Chiul masiv la elevii cu părinții stranieri

absenteElevii din Neamţ au acumulat, într-o singură lună, peste 160.000 de absenţe, din care aproape 80.000 au fost motivate. Cei mai mulţi dintre chiulangii sunt copii care au unul sau ambii părinţi plecaţi în străinătate.

Astfel, potrivit unei statistici întocmite de reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean Neamţ, elevii

din judeţ au avut 160.713 absenţe în luna februarie, din care 78.879 sunt motivate. În cazul elevilor care au unul sau ambii părinţi plecaţi la muncă peste hotare, lipsa de interes pentru şcoală este reflectată atât prin absenţe cât şi prin rezultate slabe la învăţătură. Având în vedere că în toată ţara s-au semnalat astfel de probleme, Ministerul Educaţiei a iniţiat o serie de programe în şcoli menite să-i ajute pe elevi prin intermediul psihologilor, iar pe partea de pedagogie dascălii se străduiesc să-i ajute la teme pe copiii care în cele mai multe cazuri sunt crescuţi de bunici.

Cert este că, până în clasa a X-a învăţământul este obligatoriu, aşa încât măsurile coercitive nu pot fi duse la extremă, la exmatriculare. Continuarea studiilor prin afişarea unei conduite corespunzătoare stă „în mâinile” elevilor abia în ultimii doi ani de liceu. . La clasa a IX-a, în luna februarie au fost înregistrate 19.897 de absenţe, dintre care 7.995 au fost motivate, iar la clasa a X-a s-au acumulat 19.011 absenţe, dintre care 9.632 motivate. Numărul de absenţe la sfârşitul lunii februarie pentru clasa a XI-a a fost de 16.611, dintre care 10.383 motivate,  iar la clasa a XII-a de 24.135, dintre care 14.907 motivate.

Trebuie subliniat însă că elevii din familiile sărace care înregistrează mai mult de 20 de absenţe pierd bursa oferită în cadrul Programului social “Bani de liceu”, în valoare de 180 de lei. Legislaţia în vigoare stabileşte, de asemenea, că în cazul învăţământului liceal la clasele XI-XII/XIII , dacă elevul acumulează peste 20 de absenţe nemotivate se trimite părinţilor sau tutorilor legali un preaviz de exmatriculare, iar la 40 de absenţe nemotivate se aplică sancţiunea de exmatriculare.

Şcolile au obligaţia să transmită lunar situaţia absenţelor elevilor către Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională Neamţ, care are personalitate juridică, aflată în subordinea Ministerului Educaţiei şi Cercetării Ştiinţifice şi coordonată metodologic de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ) Neamţ. Monitorizarea prezenţei la şcoală are ca principal scop îmbunătăţirea calităţii actului educativ. Din aceeaşi statistică prezentată de ISJ Neamţ pentru luna februarie reiese că 26 de elevi au fost exmatriculaţi, cei mai mulţi în clasele a XI-a şi a XII-a. Cu toate astea, faţă de ianuarie, în luna februarie prezenţa elevilor la ore a fost mai bună.

Geanina NICORESCU