Ceahlău: Adio fonduri europene!

adio fonduri europene

 Primăriei Ceahlău i s-a interzis accesul la fondurile europene. Interdicţia a venit cu ceva ani în urmă şi, cu siguranţă, va mai dura mulţi ani de aici înainte. Exact cât vor fi sistate fondurile europene către comunitatea locală din Ceahlău, depinde de timpul în care vor fi recuperaţi banii imputaţi de Uniunea Europeană. Este vorba de proiectul SAPARD în valoare de un milion de euro, alocaţi pentru asfaltarea unui drum comunal în comuna Ceahlău. Drum care a fost terminat şi dat în folosinţă în anul 2004! După asta, respectivul drum a fost „bătătorit” de o sumedenie de controale, parcă mai abitir decât maşinele de tonaj greu, cele cu material lemos, care au luat cu „asalat” drumul. Deşi drumul nu fusese proiectat pentru asta.  Nu intrăm în detalii tehnice, dar nici în hărţişul multelor reclamaţii, deselor controale şi diferitelor decizii ale insanţelor de judecată.

Cert este că Agenţia de Plăţi pentru Dezvoltare Rurală şi Pescuit a imputat Primăriei şi Consiliului Local  Ceahlău valoarea drumului asfaltat cu bani europeni, prin programul SAPARD. Adică un milion de euro. La care se adaugă dobânzi fiscale, penalităţi şi majorări de întârziere, care pot dubla suma datorată. Pentru că e vorba de câţiva ani de când a fost făcut acel drum.

Cum se descurcă în aceste condiţii financiare extrem de dificile, dacă mai are vreo cale de atac, am dorit să aflăm de la primarul Dan Coroamă: „Pur şi simplu suntem blocaţi pe fonduri europene. Nu avem voie să depunem nici un fel de proiect, nici măcar prin GAL „Ceahlău”!  Acces avem numai la fonduri guvernamentale. De fondurile europene nu ne putem apropia până nu achităm datoria la Agenţia de plăţi şi Dezvoltare Rurală, pentru drumul asfaltat cu fonduri SAPARD. Acum, ne judecăm cu firma de construcţie, cea care a făcut drumul. La o adică, dacă drumul nu este corespunzător, şi ea este de vină. Poate recuperăm barem o parte din banii imputaţi de Uniunea Europeană. Să fie şi firma de construcţie alături de noi, la ponoasele pe care le avem de tras.”

Controale  pe acel drum au fost de la forurile cele mai înalte, în mai multe rânduri. Primul era de la Guvern, următoarele două de la Uniunea Europeană, prin OLAF. Adică Oficiul Euopean de Luptă Antifraudă.   La primele două verificări făcute de  organismele de control guvernamental şi european totul era în regulă cu acel drum. Când toată lumea respira uşurată, cineva a trimis o reclamaţie, acolo unde mai fusese trimise mai multe sesizări. De astă dată, OLAF a dat un alt verdict: imputarea drumului făcut pe bani europeni. Bună de plată, Primăria Ceahlău! Plus interdicţia de mai beneficia de fonduri europene până la recuperarea integrală a prejudicului. Se spune, de obicei, când doi se ceartă, al treilea câştigă. În cazul drumului de la Ceahlău,  cel de al treilea a pierdut.Vorbim aici de locuitorii comunei Ceahlău. Ce vină au ei? Vor şi ei condiţii de trai mai civilizate. Care se pot crea şi cu fonduri europene. Sau mai ales cu bani europeni. Dar n-au acces la ei!

Tina CONDREA