Cât se fură din pădure într-o lună: Peste 450 mc de lemn confiscat, 6 maşini puse sub sechestru şi amenzi de 270.000 lei

 

*Poliţişti, pădurari, jandarmi şi gardieni silvici au făcut sute de controale în septembrie

Luna septembrie a fost una în care oamenii legii au intensificat acţiunile de control, pe toate palierele, pentru combaterea furtului de lemn.

Zeci de poliţişti, însoţiţi de jandarmi, de pădurari şi de gardienii pădurii au bătut judeţul în lung şi în lat, prin descinderi la parchete, la gatere, prin filtre la marginea pădurii şi prin controale în trafic, toate cu scopul protejării aurului verde şi a economiei locale.

Amplele controale au avut, în numai o lună, rezultate notabile, ce evidenţiază neregulile de la exploatare şi până la comercializare. La finalul acţiunii din luna septembrie a acestui an, cifrele arată dimensiunea prăduirii: sute de metri cubi de lemn confiscat, sute de maşini verificate în trafic, o medie de 3 infracţiuni pe zi în domeniu. Fiind o lună de aprovizionare cu lemne pentru iarnă, cea mai mare parte din confiscări sunt lemnele de foc. ,,Având în vedere implicaţiile deosebite asupra mediului înconjurător, asupra

ecosistemului şi economiei naţionale, asigurarea integrităţii fondului forestier a reprezentat permanent o prioritate de acțiune pentru Poliţia Română, care prin structurile sale specializate de ordine publică, a întreprins, în baza unui plannațional, numeroase activităţi pentru prevenirea şi combaterea delictelor silvice în perioada 1-30 septembrie 2016. În cadrul acţiunilor coordonate de Poliţia Română, au fost angrenate efective de poliţie din cadrul inspectoratelor de poliţie judeţene, specialişti din cadrul inspectoratelor teritoriale de regim silvic şi de vânătoare, specialişti din cadrul direcţiilor sau gărzilor silvice, precum şi jandarmi. La nivel județean, în luna septembrie a acestui an polițiștii nemțeni au efectuat 440 de controale pentru prevenirea şi combaterea tăierilor ilegale de arbori din păduri dar şi a faptelor ilegale asociate din circulaţia, depozitarea, prelucrarea şi comercializarea materialului lemnos”, a declarat inspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.

Peste 700 de maşini oprite în trafic

La cele 440 de controale direcţionate, poliţiştii nemţeni au derulat 384 de verificări pe drumurile publice, fiind oprite pentru control 734 de mijloace de transport.

Echipele au făcut, luna trecută, 29 de controale în fondul forestier și 27 la locurile de depozitare și comercializare a materialului lemnos. ,,În urma activităților desfășurate, au fost constatate 88 de infracțiuni, dintre

care 18 la Codul Silvic și au fost aplicate 481 de sancțiuni în valoare de

266.470 lei”, a precizat aceeaşi sursă. Abaterile la regimul silvic au adus celor depistaţi nu doar amenzi, ci şi confiscarea lemnului fără documente. Polițiștii  au confiscat în luna septmbrie 452,83 mc de lemn, din care 329 mc este lemn de foc, iar 88,81 mc este lemn de lucru, în timp ce cheresteaua depăşeşte 33 mc. În cazul transporturilor nelegale de lemn, şoferii au fost amendaţi şi lemnele confiscate, iar în plus maşinile folosite (6) au fost puse sub sechestru.

Luna trecută, Poliţia Neamț a primit 13 sesizări privind posibile transporturi ilegale de material lemnos. ,,Sesizările au fost efectuate prin apeluri la S.N.U.A.U 112 – Radarul Pădurilor. Toate sesizările au fost verificate în teren de structurile de ordine publică, iar acestea nu s-au confirmat, constatându-se faptul că transporturile semnalate erau efectuate în conformitate cu prevederile legale”, a mai spus ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.

Astfel de acţiuni în sistem integrat continuă şi în luna octombrie 2016.

Cristina IORDACHE