Cea mai prețioasă și vizitată expoziție din România a fost deschisă și la Piatra Neamț

aurul02 *Expoziția „Aurul și argintul antic al României“ va putea fi vizitată la Muzeul de Artă până pe data de 30 octombrie * Recordul de vizitatori, peste 30.000, a fost consemnat la Alba Iulia * Printre cele 31 de muzee care contribuie cu peste 1.000 de exponate se află și cele din cadrul Complexului Muzeal Neamț, de unde provin tezaurele de la Brad, Rădeni și Muncelul de Sus * Ziarul Ceahlăul este partener media al evenimentului

Deschiderea oficială a expoziției „Aurul și argintul antic al României“ a avut loc ieri, 21 septembrie, începând cu ora 11, la Muzeul de Artă Piatra Neamț, în prezența curatorului acesteia, Rodica Oanță-Marghitu, șefa Secției Tezaur a Muzeului Național de Istorie a României, a directorului adjunct al Muzeului Național de Istorie a României Cornel Constantin Ilie, a directorului Complexului Muzeal Județean Neamț, Iulian Ghercă, a cercetătoarei Mihaela Verzea de la Muzeul de Istorie Piatra Neamț, precum și a oficialităților reprezentate de Laurențiu Dulamă, vicepreședinte al Consiliului Județean Neamț, și Dragoș Chitic, primarul municipiului Piatra Neamț.

Deschiderea oficială a fost precedată de o conferință de presă susținută la Consiliul Județean, începând cu ora 11. Ambele evenimente au avut menirea de a transmite spre public o diversitate de informații legate de expoziție, de exponate, dar și de eforturile făcute pentru a le aduna din 31 de muzee din țară, cu efortul a peste 70 de specialiști. Toți vorbitorii au subliniat ideea că la Piatra Neamț are loc un eveniment cultural de excepție, care nu se repetă decât la o generație de om sau mai rar și că expoziția trebuie vizitată, pentru că nici cuvintele, nici imaginile nu pot descrie complet măreția acesteia. În scopul de a facilita accesul la vizitarea expoziției, Consiliul Județean Neamț a luat decizia de a oferi gratuitate pentru elevi și studenți.

Cornel Constantin Ilie, director adjunct al Muzeului Național de Istorie a Românei, se consideră pietrean prin adopție, pentru că soția îi este din Piatra Neamț. „Este pentru mine un motiv de bucurie să fiu la Piatra Neamț, unde vin ca acasă. Cu atât mai mult m-am bucurat să fiu desemnat să particip la deschiderea expoziției «Aurul și argintul antic al României», aici. Este un proiect foarte important, unul dintre cele mai mari proiecte expoziționale făcute în România după 1990. Nu mă hazardez să spun că este cel mai mare, dar s-ar putea să fie cel mai mare. Pentru că este o expoziție care se face o dată la o generație sau poate chiar mai rar. Nu știu când se va mai putea pune pe picioare un astfel de proiect, care necesită resurse umane și resurse financiare foarte mari“, a spus Cornel Constantin Ilie.

Curatorul expoziției, Rodica Oanță-Marghitu, șefa Secției Tezaur a Muzeului Național de Istorie a Românei, a dorit să puncteze eforturile care au stat în spatele realizării acestui proiect și pe „povestea“ de excepție atât a expoziției în sine, cât și a celor peste 1.000 de exponate. „Expoziția are o poveste foarte lungă. A fost vernisată prima dată în 2013, pe 18 decembrie, la București, la Muzeul Național de Istorie a României. Itinerarea acestei expoziții a inclus până acum orașele Timișoara, Oradea, Satu Mare, Sibiu, Cluj, Târgu Mureș, Alba Iulia, unde intrarea a fost liberă, iar numărul de vizitatori a depășit 30.000, a urmat Sfântu Gheorghe, Buzău, Craiova, Iași, Constanța și acum, Piatra Neamț. De fapt, povestea expoziției a început cu mult înainte de anul 2013 în care a fost vernisată, pentru că organizarea acesteia a presupus discuția cu toate muzeele din țară, în total sunt 31 implicate în acest proiect, ne-am dorit să documentăm cât putem de bine piesele. La realizarea catalogului expoziției (700 de pagini – nota red.) au colaborat peste 70 de persoane din țară. Expoziția este o poveste a metalelor prețioase, care pornește din eneolitic, să zicem din mileniul al V-lea înainte de Hristos și se termină în secolul al VII-lea după Hristos. Este un pretext prin care noi putem să observăm diferitele contexte în care au fost folosite metalele prețioase, diferitele moduri în care au fost modelate. Putem să regăsim în expoziție și piese foarte elaborate, dar și piese mai simple, dar am încercat să trecem dincolo de spectacularul pe care îl presupun aurul și argintul și să contextualizăm cât am putut de bine aceste piese. Pe parcurs am încercat să mai completăm, iar acum expoziția este îmbogățită“, a spus Rodica Oanță-Marghitu.

În expoziție există și exponate din patrimoniul județului Neamț, iar pe acestea le-a descris, succint, Mihaela Verzeak, de la Muzeul de Istorie și Arheologie Piatra Neamț. „Cred că nu exagerez cu nimic dacă afirm că această expoziție este cea mai valoroasă expoziție organizată la Piatra Neamț de la începuturile muzeografiei nemțene, din 1934, până acum și, probabil, mulți ani de acum încolo nu va exista un alt proiect expozițional la fel de valoros. Complexul Muzeal Județean Neamț participă la realizarea acestei expoziții cu trei tezaure, unul dintre acestea fiind tezaurul de la Brad, care a fost descoperit pe teritoriul județului Bacău, dar se află în patrimoniul Complexului Muzeal Județean Neamț. Sunt două discuri de aur din perioada eneolitică, un tezaur foarte valoros. De altfel, stațiunea de la Brad este o stațiune arheologică foarte importantă prin complexitatea și diversitatea nivelurilor arheologice. De asemenea, participăm cu piese din tezaurul de la Rădeni, descoperit în comuna Păstrăveni, cu cele 5 cești din aur, 3 sunt întregi iar două sunt fragmente, și tezaurul de la Muncelul de Sus, un tezaur datat secolul II-III d.H., de epocă romană, un tezaur de vase romane din argint, iarăși foarte spectaculos“, a spus Mihaela Verzea.

Noul director al Complexului Muzeal Județean Neamț, Iulian Ghercă, gazdă a deschiderii oficiale, își dorește ca expoziția să fie vizitată de cât mai multe persoane, din rândul publicului larg, dar și al specialiștilor. „Toate informațiile oferite nu pot, sub nicio formă, vă asigur, să scoată în evidență minunăția pe care vă invit cu mare drag să o vedeți. Veți vedea o expoziție modernă, pusă în valoare într-un mod remarcabil. Iar Piatra Neamț este unul dintre cele doar trei orașe care au onoarea să prezinte această expoziție publicului larg, dar și specialiștilor, datorită unei infrastructuri muzeale de excepție și unui sprijin din partea autorităților“, a spus Iulian Ghercă.

Vernisajul expoziției s-a bucurat de o prezență importantă a publicului, care a beneficiat, în final, și de explicații în fața vitrinelor din partea curatorului expoziției. De altfel, Rodica Oanță-Marghitu a punctat că vizitarea expoziției se poate face și cu catalogul acesteia în mână, spre a putea beneficia de informațiile oferite pentru fiecare obiect în parte în cele peste 700 de pagini tipărite în condiții grafice pe măsură. Catalogul poate fi achiziționat la intrare și costă 95 de lei.

Printre participanții la vernisajul expoziției s-a aflat și colecționarul pietrean Dumitru Varodin, care a fost de acord cu organizatorii. „Consider că această expoziție este cea mai valoroasă dintre cele care au ajuns la Piatra Neamț, atât din punct de vedere istoric, cât și din punct de vedere artistic și, într-adevăr, atinge parametrii cei mai înalți în ceea ce privește prezentarea“, a punctat Dumitru Varodin.

Tarifele de vizitare sunt: bilet adulți – 8 lei; bilet grupuri organizate (minim 10 persoane) – 5 lei de persoană; bilet pensionari – 3 lei; bilet cu titlu gratuit (elevi şi studenţi); taxă foto – 15 lei; taxă filmare – 20 lei.

Ziarul Ceahlăul este partener media al evenimentului.

Mihael BALINT