Casă mistuită de foc în jumătate de oră, la Tarcău

acoperis_in_flacari*Vecinul a sunat la 112 şi a salvat două femei de la moarte sigură

*Primarul Iulian Găină ajută familia greu încercată ca până la vară să se mute în casă nouă

Momente de coşmar pentru o familie din satul Brateş, comuna Tarcău. Flăcările izbucnite de la acoperiş, duminică noaptea, au mistuit casa din lemn cât ai clipi, iar proprietara a făcut un atac de panică. Doar ea, în vârstă de 71 de ani, şi fiica ei, de 48 de ani, erau în casă în momentul izbucnirii incendiului, băiatul acesteia, un tânăr de 22 de ani, fiind cu prietenii şi întorcându-se exact în momentul când casa ardea.

După apelul la 112 efectuat de un vecin care a observat flăcările, aproape de ora 22, la locul dezastrului au ajuns rapid 12 militari cu două autospeciale şi o ambulanţă SMURD de la ISU Neamţ, cărora li s-au alăturat 10 pompieri de la serviciul privat al unei firme din Tarcău, localnici. „Forţele de intervenţie au lichidat incendiul la ora 00,30. În urma evenimentului, au ars casa din lemn, pe o suprafaţă de aproximativ 70 mp, şi bunurile din interiorul acesteia. Cauza probabilă a incendiului este un burlan metalic amplasat în apropierea lemnului din construcţia casei”, a declarat sublocotenentul Andrei Grancea, ofiţerul de presă al ISU Neamţ. Vecinul a fost cel care a intrat în casă şi le-a trezit pe cele două femei, salvându-le astfel de la o moarte sigură. Mama proprietarei, în vârstă de 71 de ani, a suferit un atac de panică şi a fost asistată de paramedici, care i-au acordat primul ajutor şi au stabilizat-o, nemaifiind nevoie să fie transportată la spital.

Din fericire, nu s-a înregistrat nici o victimă omenească, dar din păcate căsuţa bătrânească era singurul cămin pentru cele trei generaţii ce locuiau acolo. Familia este greu încercată acum, după ce anul trecut băiatul şi-a pierdut tatăl. „Am fost acolo, la locul incendiului, şi de când sunt eu n-am văzut aşa ceva. În mai puţin de jumătate de oră casa era arsă!”, declară primarul Iulian Găină. „O casă veche, din lemn, iar acum familia nu are unde să locuiască. Aşa încât am decis să le oferim o cameră la cantonul silvic, până ce eu, vicele şi alţi câţiva localnici îi ajutăm şi le ridicăm o casă, din banii noştri, pentru că nu au nici un fel de posibilităţi. Deja am vorbit la silvic şi asigură lemnul şi acoperişul, o altă firmă ne dă nisipul, cred că până la vară se pot muta în casa nouă – una la fel, nici mai mare, nici mai mică ”, mai spune edilul de Tarcău, care are această iniţiativă acum, în Postul Paştilor.

Pentru ca nemţenii să evite asemenea tragedii, conducerea Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Petrodava” al judeţului Neamţ recomandă achiziţionarea de detectoare de fum tip autonom. „Aceste aparate vor semnaliza, încă din fază incipientă, izbucnirea unui incendiu. Astfel, persoanele din incinte se vor evacua, fără ca viaţa să le fie pusă în pericol. În plus, prin anunţarea promptă a evenimentului, echipajele ISU vor ajunge la locul acţiunii înainte ca  pagubele să fie însemnate, iar prin misiunea lor, vor salva bunurile care nu au fost distruse deja”, mai spune ofiţerul de presă al ISU Neamţ.

 

*Pompierii şi poliţiştii cercetează incendiul de la un magazin din Ceahlău

 

Tot duminică s-au mai produs două incendii. O lumânare lăsată aprinsă a provocat un incendiu duminică dimineaţă, într-un apartament de pe bulevardul Decebal, cartierul Precista din Piatra Neamţ. Proprietara era plecată de acasă când vecinul a simţit miros de fum şi imediat, fără să mai stea pe gânduri, a sunat la 112 şi a chemat pompierii. În cel mai scurt timp, la faţa locului au ajuns cinci militari cu o autospecială, de la Detaşamentul de Pompieri din Piatra Neamţ, şi au acţionat pentru stingerea focului. „Faptul că incendiul a fost anunţat rapid şi distanţa de la locul unde acesta se manifesta şi unitatea de pompieri este scurtă au făcut ca pagubele să fie minime”, a declarat sublocotenentul Andrei Grancea. Pompierii au stins repede incendiul, în urma căruia a ars o placă din PFL a unui dulap şi s-a deteriorat o porţiune dintr-o conductă a instalaţiei de apă menajeră şi o porţiune din conducta de alimentare cu apă a spălătorului din bucătărie.

Seara, o altă casă, din Turtureşti, comuna Girov, a luat foc de la coşul plin de funingine. Cinci pompieri pietreni au acţionat şi un voluntar din localitate, stingând rapid focul.

Vineri, 13 martie, o zi cu ghinion pentru patronul unui magazin din comuna Ceahlău. Un apel la 112 efectuat la ora 22,17 anunţa dispeceratul ISU Neamţ că a izbucnit un incendiu la un chioşc. La locul indicat au ajuns 7 subofiţeri de la Garda de Intervenţie Poiana Teiului care au acţionat cu două autospeciale de lucru cu apă şi spumă şi împreună cu 4 voluntari ai comunei Ceahlău cu o autospecială de stins incendii. Când au intervenit pompierii, ardeau chioşcul şi un perete din lemn al depozitului lipit de magazin, astfel că s-a acţionat pentru protejarea depozitului şi a materialelor din interiorul acestuia. „Forţele de intervenţie au stins incendiul după o oră iar cauza probabilă este în curs de stabilire”, a mai declarat ofiţerul de presă al ISU. Poliţia cercetează, la rându-i, acest eveniment.

Cristina IORDACHE