O singură sămânță, un leu bucata
Castravetele amar este fructul exotic despre care cercetătorii vorbesc ca de un adevărat panaceu. Rodul plantei de origine asiatică a fost supranumită ”insulină vegetală”, însă are și efecte antitumorale dovedite și susține funcționarea unor organe importante precum ficatul sau fierea.
În fața cererii tot mai mari de castravete amar pe piața românească, micii fermieri au început să cultive castravetele cam de câțiva ani, iar exploatațiile lor agricole se extind permanent. Se spune că primele semințe de castravete verde au apărut la noi acum patru-cinci ani, însă abia acum au crescut vânzările, odată ce românii au aflat din presă despre acest fruct miraculos.
*O plantă produce 20 de castraveți amari
Castraveții amari sunt plante agățătoare care se pot crește în două feluri: fie pe spaliere pe care se pot întinde până la 3-4 metri, fie lăsate pe pământ să se întindă. În ceea ce privește plantarea semințelor, aceasta se face la o distanță de un metru între plante și doi metri între rânduri. O plantă dă în jur de 20 de fructe, iar mărimea acestora variază între 50-60 de grame, dar poate ajunge și la 300 de grame.
De obicei, fermierul vinde fructele în piață la bucată și cere între 3 și 5 lei, ceea ce poate conduce la un preț de 100 de lei pentru un kilogram de castravete amar. Mai avantajoasă este vânzarea semințelor de castravete amar, care se vând cu 1 leu bucata.
*Cultura nu are nevoie de irigații
Castravete amar se adaptează foarte bine solului și climatului din zona noastră. Se plantează în lunile aprilie-mai. Pentru coacere are nevoie de căldură, până la 32 de grade. Planta este foarte rezistentă la secetă, nu necesită irigare și nu are nici dăunători naturali. Dacă, în cazul castraveților obișnuiți, ultimii ani au fost foarte slabi productivi din cauza dăunătorilor, castravetele amar nu are aceste probleme.
Fructele se pot păstra în stare proaspătă până la două săptămâni în frigider, se pot mura, sau se usucă și se dau prin râșnița de cafea obținându-se un praf pe care diabeticii îl consumă, un vârf de cuțit, înainte de masă.
Tina CONDREA