Cinci procurori și un judecător la concurs

29/03/2016

Peste 2.800 de absolventi ai facultatilor de Drept s-au prezentat, simbata, la prima etapa a examenului de admitere la Institutul National de Magistratura, presedintele Consiliul Superior al Magistaturii (CSM), Dan Lupascu, afirmind ca "cifra record" a candidatilor indica increderea in justitie.

Un judecător și cinci procurori din Neamț intră în concursul organizat de Consiliul Superior al Magistraturii pentru promovarea efectivă în funcții de execuție, ce începe la data de 3 aprilie.

Judecătoarea Carmen Ionela Ursachi, de la Judecătoria Târgu Neamț, s-a înscris și va participa în concurs pentru ocuparea unei funcții de judecător la Tribunalul Prahova, la secția I civilă, pe dreptul familiei. Carmen Ionela Ursachi este judecător din anul 2010, numită prin decret prezidențial, la instanța târg-nemțeană. Până acum a mai avut înaintate la CSM cereri de transfer la alte instanțe, ce au fost respinse fie din motive de neîndeplinire a condițiilor legale, fie din cauza lipsei locurilor vacante, fie din cauza distanței dintre domiciliul judecătoarei (Piatra Neamț) și localitatea unde se situează instanța de transfer (Timișoara, Brașov, Cluj). Acum, participarea la concursul organizat prin Institutul Național al Magistraturii îi poate aduce judecătoarei ocazia de a promova, dacă va fi declarată admisă în urma concursului. Sunt intrați în concurs 270 de judecători din toată țara, care se „bat“ pentru 81 de locuri la instanțe.

*Prim-procurorul Camelia Peterfy vrea la Parchetul Covasna

La concursul ce începe în 3 aprilie s-au înscris și cinci procurori din Neamț care vor să promoveze efectiv în funcții de execuție.

Camelia Peterfy, prim-procuror al Parchetului de pe lângă Judecătoria Roman, s-a înscris pentru un post la Parchetul de pe lângă Tribunalul Covasna. Dacă se va califica, va pleca de la conducerea Parchetului Roman aproape de finalul mandatului, care expiră în luna iulie a acestui an.

Tot de la Parchetul Roman s-au mai înscris la concursul de promovare efectivă în funcții de execuție procurorii Christian Marin Grădinaru (care a optat pentru Parchetul Curții de Apel Bacău) și Tudor Ionuț Vieriu (care a optat pentru Parchetul Tribunalului Bacău).

De la Parchetul de pe lângă Tribunalul Neamț s-a înscris în concurs procurorul Tudor Andrei Blînda (vrea să promoveze la Parchetul Curții de Apel Timișoara), iar procurorul Viorel Murariu de la Parchetul de pe lângă Judecătoria Târgu Neamț participă la concurs pentru un post la Parchetul de pe lângă Tribunalul Botoșani.

Locurile existente pentru promovarea procurorilor sunt 51 de locuri la parchetele din țară. Candidații admiși sunt în număr de 160, astfel că și aici bătălia este strânsă.

Concursul pentru promovarea judecătorilor și procurorilor începe duminică, 3 aprilie, și se derulează în două etape. Prima etapă este formată din proba scrisă tip grilă pentru verificarea cunoștințelor teoretice, care constă în 50 de întrebări din materiile de concurs pentru care au optat, din care 20 de întrebări din materia aleasă, 20 de întrebări din dreptul procesual civil sau, după caz, din dreptul procesual penal, 5 întrebări din jurisprudența Curții Europene a Drepturilor Omului (CEDO) și 5 întrebări din jurisprudența Curții de Justiție a Comunităților Europene.

A doua etapă este cea de verificare a cunoștințelor practice, la care candidații au de răspuns la alte 20 de întrebări din materiile de concurs, inclusiv la câte o întrebare din jurisprudența CEDO și din jurisprudența Curții de Justiție a Comunităților Europene.

Pe 21 aprilie se afișează rezultatele finale.

Cristina IORDACHE