Centrul Delfinul deschis la Roman pentru copii cu autism

07/03/2014

delfinul3

 În prezenţa excelenţei sale Matthijs van Bonzel, amabasadorul Olandei la Bucureşti a fost inaugurat la Roman Centrul Delfinul unde copii cu autism vor putea face ore de terapie specifică ABA. Intervenţia educaţional-terapeutică are la bază o abordare individualizată a copilului cu autism şi este structurată având la bază principiile terapiei cognitiv comportamentale (ABA), comunicării prin imagini (PECS) şi organizării timpului şi spaţiului în concordanţă cu particularităţile fiecărui copil. „Am constatat că sunt din ce în ce mai mulţi părinţi din Roman care veneau la Bacău cu copiii pentru terapie comportamentală în cazuri de autism.  La un moment dat, Alina Mihaela Iucha, o mamă, a venit la mine şi mi-a spus că la Roman este nevoie de un centru pentru copiii cu probleme de autism. Am fost la domnul primar şi am vorbit despre acest lucru iar după două săptămâni ni s-a comunicat că avem un spaţiu unde să ne desfăşurăm activitatea. Pe această cale vă mulţumesc, domnule primar, pentru sprijinul acordat.” a declarat Andre Muit, preşedintele Fundaţiei Betania, coordonatorul Centrului Delfinul Bacău.

„Pentru soţia mea şi pentru mine este un moment foarte special să fiu aici şi reprezintă un simbol de prietenie între Olanda şi România” a declarat excelenţa sa ambasadorul Olandei la Bucureşti, domnul Matthijs van Bonzel.

„Mulţumesc tuturor celor care s-au implicat şi au realizat acest centru unde se poate modifica în bine viitorul copiilor cu probleme de autism. Sunt sigur că Centrul Delfinul Roman are şi va avea o coordonare foarte bună şi o colaborare cu părinţii de un înalt nivel profesional” a menţionat Laurenţiu Leoreanu, primarul municipiului Roman. Oficialităţile prezente la deschidere oficială au vizitat Centrul Delfinul Roman şii au apreciat modul în care coordonatoarea obiectivului Alina Mihaela Iucha a reuşit să organizeze interioarele. Primarul municipiului a promis că va sprijini reorganizarea unor spaţii cu ajutorul echipelor de lucrători specializaţi din cadrul instituţiei pe care o conduce. Printre oficialităţile locale prezente la manifestare s-au numărat Vlad Ciurea – Şeful Comisariatului Regional pentru Protecţia Consumatorilor, notarul Adrian Alin Tănase, consilierul local Lenuţa Chiriac, directorul Direcţiei Sociale din Primăria Roman precum şi alţi membrii ai asociaţiei Betania implicaţi în acest proiect.

Dan VASILIU

1 Comentariu la acest articol. Alatura-te conversatiei.

 1. Ioana Blauth 11/03/2014 la 12:20 -

  In Bacau, Suceava si Botosani se pot face inscrieri pentru participarea la cursuri de autism acreditate de Ministerul Educatiei

  Lector: Tudor Mitasov

  formare de lungă durată în intervenţia specifică asupra copiilor cu autism cu specialisti olandezi si suedezi;
  experienţă terapeutica si in supervizare: 10 ani;
  în cursurile realizate până în prezent s-au specializat peste 900 de specialişti;
  autor, alaturi de specialisti olandezi, de lucrari practice de interventie in autism.
  Cursurile sunt desfăşurate sub egida MINISTERULUI EDUCAŢIEI. Diplomele sunt eliberate de MINISTERUI EDUCAŢIEI şi sunt recunoscute internaţional.

  durata – 12 luni;
  frecvenţa – două zile consecutiv / lună,
  în week-end; 5 ore / sâmbăta, 5 ore / duminică,-orele de desfăşurare: 9-14.
  în timpul săptămânii – doua zile consecutiv – orele de desfăşurare 16-21
  în funcţie de programul cursurilor din ţară fiecare grupă va susţine cursuri şi în week-end şi în cursul săptămânii,
  în fiecare zi de curs vor fi 2 prezentări video cu tehnici practice de intervenţie;
  scopul cursului: însuşirea şi dezvoltarea de către participanţi a tehnicilor şi metodelor practice de lucru cu copilul autist;
  tehnicile prezentate sunt cele consacrate în Olanda, Suedia, SUA, Australia (TEEACH, ABA, PECS, Small Steps, Give me five)
  parteneri: – Centrul Medical Pedagogic- Olanda, Universitatea Mc. Guire – Australia ,
  metode psihoterapeutice de intervenţie TEACCH, Small Steps, Preterapia, ABA ,
  Pot participa la curs psihologi, psihopedagogi, logopezi, asistenţi sociali, profesori, educatori, învăţători, studenţi, părinţi ai copiilor cu autism( dacă participă ambii părinţi, taxa va fi platită doar de către o singură persoană) etc.
  Familiile participante la curs în cadrul cărora există un copil cu autism pot beneficia, în afara cursului, de servicii de supervizare.
  Nu se vor primi credite din partea Colegiului psihologilor sau a Inspectoratului Şcolar.
  Toate materialele video în limba engleză şi olandeză sunt subtitrate în limba română.
  demonstraţii practice cu copii cu autism,

  Slide Demonstratii cu copii cu autism in curs
  Cursul este teoretico-practic, obiectivul cursului fiind acela de a oferi tuturor participanţilor tehnicile şi metodele practice de intervenţie asupra oricărei persoane cu autism, indiferent de particularităţile specifice ale acesteia.
  Diplomele sunt recunoscute internaţional.
  Cursurile sunt destinate doar persoanelor care vor să-şi insuşească tehnici practice de intervenţie, nu şi celor care vizează doar obţinerea unei diplome in plus.

  Conditii de participare:

  in timpul desfasurarii cursurilor, telefoanele vor fi inchise sau comutate pe modulul silentios in cadrul caruia este dezactivata functia vibratie;
  taxa de curs de 1200 lei se achita in rate lunare de 100 lei.
  Acte necesare la inscriere:

  copie carte de identitate,
  copie certificat de nastere,
  copie act studii,
  copie certificat de casatorie in cazul in care casatoria s-a realizat dupa finalizarea studiilor.
  În prezent se fac înscrieri la urmatoarele numere de telefon :

  Arad: 0733 671 800;
  Bacau: 0724 187 157;
  Botosani: 0741 161 500;
  Brasov: 0721 786 252; 0749 975 103;
  Buzau: 0765 461 288
  Cluj: 0721 996 507
  Craiova: 0745 772 868
  Focsani: 0726 830 490;
  Iasi: 0770 341 542; 0765 544 944;
  Suceava: 0741 393 409;