În cazul braconajului de păsări protejate, dosar penal pentru 4 italieni şi un român

Tot globul a aflat că opt italieni au plecat din ţara noastră cu valizele burduşite de păsări protejate de lege. Înaripatele ucise la o partida de vânătoare din Săbăoani- Neamţ sunt delicatese în Italia. Cum au acţionat autorităţile din ţară în acest caz?

Polițiștii Serviciului Arme Exploxivi Substanțe Periculoase s-au sesizat din oficiu şi împreună cu reprezentanții Gărzii Forestiere Suceava şi a Gărzii Judeţene de Mediu Neamţ au desfășurat un control la asociația de vânătoare, ne informează reprezentanţii IPJ Neam.

Se ştie că braconierii au trecut fără probleme prin filtrele aeroportului din Bacău, dar au fost reţinuţi, de autorităţile italiene, chiar la aterizare în Bergamo. Partida de vânătoare a fost organizată special pentru braconierii italieni în Neamţ, pe fondul de vânătoare administrat de AVPS Roman. Au fost împuşcate peste 1100 păsări din speciile ciocârlii, codobaturi, scatii, sticleţi, florinte, inăriţe și cânepari.

În urma controlului efectuat, polițiștii au stabilit faptul că un număr de 5 bărbați – un cetețean român și 4 cetățeni italieni- au deținut o autorizație de vânătoare colectivă pentru vânarea în total a 110 păsări. În cauză a fost întocmit dosar penal pentru săvârșirea infracțiunii de braconaj cinegetic, cercetările urmând să stabilească proveniența diferenței de aproximatix 1000 păsări care se pare că a fost găsită asupra cetățenilor italieni pe aeroportul din Bergamo”, ne-a transmis IPJ Neamţ, printr-un comunicat.

Societatea Ornitologică Română (SOR) a precizat, la rându-i, că acesta nu este primul caz de braconaj la păsări comis de vânătorii italieni în România. În 2009, în Balta Mare a Brăilei, un braconier italian a fost prins cu 2000 de ciocârlani. În 2010, în județul Brăila au fost prinși 15 braconieri italieni cu mii de ciocârlii, ciocârlani și prepelițe. În 2011, vameșii unguri au interceptat un transport de 11.000 de ciocârlii vânate în România și care plecau spre Italia. În 2013, un alt italian a fost prins în Ialomița cu 5.400 de ciocârlii braconate.

SOR a mai precizat, într-un comunicat postat pe propriul site, că trebuie înăsprit controlul de la Vamă: “acești braconieri sunt prinși fie de vameșii din Ungaria, fie de cei din Italia, dar reușesc să treacă de Poliția de Frontieră din România cu specii protejate braconate. În acest sens, SOR își oferă tot sprijinul pentru ca ofițerii Poliției de Frontieră să învețe să diferențieze speciile de păsări sălbatice protejate, pentru a putea opri braconierii pe teritoriul României”.

Geanina NICORESCU