Caravana Filmelor TIFF la Roman

16/07/2018

Unul dintre cele mai ample proiecte ale Asociaţiei pentru Promovarea Filmului Românesc, Caravana TIFF traversează orașele din România de mai bine șapte ani. Pe un ecran gonflabil uriaș, în aer liber, spectatorii urmăresc filme recente premiate în festivaluri și succese de casă românești, europene și nu numai.
Mâine şi poimâine, va fi la Roman.

Proiectul a fost iniţiat în 2009, pentru a suplini lipsa cinematografelor în majoritatea orașelor. După succesul primei ediţii, organizatorii Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) au decis să continue campania de promovare la nivel internaţional. Alături de festivalurile de la Sofia, Sarajevo și Istanbul, TIFF a lansat în 2010 Operation Kino, menit să atragă atenţia asupra problemei distribuţiei de filme la nivel european, în special în ţările fără o industrie cinematografică solidă.

Proiectul a fost implementat până în anul 2014 în toate cele patru teritorii, fiind co-finanţat de Uniunea Europeană, prin programul MEDIA. Începând din anul 2015, Caravana TIFF este membră a Europa Cinemas, prima reţea de cinematografe ce promovează filmul european. Scopul său este de a acorda un sprijin financiar și operaţional cinematografelor ce se angajează să difuzeze un număr semnificativ de filme europene nonnaţionale și să propună activităţi de educaţie cinematografică pentru copii și tineri. Fondată în 1992, reţeaua Europa Cinemas este prezentă în 619 orașe din 41 de ţări și cuprinde 1.037 de cinematografe și 2.537 de ecrane.

Piața Roman Vodă, 21.45
Marți, 17 iulie
Le Fidèle
r. Michael Roskam | Belgia, Franța, Olanda, 130’
Cu: Matthias Schoenaerts, Adèle Exarchopoulos, Sam Louwyck, Igor van Dessel
Când Gigi o întâlneşte pe Bibi la cursele de cai, e dragoste la prima vedere. Dar curând soarta îi desparte. Feroce şi loiali, pentru dragostea lor Gigi şi Bibi trebuie să lupte împotriva raţiunii şi a neajunsurilor lor. Dar cât vor rezista ei? Până unde vor merge pentru a salva ceea ce poate s-a şi pierdut deja?
Miercuri, 18 iulie
La revedere acolo sus
r. Albert Dupontel | Franța, Canada, 117’
Cu: Albert Dupontel, Nahuel Pérez Biscayart, Laurent Lafitte
Noiembrie 1918. Cu doar câteva zile înainte de încetarea focului, Édouard Péricourt îi salvează viaţa lui Albert Maillard. Nimic nu îi uneşte în afară de război. Dar când locotenentul Pradelle îi trimite într-o misiune sinucigaşă, vieţile distruse le sunt unite de nenorocire. Condamnaţi să trăiască, cei doi încearcă să supravieţuiască.
M.O.T.