca fiecare din cei 21 de martori care mai sunt dintre cei audiaţi în cursul urmăririi penale să fie aduşi şi în instanţă: “Sunt aspecte diverse în acest dosar pentru care declaraţiile lor contează”.

 

*Şeful SIC Neamţ audiat în dosar

 

Martorii acuzării au fost admişi, dar nu şi cei propuşi de apărare. La sugestia lui Costel Ţuţuianu, avocata a vrut să-i cheme la proces pe cei trei bărbaţi care au asistat la percheziţiile maşinii şi de la locuinţa inculpatului. Aceştia nu au calitate procesuală, după cum a subliniat avocatul victimei, iar instanţa a respins proba. Au fost admişi, în schimb, alţi trei martori în apărarea inculpatului, care vor fi audiaţi în luna iunie.

Luna viitoare vor veni în faţa completului doar martorii acuzării, printre care şeful Serviciului Investigaţii Criminale Neamţ. Comisarul şef Benone Beşu s-a deplasat personal, cu subalternul său, la Bacău, când Ţuţuianu a fost testat la poligraf, o dată cu patronul la care lucra victima, Viorel Munteanu, aflat şi el pe lista de suspecţi la acea vreme.

La finalul termenului de ieri, judecătoarea a decis ca inculpatul să rămână în arest.

 

Cristina IORDACHE