Ce năzbâtii mai cere Academia Infractorilor de la judecători

coperta*În curând va avea loc primul termen în procesul de fond al cărui cap de afiș este Marin Adrian Botez, zis Țâță, care este acuzat de constituirea grupării care ar fi comis 29 de tâlhării și spargeri în Anglia, Belgia, Italia, Franța, Germania, Austria, Danemarca, Andora

Două din inculpatele dosarului „Academia Infractorilor“ (organizată de Marin Adrian Botez, zis Țâță) au depus la instanță o cerere mai puțin obișnuită. După ce la finele anului trecut au fost eliberate din arest și trecute sub control judiciar de către Curtea de Apel București, acum Andreea Ioana Niță și Ilinca Gabriela Chirilă au venit în fața judecătorilor bucureșteni cu o nouă solicitare, și-anume să poată comunica între ele.  Cu alte cuvinte, ele doresc să fie eliminată una din obligațiile impuse prin controlul judiciar, deși asta ar putea afecta procesul.

Tribunalul București s-a reunit în ședință de judecată săptămâna trecută și a decis să respingă cererea inculpatelor, care pentru bunul mers al probelor ce vor fi administrate în cursul procesului, trebuie să mai aștepte până vor avea drepturi depline. „În baza art. 215 alin. 8 și alin. 9 Cod procedură penală respinge cererea formulată de inculpatele Niță Andreea Ioana și Chirilă Ilinca Gabriela prin care solicită modificarea conținutului obligațiilor impuse în cadrul măsurii preventive a controlului judiciar instituit în sarcina lor, în sensul de a le permite să comunice, ca neîntemeiată“, au dispus judecătorii.

Magistrații care judecă dosarul privind furturi de 8,5 milioane euro comise în țară și în afara țării de membrii grupării paramilitare intitulate „Academia Infractorilor“ au mai decis să mențină în arest preventiv pe 9 din toți cei 18 inculpați din dosar. Cei nouă au cerut să fie înlocuită măsura arestului cu cea a controlului judiciar sau arest la domiciliu, dar instanța a constatat că nu sunt motive legale pentru așa ceva. „În baza art. 207 alin. 4 Cod procedură penală menține măsura arestării preventive a inculpaților Savu Florin Mircea, Pădurean Florin Alexandru, Diță Florin Daniel, Ispas Cătălin Ionuț, Mihai Constantin, Munteanu Petru Cosmin, Movilă Petru Bogdan, Rusu Cosmin Andrei și Chindea Petruț Adrian.

Respinge cererile formulate de inculpați, prin avocați, de revocare/înlocuire a măsurii arestării preventive cu măsura preventivă a arestului la domiciliu sau controlului judiciar, ca neîntemeiate“, se arată în soluția pe scurt a Tribunalului București.

Judecați în stare de libertate, dar sub control judiciar mai sunt Gheorghiu Alexandra, Gliga Adolf, Bostan Constantin Gheorghiță și Martiniuc Mihail Alexandru. Iar în ce privește pe Alexandra Gheorghiu, aceasta va fi supravegheată de polițiștii de la Postul de Poliție Farcașa, localitatea unde inculpata s-a mutat recent. „Desemnează IPJ Neamț – Postul de Poliție Farcașa cu supravegherea inculpatei Gheorghiu Alexandra“, se mai spune în soluția instanței.

Toți inculpații au atacat sentința Tribunalului, astfel încât dosarul ajunge din nou la Curtea de Apel București, care, la rândul ei, zilele acestea va da o decizie definitivă.

Procesul de fond urmează să aibă primul termen, după ce în luna noiembrie 2015 Tribunalul București a admis rechizitoriul DIICOT și a dispus începerea judecății. Cap de afiș al dosarului este Marin Adrian Botez, alias Țâță, care este acuzat de constituirea grupării care ar fi comis 29 de tâlhării și spargeri, din 2011 încoace, în Anglia, Belgia, Italia, Franța, Germania, Austria, Danemarca, Andora.

Cristina IORDACHE