* La fermele de semisubzistenţă, încă 6 proiecte la finanţare
Anul trecut a fost o singură sesiune de primire a proiectelor privind accesarea fondurilor alocate fermelor de simisubzistenţă. A fost şi ultima şansă pentru fermierii care voiau să treacă de la agricultura de subzistenţă la cea profitabilă, întrucât s-au epuizat fondurile europene cu această destinaţie, din 2008 încoace. Proiectele s-au depus anul trecut, dar despre finanţarea lor aflăm abia acum. Pentru că a durat verificarea şi evaluarea economico-financiară a tuturor proiectelor depuse la nivel naţional, după care a urmat perioada depunerii şi soluţionării contestaţiilor.
Câţi fermierii nemţeni au, cu adevărat, motive de bucurie, aflăm de la Neculai Rotaru, şef CDRJ Neamţ: „Din judeţul nostru s-au depus, anul trecut, 378 proiecte. Din acestea doar 355 au fost declarate de noi ca fiind eligibile la finanţare, iar neeligibile 6 proiecte, un proiect fiind retras de către titular. A urmat un control suplimentar, făcut prin sondaj. De la Neamţ au fost extrase 15 dosare, s-au făcut verificări la Bucureşti, şi toate au fost bune. Între timp s-a publicat raportul de selecţie parţială, care cuprinde proiectele ce vor intra sigur la finanţare. Din cele 355 de proiecte nemţene, care au fost declarate conforme de noi, ca fiind proiecte bune, au fost selectate 215 care vor intra cu certitudine la finanţare. A urmat perioada de depunere şi de soluţionare a contestaţiilor depuse la nivel naţional. Acum avem rezultatul final. În urma contestaţiilor, din judeţul Neamţ, încă 6 proiecte au câştigat finanţarea. Acum trimitem notificările către fermierii care nu au primis finanţarea europeană, chiar dacă proiectele lor au fost declarate eligibile. Este vorba de diferenţa dintre cele 355 de proiecte şi cele 221 intrate sigur la finanţare”.
* În Neamţ, 605 fermieri deja au primit bani
La nivel naţional, fermelor de semisubzistenţă le este alocată o anumită sumă, iar când se termină banii, se trage linie. Proiectele cu punctaj mare câştigă finanţarea, care au puncte mai puţine, nu!
A fost finanţarea cea mai populară, cu foarte multă căutare şi în rândul fermierilor nemţeni. În primul an, fermierii nemţeni au depus 64 proiecte, în 2009 – 161, în 2010 au fost 120, iar în 2011 – 260 de proiecte. În total, în primii patru ani, fermierii nemţeni au depus 605 proiecte, intrate toate la finanţare. Asta fără a le lua în calcul pe cele 221 depuse anul trecut. Cei 605 fermieri nemţeni primesc bani europeni timp de 5 ani. Banii au fost ceruţi de agricultorii nemţeni pentru dezvoltarea sectoarelor zootehnic şi vegetal, dar şi pentru ferme mixte. Totuşi, cele mai multe proiecte s-au depus pentru eficientizarea fermelor zootehnice.
* Anual, câte 1500 euro de fermă
Banii europeni se dau pentru asigurarea veniturilor necesare în perioada de restructurare şi de transformare a fermelor de semisubzistenţă în exploataţii agricole viabile, orientate către piaţă. Sprijinul financiar nerambursabil se acordă sub forma unei sume fixe de 1500 euro/an pentru fiecare fermă agricolă de semisubzistenţă, pe timp de 5 ani. Beneficiari sunt fermieri, persoane fizice şi persoane fizice autorizate, în vârstă de până la 62 de ani, care prezintă un plan de afaceri pentru restructurarea exploataţiei agricole.
Ferme de semisubzistenţă sunt considerate acele exploataţii agricole care produc pentru consumul propriu, dar şi comercializează o parte din producţia obţinută. Pentru a deveni viabilă, ferma poate desfăşura şi activităţi non-agricole, generatoare de venituri.
Ca să primescă banii, fermierul întocmeşte planul de afaceri pe o perioadă de 5 ani. După 3 ani de la acordarea sprijinului, se face verificarea respectării cerinţelor minime din planul depus la solicitarea sprijinului financiar. La acea dată, fermierul trebuie să demonstreze că, faţă de situaţia iniţială, producţia agricolă destinată comercializării a crescut cu 20 la sută, iar dimensiunea fermei cu 3 UDE. Tot atunci, beneficiarul trebuie să prezinte documentele care atestă faptul că a urmat un curs de pregătire profesională, la care se asigură finanţare europeană nerambursabilă. Dacă nu sunt îndeplinite toate condiţiile impuse, se dispune sistarea sprijinului financiar pentru următorii doi ani, dar fără returnarea banilor deja primiţi în cei 3 ani.
Tina CONDREA