* Prefectul: „Sistarea apei nu e o măsură inspirată, dar datoriile trebuie plătite” * Preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ cere demisia şefului de la ApaServ * Cătălin Dughir: „Întâi îmi cere să intensific recuperarea datoriilor şi acum mă scoate vinovat? Nici o demisie!”
O mână de pietreni a protestat, ieri, în faţa Palatului Administrativ Neamţ, la ora când, din pură coincidenţă, presa deja era acolo pentru ceremonia de investire a noului subprefect. Cei 15-20 de oameni adunaţi scandau împotriva măsurii de sistare a apei reci şi faţă de INTENŢIA oficialilor de a scumpi apa. După cum deja se ştie, în tot judeţul au avut loc debranşări de la sistemul centralizat de furnizare a apei, câteva mii de familii fiind lăsate să se spele la lighean şi obligate să care apă de la pompele improvizate, montate în faţa blocurilor chiar de lucrătorii ApaServ, conform deciziei luate de conducerea Companiei ApaServ.
Protestatarii au fost invitaţi la discuţii de prectul George Lazăr, de vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dan Manoliu şi de Cătălin Dughir, managerul ApaServ (chemat de reprezentanţii CJ în faţa protestatarilor).
„Ca prefect sunt de acord că trebuie luate măsuri pentru recuperarea datoriilor, dar tăierea apei, acum, pe caniculă nu e o măsură inspirată. Trebuie să ne gândim și la siguranța sanitară a populației. Pe astfel de temperature, pentru recuperarea datoriilor trebuie recurs la alte modalități juridice”, a afirmat prefectul George Lazăr.
Şeful de la ApaServ susţine că a luat decizia radicală de a strânge robinetul la asociaţiile de locatari cu datorii exorbitante după ce însuşi preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Culiţă Tărâţă, i-a cerut să intensifice recuperarea datoriilor. Dar imediat după ce protestatarii s-au dus acasă, conducerea Consiliului Judeţean a emis un comunicat de presă: „Pentru faptul că, în plină perioadă caniculară, conducerea Companiei Judeţene APA SERV, a decis sistarea furnizării apei potabile către o parte din populaţie, lipsind astfel cetăţenii de un drept elementar şi provocând nemulţumirea asociaţiilor de proprietari şi a cetăţenilor buni-platnici, preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, dl. Culiţă Tărâţă, solicită public demisia dlui. Dughir Ionuţ Cătălin din funcţia de manager general al Companiei APA SERV”.
Contactat telefonic, managerul Cătălin Dughir ne-a declarat: „Am auzit şi eu de acest comunicat, pe care eu nu l-am primit. Nu-mi dau nici o demisie. Întâi domnul Culiţă Tărâţă îmi cere să intensific recuperarea datoriilor, iar acum îmi cere demisia că de ce am luat măsuri. Ei bine, măsura luată este perfect legală, ba mai mult, am pus pompe la blocuri, deşi nu era obligatoriu”.
Deocamdată, ApaServ nu renunţă la măsura debranşării rău-platnicilor. Dar nici şeful CJ nu se dă bătut. Războiul apei pare a avea și alte conotații (a se vedea și episodul cu alba-neagra la C.A-ul ApaServ). Bun-platnicii – victime colaterale.
Geanina NICORESCU
De ce in orice conflict intre institutii principala problema nu este OMUL, cel care e bolnav si sta la etajul 2, 3 sau 4 si nu-si poate cara apa de la o pompa improvizata, copilul, de la sugar pana la orice varsta caruia trebuie sa i se asigure sanatatea, persoana de varsta a 3-a care deabea se poate deplasa la doctor sau la farmacie.
OMUL in societatea romaneasca de astazi nu mai conteaza domnilor conducatori de institutii, care sunteti in slujba OMULUI-cetatean care v-a votat, sau pe baza a carui vot ati avut acces la functii???????
Dumnezeu vegheaza totusi acest OM si ar trebui sa va ganditi si d-voastra ca nu suteti vesnici pe functii.