*Este convingerea avocatului dr. Ioan Chelaru, împărtășită la împlinirea a 35 de ani de activitate
Eveniment deosebit marcat sâmbătă acasă, la cabinetul de avocatură din Roman, l-a adus pe avocatul dr. Ioan Chelaru la o întâlnire rară cu presa nemțeană. Împlinirea a 35 de ani în profesie și 20 de ani de la înființarea cabinetului său l-au determinat pe decanul Baroului Neamț să susțină o conferință de presă.
Substanța acestei reuniuni a constituit-o însă deschiderea oficială a „Bibliotecii tânărului avocat“, la Roman, un așezământ situat aproape de Judecătoria Roman și dedicat avocaților tineri, dar nu numai, o instituție unică în România, inițiativă a decanului Baroului Neamț, care a crescut și s-a format ca avocat avându-l ca mentor pe maestrul Ilie Nicolae.
Evenimentul l-a avut ca invitat special pe av. dr. Gheorghe Florea, președintele Uniunii Naționale a Barourilor din România, venit nu doar să-l felicite pe sărbătorit, ci și să facă o donație importantă de carte bibliotecii. Decanul Baroului Neamț a ținut să mulțumească președintelui Florea și tuturor celor care au contribuit la crearea unui fond substanțial de carte între care Uniunea Națională a Juriștilor din România, editurile Hamangiu, Universul Juridic și All Beck.
*Decanul Baroului Neamț transmite tinerei generații să continue lupta pentru adevăr
Ioan Chelaru a absolvit Dreptul la Iași, al 13-lea în promoția lui, l-a avut ca mentor pe marele Ilie Nicolae și a început activitatea în biroul de asistență juridică. A „crescut alți copii“ la rândul său, cum le spune colegilor pe care i-a format de-a lungul anilor. Toți foștii lui stagiari i-au făcut o surpriză la ceas aniversar și i-au prezentat o trecere în revistă și urările lor. A luptat pentru adevăr toată viața, după cum a subliniat, și așa i-a format și pe cei care acum sunt colegii săi. Tinerei generații de avocați le-a transmis să continue lupta pentru adevăr și le-a transmis propria experiență: primul client pe care l-a avut ca avocat, în perioada dificilă de început, l-a apărat ulterior pro-bono.
„Stimați colegi, invitați, ziariști, vă mulțumesc pentru că sunteți astăzi aici, la împlinirea a 35 de ani de profesie și 20 de ani de existență a cabinetului, care, de la 1 ianuarie 2016, va lua o nouă formă de organizare – o societate civilă profesională de avocați „Chelaru și asociații“.
Am generat acest eveniment pentru a aduce la cunoștința publicului din Neamț și din țară că într-o profesie căreia ne-am dedicat o întreagă viață se fac lucruri foarte bune, că există posibilități de perfecționare și a legislației, dar și a noastră. Spun asta, pentru că astăzi am inaugurat «Biblioteca tânărului avocat», pe care eu am gândit-o deschisă tuturor avocaților din România, nu doar a celor din Neamț, cu un program extrem de lung, care să dea posibilitatea celor car sunt în instanță sau au o urgență ori o problemă de drept să poată accesa direct cărțile.
Generația care a venit odată cu mine, după mine și generația actuală cred eu că trebuie să facă un efort mai special și să țină legătura cu cartea pentru a avea posibilitatea în momentul când există semne profesionale de întrebare să se documenteze cât mai aproape de instanță. Le mulțumesc public celor care ne-au sprijinit – UNBR, UNJR, editurile juridice.
În toată activitatea mea n-am încetat niciodată să cred că voi ajunge să spun că profesia de avocat este cea mai frumoasă dintre profesiile juridice, cea mai grea, cea mai pasionantă, oferă foarte multe satisfacții și, dacă o faci îndeplinind calitățile necesare, poți să spui că ți-ai realizat un vis sau un scop. Nu este o profesie ușoară, am spus-o mereu și o să repet pentru tinerii avocați – este poate cea mai frumoasă, cea mai spectaculoasă, dar este și cea mai grea! Dinamica unei profesii de elită, cum este profesia noastră, este asigurată numai prin profesioniști dedicați avocaturii, studierii spețelor, înțelegerii cauzelor, documentării și, în final, pledoariei. În personalitatea unui avocat trebuie îmbinată știința de carte, buna creștere și buna educație, cinstea și corectitudinea în relația cu justițiabilul și, mai ales, pasiune, vocație și chemare pentru profesie. Nu în ultimul rând, lupta pentru adevăr!“, a spus avocat dr. Ioan Chelaru.
Avocat dr. Gheorghe Florea:
„Pe domnul avocat Chelaru, prietenul meu profesional, îl văd aproape zilnic, pentru avocații români. Numai așa vom reuși să fim cunoscuți în postura reală în care trebuie să fim cunoscuți. Momentul acesta este un moment istoric pentru domnul Chelaru, în care brand-ul profesional se definitivează pe zi ce trece doar prin muncă, stăruință și prin valorile reale ale profesionistului avocat. Astfel de oameni reali, care mai mult făptuiesc decât vorbesc, sunt peste tot, chiar și în orașe municipii mai mici, cum este Roman. În afară de calitatea de avocat, domnul Chelaru care este și un cadru didactic desăvârșit, și-a îndeplinit și o altă obligație – comunicarea cu societatea, cu publicul, în general. Încrederea în Justiție este încrederea pe care o transmite avocatul despre Justiție, prin felul în care își face datoria“.
Cristina IORDACHE