Cinci copii înfometaţi şi uitaţi în frig

10/12/2013

caz Zanesti_resize

Victime în războiul părinţilor

Copleşit de situaţia dramatică în care a ajuns propria familie, un sătean din Zăneşti imploră autorităţile să ia măsuri pentru protecţia copiilor săi. Nici unul dintre cei cinci minori ai familiei Dănilă nu poate merge la şcoală din cauza lipsurilor financiare, după cum susţine tatăl lor. Acesta o învinuieşte pe mama copiilor că pleacă de acasă cu zilele, mai ales după ce încasează retribuţia de însoţitor pe care o obţine de pe urma unei bătrâne pe care o are în grijă, cu handicap gradul I.

“Soţia mea stă acasă până vine pensia bătrânei, apoi pleacă, nelăsându-mi bani de pâine pentru copii. Ultima dată a fost la şcoală la cel mare, la Roznov, şi a încasat şi bursa lui socială, apoi iar a dispărut; acum băiatul nu mai merge la liceu, deşi a reuşit să intre într-a IX-a. Nu am bani de caiete, de pachet, de drum… Am sesizat Direcţia Judeţeană pentru Protecţia Copilului, am sesizat Direcţia pentru Handicap, să vină cineva să vadă în ce hal stau toţi, cum e lăsată bătrâna, udă, flămândă, încuiată cu un lacăt într-o cameră unde este ca la porci. Şi copiii stau în aceeaşi mizerie, au păduchi, sunt flămânzi, nu avem lemne şi stăm în frig”, ne-a declarat Toader Dănilă.

Reprezentanţii Primăriei Zăneşti, dar şi poliţiştii din comună, cunosc această familie foarte bine. Scandalurile se ţin lanţ în familia Dănilă, iar cei care suferă sunt, ca de obicei în astfel de cazuri, copiii. Nu este pentru prima dată când omul îşi reclamă soţia, acuzând-o că “nu vede de casă”. Totdodată, se simte neputincios că la cei 50 de ani ai săi este nevoit să stea la mila soţiei, să lucreze cu ziua prin sat pentru că, susţine el, nu-l mai angajează nimeni la vârsta asta: “Am 50 de ani, nu am ce mânca, nu am ce le pune pe masă copiilor… De prin vară, când femeia a început să plece de acasă cu zilele, e pusă numai pe scandal, mereu cheamă poliţia, sare la bătaie… cred că suferă de nervi”.

Copiii, aflaţi la mijloc în acest război iscat între părinţi, au vârste cuprinse între 17 şi 6 ani. Trăiesc în condiţii mizere, dar nici unul dintre părinţi nu vrea să-i lase în grija statului. La nivelul Primăriei Zăneşti va fi constituită o comisie pentru efectuarea unei noi  anchete sociale, în urma căreia Direcţia pentru Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Neamţ să poată fi informată despre condiţiile de trai ale minorilor şi ale bătrânei care, practic, aduce principalul venit în casă. Ulterior, autorităţile vor trebui să ia cea mai bună decizie pentru salvarea victimelor. Până când nu e prea târziu…

Geanina NICORESCU

Urmatorul articol >
Ultimul examen