Cei dornici să lucreze în afara ţării au la dispoziţie această reţea, EURES, care este organizată în cadrul Agenţiei Judeţene Neamț de Ocupare a Forţei de Muncă (AJOFM). Reţeaua este menită să stimuleze mobilitatea la nivel european a forţei de muncă şi libera circulaţie a lucrătorilor.
“Agenţia Naţională de Ocupare a Forţei de Muncă este membru în reţeaua EURES din anul 2007 şi oferă prin agenţiile teritoriale servicii de mediere a muncii în spaţiul Uniunii Europene şi spaţiul economic european. “ a spus Daniel Chirilă, directorul executiv al AJOFM Neamț.
În anul 2014, au solicitat informaţii despre locurile de muncă vacante publicate pe reţea 671 de nemţeni, iar dintre aceştia, 203 au solicitat un suport mai accentuat, fiind astfel ajutaţi să-şi completeze CV-ul şi să-şi pregătească dosarele pentru a accesa locurile de muncă din reţeaua EURES.
În acest sens, directorul Daniel Chirilă ne-a explicat că “Avem consilierul EURES din cadrul agenţiei locale Piatra Neamţ, care ţine legătura cu agenţia naţională şi cu ceilalţi consilieri; de asemenea mai avem persoane instruite şi în agenţiile din Roman şi Târgu Neamţ, care pot oferi informaţii primare, direcţionând oamenii către agenţia din Piatra Neamţ. Fiecărei persoane i se explică aspectele condiţiilor de muncă din fiecare ţară. Sunt de asemenea informaţi cu anumite aspecte culturale care ţin de fiecare ţară, precum tradiţii la care trebuie să se adapteze pe care trebuie să le respecte dacă doresc să se integreze în comunitatea respectivă. În anumite cazuri, consilierul nostru EURES poste chiar să contacteze consilierul EURES din zona respectivă pentru mai multe detalii.”
Cele mai solicitate ţări de către nemţeni şi cei mai activi angajatori la nivel european sunt Germania, Danemarca, Spania, Marea Britanie şi ţările nordice.
“În momentul de faţă, este o ofertă destul de generoasă de locuri de muncă prin acest sistem. Avem locuri de muncă în Germania, de factor poştal, cu un salariu de 2000 euro brut / luna şi cu sprijin în găsirea unei locuinţe în zona Stuttgart; locurile de muncă în Germania aproape toate au ca şi condiţie cunoaşterea limbii germane. Tot în Germania, mai sunt locuri de muncă în domeniul alimentaţiei publice – ajutor bucătar, ospătar, bucătar, cameristă, personal în industria gastronomiei de sistem – toate aceste locuri plecând de la un salar de la 1300 de euro / brut până la 2200 euro. Ofertele sunt de regulă însoţite de facilităţi adiacente, precum locuinţă pentru operioadă determinată, sau sprijin în găsirea unei locuinţe.” a precizat Daniel Chirilă, preşedintele Agenţiei Judeţene de Ocupare a Forţei de Muncă Neamţ.
În cazul în care nu cunoaşteţi limba engleză sau germană, nu disperaţi! AJOFM Neamţ oferă de asemenea instructaj în acest domeniu.
“Ţinând cont de barierele lingvistice, noi ne-am dezvoltat laboratoare de limbi străine în cadrul centrelor de formare profesională şi ne-am autorizat anul trecut să organizăm cursuri de iniţiere şi perfecţionare în limba engleză şi limba germană. Limba germană a fost un pionerat aici, ţinând cont că sunt puţini lectori în zonă care să predea. La germană am optat pentru a ne autoriza într-un curs de 120 de ore, pentru că în Germania, condiţiile minime este să urmezi un curs de cel puţin această durată.” a declarat Daniel Chirilă.
Costurile de transport cad în sarcina celui care doreşte să obţină un loc de muncă în străinătate, însă angajatorul este posibil ca în unele cazuri să acopere aceste cheltuieli.
“Sunt în Europa şi programe care suportă costul de transport. Chiar şi la noi, anumite acorduri bilaterale prevăd că se deduce ulterior din îndemnizaţia pe care ar trebui să o primească. Statele care caută forţe de muncă au programe proprii; de exemplu, în Germania este un proiect european finanţat de statul German dar şi de Uniunea Europeană, <<Primul meu job în Germania>>, în cadrul căruia, pentru anumite persoane tinere care vor să lucreze la ei, e un fel de ucenicie: li se asigură transportul, li se deduce valoarea cursului de limbă germană în caz că îl fac la un furnizor privat din ţară, cazare, masă şi o anumită indemnizaţie.” a detaliat directorul agenţiei, Daniel Chirilă.
Chiar dacă sunt departe de familie, românii care optează pentru astfel de locuri de muncă în afara ţării beneficiază de contracte de muncă legale, de o îndemnizaţie consistentă în raport cu media salariilor din România şi de un program sigur, verificat de către statul român. Cu experienţa şi banii obţinuţi în afara graniţelor, unii români întorşi acasă au pornit afaceri pe cont propriu, afaceri bazate pe sistemele văzute în occident sau în ţările nordice.
Detalii despre oferte pot fi obţinute accesând portalul EURES – www.eures.anofm.ro sau de la consilierul EURES pentru judeţul Neamt.
OANA DOBRE