Câteva zile cu temperaturi primăvăratice

11/12/2017

*Miercuri, 13 decembrie, la Piatra Neamț vor fi 14 grade Celsius!
În Neamț, valul de aer rece nu va persista prea mult. De mâine, temperaturile maxime ale aerului vor urca de la o zi la alta, ajungând chiar și până la 14 grade Celsius. Nici noaptea frigul nu-și va mai pune amprenta, minimele din termometre vor fi cuprinse între 1 și 3 grade Celsius. Vântul va avea unele intensificări izolate.
Pentru astăzi, la Piatra Neamț, Administrația Națională de Meteorologie estimează e vreme rece și ușor instabilă, respectiv ninsori. La amiază, valoarea maximă a aerului va urca până la două grade Celsius. Noaptea va fi rece, cu o minimă de minus 5 grade Celsius. A doua zi se vor înregistra valori mai ridicate, e vorba de 9 grade Celsius. Cerul va fi mai mult acoperit. Miercuri va fi cel mai cald. La prânz, valoarea din termometre va arăta 14 grade Celsius. După lăsarea întunericului vor fi 3 grade Celsius. Și joi, timpul va fi deosebit de cald pentru această perioadă, cu temperaturi de 12 grade Celsius. Cerul va fi mai mult acoperit. Vântul va avea unele intensificări izolate. Vineri și sâmbăta va fi cald, însă e posibil să plouă. După-amiază, temperatura aerului va urca până la 9-11 grade Celsius. Duminică se răcește din nou.
Ieri la amiază, la ora 12, era frig prin tot județul. Ninsese, iar cerul era acoperit. La Piatra Neamț se înregistrau 0 grade Celsius, iar la Târgu Neamț și Roman valoarea din termometre arăta câte minus 1 grad Celsius. Cel mai rece era pe masivul Ceahlău, unde temperatura aerului scăzuse până la minus 11 grade Celsius. Tot acolo, dimineață, grosimea stratului de zăpadă măsura 33 de centimetri.
Pentru weekendul trecut, ANM a emis o informare de precipitații mixte și intensificări ale vântului. Conform meteorologilor,  în vestul, centrul, nordul și nord-estul țării, vor fi precipitații moderate cantitativ, la început sub formă de ploaie și lapoviță, apoi vor predomina ninsorile și local se va depune strat de zăpadă. În regiunile sudice și sud-estice precipitații locale se vor semnala în cursul nopții de sâmbătă spre duminică și în prima parte a zilei de duminică și vor fi ploi, dar trecător și lapoviță sau ninsoare.La munte aria ninsorilor va fi în extindere începând cu masivele vestice, iar vântul va prezenta intensificări susținute.Temporar vântul se va intensifica și în zonele joase de relief, cu viteze în medie de 45…55 km/h. Pe lângă informarea meteo, ANM a mai emis o atenționare de cod galben, care a fost valabilă în perioada 9 decembrie-10 decembrie, ora 16. Conform meteorologilor, în intervalul menționat, în toate zonele de munte, temporar vor fi ninsori local însemnate cantitativ și cu depunere de strat consistent de zăpadă. Vântul va avea intensificări cu viteze ce vor depăşi 60…70 km/h, iar pe creste peste 80…90 km/h, viscolind ninsoarea şi determinând scăderea vizibilităţii.
V. ANDRIEȘ