Case în pericol din cauza coșurilor de fum

15/11/2018

Ziua de marți, 13, a fost marcată de două incendii la locuințe particulare, generate din cauza unor probleme la coșurile de fum.
Aproape de ora 8, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost anunțat, prin Sistemul național unic pentru apeluri de urgență „112”, despre producerea unui incendiu la o locuinta particulară în satul Talpa, comuna Bargăoani. La locul indicat, s-a deplasat un echipaj de pompieri de la Detașamentul Piatra Neamț cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, care a stins incendiul. În urma evenimentului au ars: cca 3 mp perete și cca 1 mp planșeu construit din șipcă și lut. Incendiul ar fi izbucnit din cauza coșului de fum neprotejat termic.
Tot coșul de fum, dar de astă dată necurățat, a provocat panică într-o familie din Dumbrava Roșie. La ora 19.37, Dispeceratul Integrat ISU – Ambulanță al județului Neamț a fost sesizat despre producerea unui incendiu la un coș de fum în satul Cut, comuna Dumbrava Roșie. La locul indicat, s-a deplasat un echipaj de pompieri de la Detașamentul Piatra Neamț cu o autospecială de lucru cu apă și spumă, care a stins incendiul, în urma căruia a ars funinginea din coșul de fum necuratat. Din fericire incendiul nu s-a extins datorită intervenției prompte a pompierilor.
Frigul de afară s-a asprit, așa încât tot mai mulți gospodari folosesc sobele ori centralele termice pe lemne pentru încălzire. În acest context, pompierii roagă populația să nu uite să curețe coșurile de evacuare și să fie foarte atenți la amplasarea lor față de materiale combustibile.
Geanina NICORESCU