Carnea împuţită din hala arsă- „potenţial risc pentru sănătatea publică”

DSP Neamţ: Focarul de la piaţă trebuie asanat

* SC URBAN SA  a întocmit un plan de anihilare a acestui  focar, care va fi pus în aplicare imediat ce se va da acceptul intrării in hală

* „Reasiguratorul ne-a transmis, negru pe alb, un „NU!” bolduit”, a spus consilierul juridic al SC Urban

* Poliţia a dat OK-ul pentru că s-a finalizat ancheta criminalistică, însă ordinul reasiguratorului cântăreşte cel mai greu

Conducere Direcţiei de Sănătate Publică Neamţ a emis o informare sub formă de comunicat de presă privind măsurile igienico-sanitare  stabilite cu SC Urban SA pentru igienizarea halei arse, având în vedere că în incintă au rămas resturi de carne şi peşte care deja emană miros pestilenţial. DSP Neamţ a stabilit că „focarul de infecţie trebuie anihilat”, conducerea SC Urban este de acord, Poliţia şi-a dat, la rându-i, ok-ul, însă reasiguratorul firmei de asigurare Astra este împotriva demarării oricăror acţiuni de pătrundere în incintă şi consideră că orice intervenţie va fi interpretată ca distrugere a… probelor.

 

*SC Urban SA a trimis solicitări la SC Protan, SC Bratner şi la firma autorizată DDD

 

„După stingerea incendiului, în incinta halei centrale a fost interzis accesul instituţiilor şi altor persoane, cu excepţia celor care au atribuţii în stabilirea cauzelor care au dus la producerea acestuia. Având în vedere că de la eveniment au trecut aproximativ 10 zile, produsele perisabile  au intrat în descompunere şi  putrefacţie iar mirosul emanat  generează disconfort vecinătăţilor dar şi un potenţial risc pentru sănătatea publică. Din motivul sus menţionat, pînă în prezent nu s-a putut lua nici o măsură privind  îndepărtarea acestor produse pentru dezinfecţia şi igienizarea suprafeţei respective. Conducerea  SC URBAN SA  a întocmit un plan de asanare a acestui focar, care va fi pus în aplicare imediat ce se va da acceptul  intrării in hală. În acest sens, a emis adrese de solicitare către firmele S.C. PROTAN S.A. pentru resturile de origine animaliera, S.C. BRATNER  pentru reziduurile vegetale si reciclabile şi firma autorizată DDD pentru dezinsecţie, dezinfecţie, deratizare”, ne-a comunicat DSP Neamţ, prin intermediul biroului de presă.

Cu adresa nr.716937/29.07.2014, Inspectoratul Judeţean de Poliţie Neamţ a comunicat către S.C. URBAN S.A. că cercetarea criminalistică s-a încheiat şi se pot dispune măsuri pentru dezafectarea şi igienizarea zonei.

„Cercetările la faţa locului s-au terminat, însă continuă audierea persoanelor, cu dispunerea de expertize şi alte activităţi specifice, urmând ca şi coroborat cu concluzia ISU să se dispună o soluţie prin Parchet”, a declarat subinspectorul Elena Bulgărea, ofiţerul de presă al Poliţiei Neamţ.

Cu alte cuvinte, Poliţia şi-a dat OK-ul pentru intrarea în hală, din punctul său de vedere, pentru că a fost finalizată cercetarea criminalistică la faţa locului, însă ancheta continuă. Din păcate, „unda verde” din partea Poliţiei nu înseamnă mare lucru pentru cei de la Urban, în condiţiile în care asiguratorul halei a transmis un NU categoric!

 

* Reasiguratorul: locul trebuie păstrat neatins pentru că ancheta continuă

„Reasiguratorul firmei de asigurări la care avem încheiată poliţa nu dă ok-ul pentru intrarea în hală pentru dezinfecţie. Iar noi suntem obligaţi să respectăm această dispoziţie pentru că nu putem pierde asigurarea. Orice mişcare greşită duce la pierderea banilor. Şi săptămâna trecută, şi ieri, reasiguratorul ne-a transmis acelaşi lucru, indiferent de argumentele pe care i le-am prezentat privind potenţialul risc pentru sănătatea populaţiei, respectiv un NU bolduit (scris cu litere îngroşate-n.r.).  Asta pentru că mai vin comisii de cercetare, firme neutre, iar locul trebuie păstrat intact. Dacă DSP ne va amenda pe noi pentru nerespectarea dispoziţiei de a anihila focarul, vom face ceea ce spune legea, şi anume vom veni cu argumente şi dovezi că nu suntem lăsaţi să intervenim”, ne-a declarat Ruxandra Bosovici, consilierul juridic al SC Urban SA.

Inspecţia Sanitară de Stat Neamţ din cadrul DSP Neamţ a solicitat conducerii  Pieţei Centrale şi respectarea normelor de igienă privind reamenajarea şi funcţionarea, chiar şi provizorie, a modulelor de carne şi preparate din carne, produse lactate, alte produse alimentare precum  si a celor de legume si fructe. În acest sens, s-a făcut recomandarea ca acele module prin care vor fi comercializate alimente perisabile, să fie racordate la reţeaua de apă şi canalizare a oraşului, precum şi branşarea la reţeaua electrică. Firmele  cu acest profil de activitate trebuie să îşi doteze modulele cu spaţii frigorifice de depozitare şi vitrine frigorifice de prezentare. De asemenea, DSP Neamţ a recomandat şi suplimentarea  cabinelor ecologice, precum şi întreţinerea în permanenţă a stării de igienă a acestora.

 

Geanina NICORESCU