Carnea de porc, sub lupa autorităţilor Permanenţă în pieţe pentru verificarea trichinoscopică a cărnii

În scopul prevenirii apariţiei toxiinfecţiilor alimentare în perioada sărbătorilor de iarnă, când, în mod tradiţional, creşte considerabil consumul de carne de porc, Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor din Neamţ a stabilit o serie de reguli privind sacrificarea şi comercializarea suinelor. „Sacrificarea porcilor se va realiza în unităţi de abatorizare, autorizate sanitar veterinar pentru sacrificarea de porcine şi publicată pe site-ul Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alientelor. Este interzisă tăierea porcilor, în scopul comercializării cărnii în alte locuri sau spaţii decât cele autorizate sanitar veterinar. Este interzis consumul de carne de porc ce nu a fost testată pentru identificarea Trichinella Spiralis”, ne-a transmis conducerea DSVSA Neamţ. Pentru a veni în întâmpinarea consumatorilor, DSVSA Neamţ a stabilit ca, în toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri amenajate şi autorizate sanitar veterinar în care va fi valorificată carnea şi alte produse de origine animală să se asigure necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică. Nu în ultimul rând, dr. Sorin Ulea, directorul executiv al DSVSA Neamţ, a subliniat recomandarea pentru populaţie ca aprovizionarea cu carne, ouă şi produse din ouă, lapte şi produse lactate, peşte şi produse din pescuit, să se facă numai din unităţi autorizate sanitar veterinar.

Geanina NICORESCU