Chiul la Consiliul Județean

sala semiplina - o
*Consilierii județeni PNL și UNPR au plecat și ieri din ședință înainte de încheiere
*720 de lei ia pe lună un ales județean pentru ședința de plen și cea de comisie

”Dacă nu mergi la ore, e absent. Motivat sau nemotivat. Dacă pleci însă din timpul cursurilor e chiul!” – aceast e definiția neoficială vehiculată și în rândul elevilor și al cadrelor didactice.
Legislația administrativă cu privire la funcționarea Consiliului Județean nu prevede (oficial!) un asemenea termen. Situația de ieri (care a copiat un episod anterior) o ia inaintea reglementărilor legale: printre cele 17 puncte de pe ordinea de zi de ieri au fost și 3 proiecte la care trebuia vot la persoană; prin prisma ultimei decizii a Prefectului care a scris negru pe alb că orice hotărâre de acest fel se ia doar cu vot secret, consilierii județeni au aprobat ieri – la propunerea președintelui Culiță Tărâță – ca respectivele proiecte să fie „împinse” spre coada ședinței, ca ei să dezbată și să voteze proiectele următoare în timp ce se fac buletinele de vot.
Numai că, la finele ședinței, surpriză, mare surpriză: consilierii UNPR și PNL au părăsit sala după ce un UNPR-ist a anunțat că gestul reprezintă refuzul de a participa la „un simulacru de vot”.
Votul secret pe cele 3 proiecte și-a urmat cursul. Ar fi trebuit apoi ca președintele Comisiei de Validare (Gheorghe Vasiloiu) să anunțe rezultatele și plenul să voteze (sau nu) proiectele în formă finală. Aici apare hopul. “Dacă a plecat președintele înseamnă că ședința s-a încheiat”, a spus secretarul Daniela Soroceanu. “Ba nu s-a încheiat. Președintele nu a spus <declar ședința închisă!>. Nici nu avea cum: noi pe ordinea de zi – stabilită de domnul Tărâță! – avem 17 proiecte. 14 au fost votate, 3 nu. Deci suntem încă în ședință”, au spus consilierii care au rămas.
Dezbaterea juridică pe un astfel de caz este interesantă și pentru că legea nu stabilește exact, pe un astfel de caz ce se întâmplă. Principalul sfătuitor juridic al lui Culiță Tărâță (secretarul Soroceanu) a marșat în continuare că ședința se oprește / se termină / se întrerupe, în timp ce consilierul județean Bourceanu (avocat de profesie) a venit cu prevederi pe cazuri apropiate (dacă președintele e plecat, deleagă atribuțiile unui vice care nici el nu participă la ședință). Cert este că la întrebarea consilierului Vasiloiu („Doamna secretar, care e soluția legală pentru astfel de situații?”), Dana Soroceanu nu a putut da acea rezolvare (cu “amendamentul” lui Bourceanu să menționeze și prevederea din lege).
Așa că, aleșii rămași au mers pe drumul bătătorit la ”chiulul” anterior: au votat-o pe vicepreședinta Emilia Arcan președinte / coordonator / șef de ședință, au votat procesele verbale de la votul secret și hotărârile respective.

Peste 7 milioane de lei vechi pentru ședință parțială

720 de lei ia un consilier județean într-o lună. De obicei are de participat la o ședință ordinară, plus la cea pe comisie. Din când în când mai este câte o ședință extraordinară care nu este plătită în plus.
Prin Regulamentul CJ Neamț (și prin lege), consilierii își pot deconta cheltuielile făcute în exercitarea mandatului. Unii mai decontau / mai decontează cheltuielile făcute cu venitul din județ (Tg. Neamț, Roman, Bicaz) la ședință.
Majoritatea dintre ei mai sunt și membri în AGA la societățile CJ și sunt, de asemenea, răsplătiți cu un procent din indemnizația directorului pentru asta. Tot consilierii județeni votează membrii în CA la aceleași societăți (ei nu pot fi) și – gura lumii slobodă – numesc persoane cu competențe profesionale și în care au încredere (uneori cunoștințe, amici, rude…).
La ultima ședință unde s-a produs un chiul similar precum cel de ieri, consilierii și-au luat integral indemnizațiile de ședință.