Cazuri de rujeolă la copii nevaccinați în Horia, Valea Ursului și Roman

* 91 de vaccinări au fost făcute abia după depistarea copiilor bolnavi *Directorul executiv al DSP Neamț, dr. Dan Morenciu, propus de minister pentru demitere, deja nu și-a mai pus semnătura pe comunicatele de presă

În doar câteva zile, 10 copii nevaccinați din județul Neamț au fost diagnosticați clinic cu rujeolă și se află sub tratament în Spitalul Municipal de Urgență Roman. Cei mai mulți sunt din Horia, car sunt și cazuri din Valea Ursului și dintr-un cartier „rău famat“ din Roman.

La toate suspiciunile, apărute în perioada 24-26 iulie, se identifică contacții și se mobilizează de către medicii de familie la vaccinare. Acțiunile sunt în desfășurare. Suspecții sunt izolați în secția Boli Infecțioase Roman și prezintă forme ușoare și medii de boală. În cadrul anchetei epidemiologice s-au vaccinat 91 de contacți ai celor suspecți de rujeolă“, ne-a transmis Direcția de Sănătate Publică Neamț, printr-un comunicat de presă asumat doar de dr. Mirela Grădinaru, purtător de cuvânt, și de dr. Roxana Pipirigeanu, șef Compartiment epidemiologie. Până acum, fiecare comunicat era semnat și de directorul executiv Dan Morenciu, plus dr. Daniela Marcoci, director adjunct. Cei doi sunt propuși de ministrul sănătății pentru demitere, fiind găsiți vinovați pentru rata extrem de mică de vaccinare împotriva rujeolei, pe fondul epidemiei aflată în plină desfășurare anul acesta.

Dr. Grădinaru a precizat că până în prezent în județul Neamț s-au confirmat 10 cazuri de rujeolă, dintre care un caz în luna iulie, la un copil venit din localitatea Băcești, județul Vaslui.

Complicații ale rujeolei: infecții pulmonare, ale creierului, naștere prematură sau avort

Rujeola poate fi o boală gravă la toate grupele de vârstă, subliniază specialiștii, însă este deosebit de periculoasă în cazul copiilor mai mici de 5 ani și la adulții cu vârste de peste 20 de ani. Conduce frecvent la complicații severe, cum ar infecțiile pulmonare joase, infecții ale creierului și infecții bacteriene secundare – acestea din urmă necesită tratament, antibiotic.

Rujeola sau pojarul este o infecție virală foarte contagioasă care apare ca o erupție cutanată și care are simptome asemănătoare cu răceală. Boala se transmite pe calea aerului, prin tuse sau strănut. Virusul rujeolic poate trăi până la două ore pe diferite suprafețe sau în aer și poate infecta 90% din persoanele sensibile. Înainte de crearea vaccinului împotriva rujeolei, boala afecta aproape fiecare persoană în timpul copilăriei. Deși imunizarea a redus incidența rujeolei în Europa, boala continuă să provoace focare frecvente în comunitățile de copii nevaccinați.

Principalele simptome ale rujeolei apar la aproximativ două săptămâni după ce copilul a fost infectat. Rujeola începe să se manifeste prin ochi roșii, secreții nazale, tuse și febră mare, după care apare erupția cutanată.

Complicațiile rujeolei pot fi pneumonia, encefalita, iar la femeile gravide boala poate duce la pierderea sarcinii, la naștere prematură sau la nașterea unui copil cu o greutate mică.

Geanina NICORESCU