Chestionar de depistare a autismului şi terapie gratuită

copii

Depistarea tulburărilor de spectru autist se va face, de acum, în cadrul unui program de screening, cu participarea benevolă a medicilor de familie. Doctorii din judeţul Neamţ au fost rugaţi să participe la acest proiect, care presupune completarea unui chestionar care ajută la identificarea precoce a autismului. Acest serviciu nu este inclus în sfera serviciilor decontate de la bugetul de stat deşi a fost elaborat de Comisia de Psihiatrie Pediatrică a Ministerului Sănătăţii şi are acordul pentru a fi utilizat de medicii de familie din toată ţara, însă există promisiuni din partea autorităţilor că va fi un serviciu plătit.

Chestionarul conţine 10 întrebări importante pentru identificarea precoce a autismului, tulburare a cărei incidenţă şi prevalenţă a crescut îngrijorator în ultimii ani. Identificarea precoce şi interventia precoce sunt corelate cu un prognostic favorabil al acestor copii, după cum subliniază specialiştii. Întrebările la care trebuie să răspundă părinţii care-şi suspectează copiii de autism sunt simple, dar pun punctul pe „i”, acum ar fi: „Copilul vă priveşte în ochi când vorbiţi cu el?”, „Întinde braţele să fie luat în braţe?”, „Întoarce capul când este strigat?”, „Zâmbeşte când dumneavoastră îi zâmbiţi?”. Fiecare întrebare are un punctaj, la care se adaugă observaţiile medicului de familie.

Aceste întrebări scorează capacităţile copilului de interacţiune şi relaţionare, de comunicare non-verbală şi rezonanţă emoţională. Astfel, în funcţie de scor, stabileşte dacă riscul este minim, mediu sau major, iar dacă este mediu cheamă copilul la revaluare peste 3 luni. Dacă riscul este major, trimite copilul către medicul specialist de neuropsihiatrie pediatrică.

Odată diagnosticat autismul, începe marea luptă pentru ameliorarea stării de sănătate mentală. Vestea bună este că terapiile oferite de organizaţiile non-guvernamentale (ONG) copiilor diagnosticaţi cu autism vor fi decontate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, după ce s-a adoptat în plen completarea şi modificarea Legii nr.151/2010. Odata cu această schimbare a legislaţiei deja în vigoare, a fost cuprinsă şi prevederea referitoare la decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autişti de către organizaţiile neguvernamentale.

„Astazi  (ieri-n.r.) Camera Deputaţilor, în calitate de Cameră decizională, prin adoptarea completărilor şi modificărilor Legii nr. 151/2010 a realizat pentru pacienţi ceea ce trebuia făcut mai demult. O noutate ar fi decontarea de către Casa de Asigurări de Sănătate a serviciilor de specialitate acordate copiilor autişti de către organizaţiile neguvernamentale. O alta prevedere este aceea ca Ministerul Educaţiei, Ministerul Sănătătii, Ministerul Muncii şi ONG-urile să stabilească o procedură prin care copiii cu autism să poata fi integraţi în şcoli normale. Urmează ca, pe baza legii, să fie stabilite şi normele de aplicare. Prin legea de faţă a fost creat practic cadrul referitor la condiţiile de învăţământ ale pacienţilor cu autism, partea de protecţie a pacientului şi aparţinătorului şi partea de terapie, nu doar cea medicamentoasă, ci şi cea de psihoterapie”, a declarat secretarul Comisiei pentru Sănătate şi Familie din Camera Deputaţilor, Florin Buicu.

În prezent, serviciile de recuperare şi reabilitare constând în psihiatrie pediatrică, logopedie, kinetoterapie, terapie comportamentală, psihopedagogie sunt susţinute financiar de părinţii copiilor în cadrul centrelor specializate. Aceştia nu primesc decât suma de 500 de lei lunar ca şi însoţitor, atâta vreme cât costurile pentru serviciile enumerate mai sus se ridică lunar până la aproximativ 1.500 de euro.

Geanina NICORESCU