Cinema Cozla are toate șansele să fie reabilitat cu bani de la Ministerul Dezvoltării

cinematograf Edilii de la Piatra Neamț estimează că lucrările de reabilitare ale Cinematografului Cozla vor costa 5.073.687 lei. Edificiul, vechi de 35 de ani, pentru că a fost construit în anul 1979 stă să se prăbușească, acesta fiind dezfectat în urmă cu câțiva ani. Fostul cinematograf a devenit, între timp adăpost pentru oamenii străzii, iar a acum, la inițiativa conducerii Primăriei Piatra Neamț a fost pus pentru prima dată pe o listă cu lucrările pentru care s-ar putea obține finanțare de la Ministerul Dezvoltării Regionale, prin Compania Națională de Investiții.

Potrivit raportului de specialitate întocmit de specialiști, lucrările de reabilitare, dacă se va aproba finațarea, ar presupune consolidarea clădirii, refacerea finisajelor interioare și exterioare, refacerea instalațiilor sanitare și de încălzire.

 

” Cinematograful Cozla, str.1 Decembrie 1918, nr.7, din municipiul Piatra Neamț, a fost construit în anul 1979 cf. Proiect nr. 551/1977, elaborat de I.P.J. Cluj şi are deci o vechime de 35 de ani.  Având în vedere starea avansată de degradare a Cinematografului Cozla, s-au elaborat documentaţii de expertizare tehnică şi audit energetic.  Din punctul de vedere al autorităţii publice locale, identificăm trei componente majore care justifică iniţierea realizării acestei investiţii şi anume aspectele de ordin economic, de ordin financiar şi aspectele de ordin social.  Din punct de vedere economic şi social, realizarea obiectivului va conduce la crearea unor noi locuri de muncă atât pe perioada executării

lucrărilor de construire a obiectivului, cât şi după finalizarea investiţiei prin

crearea de noi locuri de muncă permanente. Din punct de vedere financiar proiectul de investiţii va genera venituri suplimentare la bugetul local.

În vederea introducerii obiectivului de investiții în lista sinteză a obiectivelor propuse a fi finanțate de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice prin C.N.I, propunem aprobarea prin Consiliu Local a urmatoarelor:

predarea amplasamentului (imobilul constituit din teren și construcție) destinat construcției, pe perioada realizării investiției, pe baza de protocol, liber de sarcini, către Ministerul Dezvoltarii Regionale și Administrației Publice prin CNI, care va realiza investitia; angajamentul de a asigura finanțarea pentru lucrările de sistematizare pe verticală  a amplasamentului, racordurile la utilități, întreținerea și exploatarea obiectivului de investiție; obligativitatea  de a asigura, în condițiile legii, suprafeţele de teren necesare pentru depozitare și pentru organizarea șantierului;  obligativitatea ca, după predarea amplasamentului și a obiectivului realizat, să mențină destinația acestuia și să-l  întrețină pe o perioada de minimum 15 ani  și asigurarea cofinanțării investiției, în situația în care va fi  posibilitatea de a participa la finanțarea obiectivului de investiții”, se arată în raportul întocmit de specialiștii din cadrul Primăriei Piatra Neamț.

 

Irina ȘTEFĂNESCU