Carnea “infestată” a ajuns şi în Neamţ / Percheziţii DIICOT la o firmă din Dumbrava Roşie

diicot

*Patronul este bănuit de implicare în gruparea care a produs un prejudiciu estimat la 24 milioane de lei din evaziunea fiscală cu carne *Reţeaua a făcut patroni peste noapte chiar şi cetăţeni din Kenya, iar firmele erau folosite doar câteva luni

Procurori DIICOT şi poliţişti de la Direcţia de Combatere a Criminalităţii Organizate din cadrul IGPR, sprijiniţi de jandarmi, au descins la prima oră a zilei de ieri la domiciliul unui bărbat şi apoi la sediul firmei acestuia, din Dumbrava Roşie. El este suspectat de implicare în reţeaua destrămată ieri printr-o amplă acţiune a DIICOT, grupare care a produs un prejudiciu de 24 milioane de lei din evaziunea fiscală cu carne importată din spaţiul intracomunitar.

Oamenii legii au condus la audieri 45 de persoane, care au răspuns acuzaţiilor de evaziune fiscală, spălare de bani, comercializare de produse alterate, cumpărare de influenţă şi trafic de influenţă. “Din cercetări a reieşit că, persoane din mai multe ţări (precum Republica Moldova, Ucraina, Kenya, România), erau racolate şi convinse, în schimbul unor sume modice, să înfiinţeze societăţi comerciale sau să achiziţioneze, pe numele acestora, astfel de entităţi, care funcţionau o scurtă perioadă de timp (2-3 luni)”, se arată într-un comunicat al IGPR. “Un alt membru al grupării efectua operaţiuni în conturile bancare şi în numele societăţilor comerciale. Societăţile erau ulterior folosite pentru efectuarea de achiziţii intracomunitare sau pentru a fi interpuse în circuitele economice”.

 

*Carnea alterată era distribuită şi în fast-fooduri

Anchetatorii au date potrivit cărora produsele alimentare erau achiziţionate din spaţiul comunităţii europene, din ţări ca Polonia, Cehia, Olanda, Marea Britanie şi Franţa), şi erau comercializate tot prin firmele din cadrul grupării. “Pe numele societăţilor care realizau achiziţii intracomunitare de carne vrac se întocmeau fictiv documente ce atestau livrarea cărnii către un lanţ de societăţi comerciale autohtone. În fapt, marfa ajungea direct la destinatarul final”, se mai arată în comunicatul autorităţilor, destinatar final însemnând inclusiv fast-food-uri. Reţeaua importa chiar şi carne alterată care, potrivit agenţiilor de presă, era vândută şi de o firmă de catering deţinută de soţia unuia dintre membri. Presa de la Bucureşti spune că în acţiunea de ieri au fost reţinuţi un inspector vamal şi un inspector OPC.

Peste 200 de poliţişti şi jandarmi au efectuat cele 48 de percheziţii la domiciliile şi societăţile comerciale ale mai multor persoane de pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor Ilfov, Iaşi, Cluj, Bihor, Dâmboviţa, Neamţ, Satu Mare, Braşov, Constanţa, Giurgiu. Acţiunea a beneficiat de suportul de specialitate al SRI, la descinderi luând parte ofiţeri DGA şi jandarmi, potrivit comunicatului official.

Cristina IORDACHE