„Cărăușul“ fraților Petrachi, prins în Iași

23/09/2016

agresor catuse*Tânărul era dat în urmărire internațională de două luni *Are de ispășit 9 ani de închisoare în dosarul furtului celor 2,23 milioane de lei din mașina Poștei

Polițiștii din Iași au depistat un bărbat, urmărit internațional, membru al unei grupări infracționale organizate din Neamț, care este condamnat la 9 ani închisoare pentru tâlhărie calificată în jaful asupra mașinii Poștei de la Bârgăuani.

La data de 22 septembrie 2016, polițiștii de investigații criminale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași au depistat, în municipiul Iași, pe un bărbat, de 28 de ani, din comuna Miroslovești, urmărit internațional, informează Poliția Română. Tribunalul Neamț a emis pe numele lui Bogdan Voicu un mandat de executare a pedepsei închisorii de 9 ani, pentru comiterea infracțiunilor de aderare la un grup infracțional organizat, lipsire de libertate în mod ilegal și tâlhărie calificată.

Ieșeanul a fost găsit vinovat pentru că la data de 16 mai 2013, în jurul orei 7:30, împreună cu frații Petrachi din Piatra Neamț, cu fețele acoperite cu cagule și folosind pistoale, au blocat în trafic, pe DJ 15 A, în zona comunei Bârgăuani (Neamț), o autospecială aparținând Poștei Române. I-au imobilizat pe cei doi însoțitori ai transportului, închizându-i în interiorul mașinii și au sustras doi saci cu bani. Prejudiciul creat a fost de 2.234.000 de lei.

Sentința în dosarul jafului armat din 2013 a rămas definitivă din luna iulie a acestui an, iar ieșeanul, care a condus una din cele două mașini cu care atacatorii au blocat mașina Poștei și a dat „o mână de ajutor“ în comiterea jafului, se sustrăgea de la executarea pedepsei. „În activitatea organizată pentru prinderea bărbatului au fost angrenați luptători ai Serviciilor Acțiuni Speciale din Iași și Vaslui. Acțiunea a beneficiat de suportul de specialitate al Direcției Operațiuni Speciale – Inspectoratul General al Poliției Române“, precizează sursa citată.

Bărbatul a fost escortat și încarcerat în Penitenciarul Iași, în vederea executării pedepsei.

Vă reamintim că în acest caz care a făcut vâlvă la acea vreme, instanța i-a găsit vinovați pe Cristian Petrachi (27 de ani), care are de executat 16 ani de închisoare, Robert Enășel (28 de ani), care are o pedeapsă de 14 ani închisoare, pe Rareș Petrachi (32 de ani), care are 12 ani de executat, pe Florin Geană (30 de ani), care are o pedeapsă de 14 ani și 6 luni închisoare, pe Marian Răzvan Petrachi (26 de ani), care are de executat 9 ani, pe ieșeanul Bogdan Voicu (28 de ani), care are de executat 9 ani.

Magistrații au mai decis ca Petrachi Cristian, Enășel Robert Gherghe, Petrachi Rareș, Geană (fost Petrachi) Florin, Voicu Bogdan și Petrachi Maian Răzvan să plătească părții civile, Poșta Română, prejudiciul de 2.234.000 lei.

Frații Petrachi și complicii lor au fost anchetați de DIICOT Neamț și pentru două tâlhării comise tot în anul 2013, după jaful armat de la Bârgăuani, asupra starețului Mănăstirii Bisericani și asupra călugărilor de la Schitul 12 Apostoli de la Vatra Dornei. Ceilalți inculpați condamnați sunt Romulus Agafiței (29 de ani, Piatra Neamț), care are 4 ani de închisoare, Eduard Mărgean (31 de ani, Piatra Neamț) are 5 ani și jumătate, Florin Feraru (25 de ani, Piatra Neamț) are 4 ani, Silviu Marin (20 de ani, Dumbrava Roșie) are 5 ani și opt luni, iar Andrei Marin (25 de ani, Dumbrava Roșie) are 3 ani și opt luni.

Instanța i-a obligat să achite starețului Mihali de la Bisericani 3.000 USD și 9.500 lei reprezentând daune materiale și 60.000 lei daune morale. La schitul din Vatra Dornei, călugării au reușit să-i pună pe fugă pe atacatori înainte de a fi jefuiți și au anunțat poliția.

Cristina IORDACHE

< Articolul anterior
Trei nemțeni încarcerați